IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна мода – 20-годишната рокля, която прави своето завръщане

29 юли 2022 10 30

Моделът беше популярен в началото на 2000-те години

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Модната индустрия се състои от милиони и милиони артикули, подходящи за носене. Въпреки че повечето ще увиснат на закачалките и ще красят гардеробите ни само след едно-две обличания, няколко избрани еклектични дизайна правят смело впечатление в цялата индустрия и в резултат на това предизвикват културен феномен. Пример за това е бандажната рокля.

Въпреки че моделът се появява на модната сцена през 80-те и 90-те години на миналия век, той става изключително популярен в началото на 2000-те години. Привидно многослойната рокля споделяше светлината на прожекторите с други текстурирани артикули, като мълет роклите и обемните ризи, но естетиката на роклята беше това, което привличаше хората. Другият ѝ плюс беше, че прилепва чудесно по тялото.

Бандажната рокля е прилепнала рокля, която описва тялото и подчертава извивките ви. Според стилиста Кей Джей Муди, знаменитости като Ким Кардашян и други риалити звезди са виновниците за огромната популярност на модела. Но всички те трябва да благодарят на Азедин Алая, който всъщност поставя роклята на модната карта през 80-те години.

Според стилистката Кандис Ламбърт, Алая е бил известен в средите като кралят на прилепналите модели. „Знаменитостите полудяваха по тази рокля – Мадона, Джанет Джаксън, Грейс Джоунс и много други. След това роклята беше възприета от дизайнерът Ерве Леже, който влага собствен стил в дизайна и го превръща в още по-успешен“, казва още Ламбърт пред InStyle.

Разбира се, като всяка модна тенденция, която се появява отново от време на време, бандажната рокля от 2022 година е преосмислена от марката, отговорна за нейната слава. За нов поглед върху дизайна, Herve Leger си партнират със стилиста Лоу Роуч, който се грижи за визиите на Зендая, Селин Дион, Ариана Гранде, сестрите Дженър-Кардашян и много други.

Бандажната рокля бе показана като част от колекцията Resort 2023 година. Този път обаче тя беше с модни подобрения, включително комбинирани тъкани и отделни части, които носещите могат да смесват и комбинират.

„Herve Leger прави голямо завръщане поради скорошната носталгия по модните ретро тенденции. Заедно с Роуч, творческия директор на компанията създаде колекция, която остава вярна на елементите на оригиналната бандажна рокля на Herve, но включва модерни акценти като секси изрезки, мрежести панели и неочаквани комбинации от райета“, казва представител на модната къща.

Бандажната рокля се появи и на червения килим през последните месеци. Например Кара Делевин привлече вниманието с драматична черна рокля с изрязани участъци по време на 75-ия филмов фестивал в Кан, докато актрисата Джейн Сиймур излезе в традиционна златиста прилепнала рокля за прожекцията на „Извънземното“ по случай 40-ата годишнина от премиерата на филма.

Джейн Сиймур

Снимка: Getty Images

Дуа Липа също се включи в тенденцията, избирайки черна рокля с превръзка с мрежести акценти и подредени златни бижута за тазгодишните награди „Грами“, а звездата от „Игра на тронове“ Хана Уодингам заложи на дизайна в зелен цвят, съответстващ на уникално оцветения килим за специалната прожекция на „Тед Ласо“.

Ако смятате, че роклята е само подходяща за звездни събития, помислете пак. Най-важното е да я комбинирате с правилните аксесоари и обувки, пригаждайки я за вашия повод.

Кара Делевин

Снимка: БГНЕС

През деня комбинирайте роклята с високи обувки и кожени аксесоари, а през нощта е време да облечете красив блейзър. Отървете се от високите обувки и чантата, като заложите на токчета и клъч. За специално събиране, като сватба или среща, целта е винаги да подчертаете роклята. Прическата и гримът трябва да са бляскави, но не прекалено. Вниманието трябва да пада върху дрехата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари