IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни съвети – как да запазите белите си дрехи чисти

16 юли 2023 15 00

Какво да направите, за да премахнете петната

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Представете си следната ситуация – излизате с приятели. Имате запазена маса в заведение с вътрешен двор, където прекрасният летен бриз се съчетава чудесно със студените коктейли. Навън няма локви, няма кал, няма сняг – време е за белите дрехи, които толкова дълго време държахте в гардероба си. Отпивате от цветния коктейл, забавлявате се, докато изведнъж поглеждате надолу и виждате, че сте изцапали току-що облечената бяла риза. Колкото и да се опитвате да прикриете пораженията, петното остава.

Какво можете да направите? Ако не сте сигурни как да перете белите си дрехи, попаднали сте на правилното място. Те се нуждаят от малко повече грижа, така че трябва да научите няколко основни неща, преди да поемете контрол над ситуацията.

Като човек, който често изпитва притеснение, докато се разхожда с бели дрехи, много добре знам какво е постоянно да се оглеждаш, за да видиш дали някъде не си се изцапал, дори навън да е сухо като в пустиня. Понякога дори се питам дали е необходимо да си създавам такива главоболия, или е по-добре да облека някакви по-тъмни дрехи, въпреки горещото време навън.

Добрата новина е, че не е нужно да се страхувате от белия цвят, защото има няколко лесни трика за възвръщането на блясъка му. В края на краищата, всяко облекло е предназначено за носене, независимо от цвета му, така че не трябва да остава в гардероба или да бъде изхвърляно.

Как да перете белите си дрехи за безупречен блясък

1. Прочетете етикета

пералня, мръсни

Снимка: Pixabay

Най-важното нещо, което трябва да направите преди въобще да помислите за премахване на петна, е да прочетете етикета на дрехата. Той не е сложен там, само за да показва коя страна се облича отпред и коя – отзад. В него се съдържа важна информация относно начина, по който да запазите дрехите си свежи и като нови за по-дълго време. Ако някога сте се чудели каква температура да използвате, дали блузата може да се сложи в сушилня, какво да кажете в химическото чистене, етикетът ще ви помогне.

2. Перете белите дрехи отделно

бели дрехи,

Снимка: iStock

С ръка на сърцето признавам, че понякога съм прала белите и цветните дрехи накуп, слагайки от кърпичките за улавяне на цветове за успокоение. Колкото и да са ефективни, тези кърпички всъщност не предотвратяват лекото потъмняване на белия цвят, който в крайна сметка започва да изглежда мръсен. Това означава, че той ще избледнее напълно с течение на времето. За да избегнете това, по-добре изперете белите си дрехи отделно.

3. Използвайте възможно най-гореща вода

обществена пералня

Снимка: Pixabay

Проверете етикета за идеалната температура на вода за всяка дреха и винаги настройвайте в горната граница. По-топлата вода е чудесна за дезинфекция и премахване на петна. Просто се уверете, че не сте прекалили, защото може дрехите ви да се свият. Внимателно прочетете етикета.

4. Алтернативен препарат за избелване

пране istock

Снимка: iStock

Честно казано, не използвам белина в прането си. Чувала съм ужасяващи истории за петна по дрехите именно след подобни упражнения, така че реших, че е по-добре да си спестя нервите. Алтернативата на белина обаче е много по-малко страшна. Тя е напълно безопасна и няма да раздразни кожата, както може да го направи белината. Използвайте алтернативен перилен препарат с белина за всички изцяло бели дрехи, които имате.

Модни съвети от Франция – какво да носите в топлото време

Модни съвети – намирането на личен стил се крие само в три думи

Модни съвети – 6 правила, които да нарушите тази година

5. Предварително третирайте петната

Нека си признаем, петната са неизбежни. Дори ако можете да избегнете тези от коктейли, храна или зелена трева по време на пикник, винаги е възможно да се приберете у дома и да забележите жълти остатъци от пот. Не трябва да се притеснявате, защото има начин как да се справите със ситуацията.

След като се приберете вкъщи, веднага се захванете с почистване на петното. Вместо да хвърлите дрехата в пералнята, може да излеете перилен препарат за петна директно върху зоната и да изчакате 10 минути, преди да заредите пералнята. Ако има по-упорити лекета, като такива от червено вино, оставете дрехата накисната за няколко часа, след което я изперете.

бели дрехи,

Снимка: iStock

Домакинските трикове като сода за хляб и препарат за съдове вършат чудеса с петна. Ако откриете, че подмишниците на белите ви ризи пожълтяват, опитайте да излеете малко водороден прекис, препарат за съдове и сода за хляб директно върху петното. Изтъркайте го с чиста четка за зъби или четка за почистване, след което оставете дрехата си да престои час-два или дори цяла нощ. След това изперете както обикновено!

За още новини от света на модата – последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари