IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафтан - задължителният артикул в пролетния и летния гардероб

21 май 2023 18 00

Лекият силует никога не излиза от мода

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

С настъпването на по-топлите дни, за които все още мечтаем всъщност, няма как да не помислим и за предстоящата ни лятна ваканция. Да вземем в ръка един сладолед, да се излегнем удобно на шезлонга и да чакаме слънцето да ни осигури този така желан загар. В картинката можем да включим и любимата ни студена напитка, както и гледка към чистото и спокойно море.

През дните на плажа ни е ясно какво ще носим, но задачата ни става малко по-трудна, когато трябва да помислим за топлите моменти в града или на вечерна разходка край водата. Тогава винаги се чудим как да комбинираме хем лекотата в материите, хем сигурността, че няма да ни е студено, ако изведнъж се появи вятър и температурите рязко се понижат. В такива моменти имаме нужда от нещо, което лесно се побира в куфара, не заема много място, стилно е и може да изпълнява няколко функции едновременно. 

Представяме ви решението за вашите проблеми, а именно кафтанът. Дрехата е лесна за обличане, не трябва да се съчетава с нищо друго и може да се носи както като ежедневен тоалет, така и като такъв за плажа. С две думи - служи за всеки повод, настроение и температура през пролетта и лятото

Какво е кафтан?

Модният стилист Алисън Бру казва, че кафтанът е проста дреха, често описвана като дълъг чаршаф без или с ръкави с 3/4 дължина. Обикновено се изработва от леки материи като коприна или щампован памук, за да бъде подходяща и удобна за жегата. 

Бру отбелязва, че кафтаните не са нещо ново, а по-скоро са облекло, което се носи от векове. Според базата данни на историческия институт за мода, древната дреха произхожда от Персия, носена е от мъже и жени е била най-популярна сред учени и високопоставени служители

Все пак са необходими няколко века преди кафтанът да стане толкова добре известен в западните стилове. През 60-те години на миналия век дизайнери като Кристина Диор, Кристобал Баленсиага и Ив Сен Лоран започват да въвеждат свои интерпретаци на облеклото в колекциите си. Това довежда до огромната слава на кафтана и превръщането му в предпочитана дреха за ваканции и летни партита. 

Как да носите кафтан?

Кафтанът е универсална дреха и смятаме, че трябва да бъде в челните позиции на списъка ви за пазаруване, ако вече не я притежавате. Може съвсем лесно да съчетаете дизайна с чифт джапанки, плажна чанта и любимия си бански за един страхотен ден край басейна или морето. Ако пък искате да бъдете малко по-ефирни на вечерното парти и сте се изморили от рокли, то комбинацията между кафтан, малка чантичак и високи токчета е перфектният избор. 

Въпреки това, ако никога досега не сте носили кафтан, малко вдъхновение за това как да го включите във визията си никога не е излишно. Както споменахме по-горе, задачата може да е много лесна, когато съчетавате дрехата с бански костюм за небрежен външен вид на плажа, но също така може да замени и вечерната рокля за партито край басейна. Според стилистката Кара Алън, преходът от ден към нощ е просто въпрос на внимателно подреждане на аксесоарите. 

"Кафтаните могат да бъдат секси и вталени или да изглеждат като чувал с картофи", казва тя пред InStyle. Съветът й е да помислите сериозни върху акесоарите, които ще използвате, тъй като по-леката копринена материя, стегната в талията, е ключът към добре оформения външен вид. Голяма плажна шапка, дълги огърлици със скъпоценни камъни или големи обеци могат да превърнат визията от обикновена в изящна картина.

Ако не искате да носите само една дреха, тогава може да заложите на миди кафтан, който да съчетаете с дънки. В миналото моделът е бил използван и като палто върху панталон, така че опциите ви за стил наистина са безкрайни.  

Карго панталони – идеалният заместител на дънките за пролет/лято

Ботуши от деним – отново на мода за пролет/лято 2023

Модни съвети от Франция – как да носите деним?

Идеи за тоалет с кафтан:

***

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noha (@noha_shooop)

***

@inspire_d0 #style #tiktok #اكسبلور #fypシ #fypシ゚viral #fypシ゚viral #outfitideas #outiftinspo #mode #outfitoftheday #outfitinspiration #outfit #marocaine?? #maroc?? #caftanmarocain?? ♬ Ya Zina - Imad Maestro

За още новини за мода, красота и лайфстайл – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари