IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух шампоан – колко често да го ползваме?

24 октомври 2020 18 00

Дерматолог разкрива защо не бива да прекаляваме

IStockphoto

Сухият шампоан е продукт за коса, който всяка жена трябва да притежава. Има дами, които твърдят, че не им е необходим, защото винаги се къпят и имат перфектната прическа, но в някои непредвидени ситуации той би им свършил чудесна работа. Само 2-3 впръсквания и леко втриване са достатъчни, за да придадат по-друг вид на косата, която не може да бъде измита веднага. 

Докато преди години сухият шампоан бе дефицитна стока, при това скъпа, сега той е все по-достъпен. Много известни марки за козметика предлагат свои, като в магазините вече има голямо разнообразие. Разглеждайки ги ще забележите, че дори има за различни цветове на косата. Повечето са във флакони и приличат на дезодорантите, защото се използват чрез впръскване. 

Сухият шампоан е много лесен и удобен начин да почистите замърсената си коса, но колко често трябва да го използваме? 

мръсна коса,

IStock

Д-р Доминик Бърг, учен и биолог, експерт по трихология (научно изследване здравината на косата) разкрива пред Elle, че не бива да се прекалява със сухия шампоан, защото като всеки друг вид химия, той може да увреди косата и кожата на главата. 

По думите на специалиста, когато косата е мръсна, по скалпа се натрупват естествени масла и пот, към които по-лесно полепват прах и други замърсявания. Тя има и характерен мирис, който се дължи най-вече на себума. Ако един път в седмицата се ползва сух шампоан, няма проблем, но при прекомерната му употреба скалпът „не може да диша“. Това води до дразнене и сърбеж. 

Сухият шампоан не е предназначен за скалпа, а по-скоро има способността да абсорбира излишните мазнини от косата. Финият прах, който попада по тях, може да запуши порите, особено фоликуларните, затова не бива да се пръска излишно, обяснява д-р Бърг. И предупреждава, че той не бива да се нанася по цялата дължина на косата, а само в корените. 

сух шампоан2

IStock

Защо не бива да пръскаме сух шампоан често? 

Експертът по трихология посочва, че както нанасяме фон дьо тен или пудра върху лицето си, след което го почистваме преди да си легнем, така трябва да процедираме и със сухия шампоан. Той не бива да се ползва често, а по-скоро инцидентно, като след това веднага се отмива. 

“Финият прах може да доведе до проблеми със здравето на скалпа и космените фоликули. Сухите шампоани със силикон могат така да полепнат по косъма, че да спрат навлизането на влага в него, което води до изсушаване и чупливост в дългосрочен план“, каза още д-р Бърг. 

Може ли честото ползване на сух шампоан да причини пърхот? 

Прекомерното нанасяне на сух шампоан върху скалпа не му позволява да диша, което моментално причинява дразнене и сърбеж. А това е предпоставка за промяна на микробиома (добрите бактерии) на скалпа и образуването на пърхот. Колкото по-дълго остане прахът от сухия шампоан, толкова повече „храна“ имат вредните бактерии. 

сух шампоан

IStock

Колко често трябва да се мие косата с вода и обикновен шампоан? 

Д-р Доминик Бърг посочва, че това е строго индивидуално, като зависи от състоянието на косата и скалпа. Той препоръчва миене до три пъти седмично, но с шампоан, който не съдържа сулфати и силикон, а по-скоро повече естествени съставки и витамини за насърчаване растежа и здравината на косъма. По думите му, ако човек ползва повече сух шампоан, трябва да се къпе на всеки два дни. 

Вижте едно видео, в което бюти влогър разкрива как се нанася правилно сух шампоан: 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари