IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супермоделите на всички времена се обединиха в епичната корица на Vanity Fair

27 септември 2023 16 30

Синди, Наоми, Кристи, Клаудия и още дузина красавици позираха заедно

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Изведнъж те се върнаха. На модните подиуми. На кориците. В публикации в Instagram и TikTok. Супермоделите отново са главни героини в модната индустрия, след като си върнаха славата покрай телевизионния сериал „Супермоделите“ на Apple TV+, в който четири от най-разпознаваемите жени на 90-те обсъждат своите индивидуални пътища към славата.

По-интересното обаче е, че над дузина от най-емблематичните топмодели на всички времена позираха заедно за тройната корица на Fashion Issue на европейското издание на Vanity Fair (което обединява Италия, Франция и Испания). Снимките са дело на фотографите Луиджи и Янго, които са си поставили за мисия да уловят наведнъж всички най-големи имена в историята на моделската професия и вероятно са постигнали успех.

В новия брой на изданието са представени култови супермодели от 60-те до 90-те – включително Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд, Кристи Търлингтън, Иман и дори Туиги. Освен ярката цветна снимка на корицата, която обединява всички красавици, всеки супермодел си има свой, черно-бял кадър.

Моделите, чиято възраст варира от 47 до 79 години, носят множество стилни тоалети по време на забавната фотосесия. Сред красавиците могат да бъдат забелязани още моделите Ева Херцигова, Карла Бруни, Мила Йовович, Хелена Кристенсен, Паулина Порижкова и Стефани Сиймор, част от които позират доста по-разголени от другите.

Само няколко модела са облечени в бляскави, но цветни тоалети, за да има малко контраст в иначе черно-бялата стилистика на снимката за корицата. Сред другите, сякаш малко по-забравени супермодели, личат имената на прекрасните Каролин Мърфи, Амбър Валета, Лорън Хътън, Шалом Харлоу, Пенелопе Трий и Кристен Макминъми.

През последното десетилетие се научихме да ценим различните тела, форми и възрасти благодарение на концепцията, че красотата е разнообразна. И все пак мотото на списанието е, че истинската красота не трябва да ни плаши, защото тя не се крие в телата на другите хора, „Истинската красота не е затворена в клетка, а е свободна“, пишат от Vanity Fair.

И така, нека се подсетим малко кои бяха тези емблематични модели (или една част от тях), които имат за цел, заедно с изданието, да поставят под въпрос „митологията на красотата“.

57-годишната америкканка Синди Крауфорд е може би най-голямата звезда на корицата. Тя изглежда наполовина по-млада от възрастта си в рокля на Versace с много дълбоко деколте. Синди е майката на две деца - дъщеря Кая и син Пресли, които са от втория й съпруг Ранде Гербер. Преди да срещне Ранди Синди беше омъжена за холивудския актьор Ричард Гиър.

Лорън Хътън е на 79 години. Тя е актриса, участвала в „Американско жиголо“ с Ричард Гиър. Родена и израснала в южната част на Съединените щати, Хътън се премества в Ню Йорк в ранна зряла възраст, за да започне кариера на модел. Работила е с J Crew.

Клаудия Шифър е на 53 години. Тя е немски модел, но живее в Обединеното кралство. Тя стана известна през 90-те години на миналия век като един от най-успешните модели в света, достигайки статут на супермодел. В началото на кариерата си тя е сравнявана с Бриджит Бардо.

Хелена Кристенсен е на 54 години и датски модел. Тя е бивш ангел на Victoria's Secret, дизайнер на дрехи и кралица на красотата. Кристенсен също беше съосновател и оригинален творчески директор на списание Nylon.

Друго голямо име е 58-годишната Паулина Поризкова. Тя е родена в Чехословакия, Поризкова и семейството й се преместват в Швеция и тя започва да работи като модел в Париж на 15-годишна възраст. През 1984 г. тя става първата жена от Централна Европа, която се появява на корицата на изданието за бански костюми на Sports Illustrated.

54-годишната Кристи Никол Търлингтън Бърнс първоначално придоби известност в края на 80-те и началото на 90-те като супермодел. Тя представляваше кампанията Eternity на Calvin Klein през 1989 г. и отново през 2014 г., а също така представлява Maybelline. Сега нейната 19-годишна дъщеря Грейс също се пробва като модел.

Стефани Сиймор е на 55. През 80-те и 90-те години на миналия век тя беше един от най-популярните супермодели, участвайки в изданието на Sports Illustrated Swimsuit Issue и корицата на Vogue, както и бивш ангел на Victoria's Secret. Тя излизаше с Аксел Роуз от Guns N' Roses.

Иман Мохамед Абдулмаджид, известна мононимно като Иман е на 68 години и  е сомалийско-американски модел и актриса. Муза на дизайнерите Джани Версаче, Тиери Мюглер, Калвин Клайн, Дона Каран и Ив Сен Лоран. Покойният й съпруг е Дейвид Бауи

53-годишната Наоми Кембъл е английски модел. Започвайки кариерата си на 15-годишна възраст, Кембъл е един от шестте модела от своето поколение, обявени за супермодели от модната индустрия и международната преса. Тя беше първата чернокожа жена, появила се на кориците на Time и Vogue, Франция.

55-годишната Карла Бруни-Саркози стана световен посланик за защита на майките и децата срещу ХИВ през 2008 г. Нейният съпруг е Никола Саркьози дьо Наги-Бокса - френски политик и бивш Президент на Франция (от 2007 до 2012 г.).

Ева Херцигова е чешки модел. Кариерата й претърпява голям обрат през 1994 г., когато става лице на кампанията Wonderbra. Известният Hello Boys стана емблематичен и допринесе за нейната световна популярност. Тя участва във филма „Модиляни“ с Анди Гарсия. Омъжена е за италианец и има трима сина.

58-годишната Кристен Макменами е известна с нестандартния си андрогинен външен вид. Първоначално червенокоса с дълга коса, тя преоткри външния си вид в началото на 90-те години, като подстрига косата си и я боядиса в черно, а веждите си - избръсна. Кариерата й беше подсилена от навлизането на гръндж модната тенденция.

49-годишната Шалом Харлоу е канадски модел и актриса. Тя започва кариерата си в началото на 90-те години на миналия век и до края на десетилетието вече е супермодел. През 2007 г. Forbes я посочва като тринадесета в списъка на най-добре печелещите супермодели в света.

49-годишната Амбър Валета започва кариерата си като моден модел, заснемайки първата си от 17-те корици на американския Vogue през февруари 1993 г. Участвала е в няколко филма като What Lies Beneath с Харисън Форд. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

това направо боли ( преди 6 месеца )
Бяха невероятни навремето. И сега можеха да изглеждат невероятно, но вместо това на тези снимки (особено цветната) имат евтино излъчване и изглеждат като дърт вариант на "маман". Никаква класа и стил. Кому е нужно да ги изтипосат с прозрачни рокли, разчорлени коси и полуотворени устни?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар