IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде много грим – какви са последствията за кожата?

1 ноември 2020 12 00

Дерматолози говорят за цената на това да имаме красиво лице

Pixabay

Всяка жена иска да изглежда добре, като гримът е нейното основно оръжие. Докато разбирането за гримиране на едни се свежда до червило, спирала и малко руж, на други е съвсем различно. Те могат да прекарат часове пред огледалото. Резултатът е перфектен, но с цената на какво? 

Колкото повече грим имате по себе си, толкова по-лошо ще е състоянието на вашата кожа. Дори и да заложите на по-качествени продукти, не се залъгвайте, че ще предотвратите запушване на порите или изсушаване. А ако в края на деня неглижирате почистването на лицето, то проблемите ви със сигурност ще се увеличат. 

Какви са последствията за кожата от твърде многото грим? 

1. Запушени пори

Някои хора просто са предразположени към омазняване на кожата, което може да причини и запушване на порите. Но гримът всъщност е основен виновник за това, ако злоупотребяват е с количеството му. Когато кожата „не може да диша“, най-образно казано, това предизвиква дразнене и е предпоставка за образуването на пъпки. 

гримиране, сенки,

Pixabay

„Най-вероятният резултат от носенето на прекалено много грим са запушените пори и раздразнената кожа“, каза пред „The list“ Даян Елизабет, експерт по красота. По думите ѝ, някои съставки в козметиката като синтетични силикони и нефтохимикали, са комедогенни и моментално запушват порите на лицето. В контакт с мръсотията от четки, апликатори и бактериите от околната среда, те причиняват черни точки и пъпки. 

Ако обичате да слагате много грим, при това го правите всеки ден, не забравяйте да го почиствате и измивате всяка вечер, като наблягате на отпушване на порите. 

2. Риск от инфекции

Някои жени държат много на почистването на лицето, но то не е единственото, по което не бива да има бактерии. Всичко идва от козметичния несесер, който е развъдник на микроорганизми, които крият риск от инфектиране на кожата. 

Най-често използваните инструменти за грим, с които докосвате лицето си, може не само да предизвикат възпаление и дразнене, но и да ни разболеят. И съответно колкото повече грим използва една жена, толкова по-голям е шансът да се зарази. 

За да предотвратите всичко това, не забравяйте да подреждате и изхвърляте старите си гримове. Също така да дезинфекцирате всяка една опаковка и перете несесера си. 

грим, сенки,

Pixabay

3. Повече бръчки

Колкото повече докосваме кожата си и нанасяме грим върху нея, толкова по-изложени сме на бръчки, от които всяка една от нас се опитва да избяга. 

„Втриването на грима и издърпването на деликатната кожа около очите ви ще намали еластичността на кожата и ще я направи по-сбръчкана“, казва пред Glamour дерматологът Джесика Вайзър. 

Така че, когато се гримирате, внимавайте с околоочния контур и не натискайте твърде много. 

„Кожата там е много по-фина от останалата част на лицето, така че дърпането наистина може да увреди колагена и да спука капилярите“, обяснява от своя страна холистичният терапевт Изабел Белис. 

пъпки, брадичка

Pixabay

4. Повече токсини в тялото

Много от нас се стараят да водят природосъобразен начин на живот. Те внимават много какво ядат, но що се отнася до грима им, не се замислят с колко токсични съставки разполага той. Те попадат в тялото след ежедневното му използване. 

5. По-трудно почистване

Когато носите повече грим, вие имате нужда от повече козметика за почистване, а и самото премахване на няколкото пласта макиаж, който сте поставили на лицето си, не е лесно. Понякога определени замърсявания остават по кожата, а от друга страна препаратите за почистване могат също да ѝ повлияят отрицателно.  

„Въпреки че се нанасят бързо и лесно, много препарати за почистване на грим съдържат активни съставки, които могат да останат на кожата, освен ако не бъдат измити“, казва Сюзън Стюарт пред Huffington Post. Дерматологът обяснява, че по този начин кожата става по-суха и раздразнена. 

„Някои от тях също съдържат различни консерванти, включително формалдехид, както и аромати, които може да бъдат алерген за кожата“, допълва тя. 

жена, грим,

Pixabay

Тенденциите в грима от професионален гримьор и как да се грижим за кожата със съвети от дерматолог можете да видите в първото онлайн събитие на Tialoto.bg!

Tialoto Live ще се излъчи на 4 ноември, от 14:15 часа във Фейсбук страницата на Tialoto.bg. В края на събитието ще има специална томбола, като един от вас ще спечели подаръчна кошница от Doti. За да участвате в томболата, регистрирайте се ТУК. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари