IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятна мода: Опитайте допаминово обличане

22 юни 2022 12 30

Какво точно представлява този стил

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички имаме онова едно облекло в гардероба си, което ни кара да се чувстваме по-добре. Това може да е ярка рокля с перфектна дължина, тениска с красива щампа или чифт дънки, които описват тялото ни по желания от нас начин. Оказва се, че има причина любимите ви модни артикули да повишават настроението ви и тя е свързана с химичните реакции в тялото.

„Допаминовото обличане“ се отнася до идеята, че носенето на дрехи, които харесваме, може да активира освобождаването на допамин – биохимикал, отговаряш за доброто настроение в тялото ни. Според модния стилист Ший Даспин, в основата на този стил стои философията, че каквото и да носите, то ще ви носи радост. Допълва, че ако дрехите ни вкарват в лошо настроение, то значи се обличаме грешно.

жълта рокля

Снимка: iStock

Носейки определен цвят, текстура или стил, ние можем да активираме допамин в тялото ни. Терминът “допаминово обличане“ е въведен от модния психолог Дон Карън, която пише за оптимизиране на настроението чрез обличане в своята книга Dress Your Best Life. В началото на пандемията тя започва да търси начини за естествено повишаване на допамина и го намира в комбинирането на различни тоалети.

„Допаминът може да се освободи чрез различни неща. Какво ще кажете да носите нещо причудливо, нещо, което не си пасва или пък е на точки, на леопардови щампи?“, казва Карън. След това тя преименува „обличане за подобряване на настроението“ на „допаминово обличане“ и терминът бързо набира популярност.

Допаминовото обличане бързо става популярно в социалните мрежи като TikTok и Instagram, където модни профили и инфлуенсъри веднага харесаха тенденцията. Вече можем да видим ефектите на новия вид обличане навсякъде в модната сфера. Веселият цвят Veri Peri беше определен като цветът на 2022 година. Това е синьо-лилав нюанс, чието име произлиза от думата periewinkle – вечнозеленото растение малка винка. Цветът вече беше включен в различни модни колекции, като тези на Valentino, Alexis Mabille, Lanvin, Isabel Marant, Iris Van Herpen, Gucci и други. Лейди Гага също се появи с рокля в известния нюанс по време на премиера на филма „Домът на Гучи“.

Лейди Гага

Снимка: Getty Images

Според модните експерти, вече не се обличаме за повод, а за да постигнем желано настроение. Пандемията ни показа, че нищо в живота не е сигурно, така че е време да носите това, което искате.

Експертът по стил Уитни Кийф забелязва, че заявките за дрехи с пайети, смели щампи и ярки наситени цветове се увеличават. „Чувстваме носталгия по дните, когато изразявахме себе си чрез дрехите, така че сега увеличаваме тази тенденция“, казва тя. Допаминовото обличане е свързано с носенето на това, което ви кара да се чувствате добре и ви вдъхва повече увереност.

пайети istock

Снимка: iStock

Допаминовото обличане позволява на хората свободно да приемат своя уникален стил. Модата трябва да е забавна и да носи радост, така че е задължително да носите това, което на вас ви харесва, а не да се съобразявате с хорското мнение. Последните години бяха доста тревожни и хаотични за всички, така че намирането на дрехи, които повишават настроението, изглежда съвсем нормално.

Как да следвате допаминовото обличане?

Определете как се чувствате

Допаминовото обличане е свързано с настроението, което искате да създадете, така че първата стъпка е да определите как се чувствате. Д-р Карън предлага да прекарате първите моменти от деня си, мислейки за това какви емоции изпитвате и за цветовете, текстурите и щампите, които ви правят щастливи. След това го облечете.

мода Getty

Снимка: Getty Images

„Преди пандемията бяхме на автопилот. Никой всъщност не знаеше как се чувства, докато емоциите ни не ставаха твърде сериозни“, казва Карън. Сега, когато пандемията е леко оставена на заден план, е време да започнете да превръщате тъжните моменти в нещо хубаво.

Започнете с гардероба си

Един от най-хубавите аспекти на допаминовото обличане е, че не е нужно да купувате нещо ново. Всичко, от което се нуждаете, най-вероятно вече е в гардероба ви. Не трябва да тичате към магазините и да харчите излишни пари, за да бъдете щастливи. Насочете се към дрехите, които винаги са ви харесвали и помислете какво е общото между тях. Ако например сте привлечени от червени рокли или токчета, носете ги по-често.

Вдъхновете се

Ако непрекъснато разглеждате TikTok и Instagram за модни вдъхновения, обърнете внимание на публикациите, които виждате и видеоклиповете, които гледате. Какво ви кара да натиснете бутона „харесва ми“? Дори гледането на клипове, специално направени за допаминово обличане, може да ви даде прекрасно вдъхновение. Създаването на специална колекция, в която да си запазвате снимки и видеа с модни съвети, може да ви помогне да откриете своя стил.

Цветна терапия

мода Getty

Снимка: Getty Images

Цветната терапия или хромотерапия се използва от векове, за да помогне за балансиране на енергията на тялото и дори за излекуване на физическото и психическото здраве. Въпреки че е доказано, че определени цветове предизвикват определени емоции, нашите лични чувства към нюансите са силно субективни. За някои розовото е неутрален цвят, за други леопардовата щампа е задължителна, така че е важно да обличате неща, които ви правят щастливи, независимо от тенденциите.

Експериментирайте с текстура

Докато цветът е важен за допаминовото обличане, текстурата също не трябва да се подценява, особено след като множеството текстури стават популярни в масовата мода. Тъкани като тюл, кадифе и плетива на една кука стават все по-популярни. Играта с текстура, особено по начин, с който не сте експериментирали преди, може да ви даде тласък на допамина. Модните експерти препоръчват смесване и съчетаване на различни текстури, за да създадете забавен стил.

Започнете внимателно

Както всяка тенденция, най-добре е да започнете внимателно с допаминовото обличане, особено ако не сте сигурни за стила си. Изберете най-любимата си дреха и изградете тоалета си около нея. Може дори даден аксесоар да бъде водещ във визията ви и да се обличате спрямо него.

колие iStock

Снимка: iStock

В основата си допаминовото обличане ни насърчава да се чувстваме добре в нашия стил. Помага ни да изпитваме удоволствие от носенето на това, което наистина обичаме, вместо да купуваме безсмислено нещо или да получаваме харесвания в социалните мрежи. Нека намерим радост навсякъде, където можем, дори ако това е в носенето на забавно облекло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари