IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем – как да изберете най-добрия?

7 май 2021 14 30

Ето 5 съвета, които да следвате

IStockphoto

Слънцето през май започва да става все по-силно, което означава, че е време да се ориентираме към продукти, които да ни защитят от вредните му лъчи. Ако нямате останал крем или искате да си купите нещо ново, е важно да се съобразите с вашия тип кожа и да следвате няколко препоръки. Причината е, че голяма част от продуктите на пазара не предлагат адекватна защита, а други съдържат съставки, които не са безопасни и е по-добре да ги избягвате.

По данни на Еverydayhealth, регулацията на слънцезащитните продукти в Европа е по-добра. Тук са одобрени 27 активни съставки, докато в момента в САЩ се разрешава използването само на 16 активни съставки, а още 12 трябва да бъдат допълнително изследвани, сред които са оксибензон и октиноксат.

През последните години все повече хора се интересуват от използването на нетоксична козметика и почистващи препарати за дома им. Но на пазара има такова разнообразие, че понякога се увличаме по ниската цена и не гледаме състава на етикета. А с нарастване влиянието на социалните мрежи и инфлуенсърите, може да открием хиляди рецепти за направата на домашен слънцезащитен крем. Те обаче едва ли са ефикасни на 100%.

Как да изберете най-добрия слънцезащитен крем/спрей?

избор на

IStock

1. Прочетете етикета, преди да купувате

Макар някои производители да мамят по отношение на съставките, задължително обръщайте внимание на етикета. „Потърсете слънцезащитни продукти, които са обозначени като широкоспектърни и имат най-малко SPF 30“, обяснява д-р Джошуа Цайнер, дерматолог в Ню Йорк. Това означава, че те трябва да предпазват както от UVB, така и от UVA лъчи.

Защитният фактор е от значение. Лекарите например препоръчват поне 30, но повечето се отнасят само до UVB лъчите. Така че слънцезащитният крем с превъзходен SPF може да не е ефикасен срещу вредните ултравиолетовите A лъчи, които причиняват стареене на кожата и дори меланом.

Според американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, слънцезащитните кремове и спрейове с висок фактор също може да навредят на кожата. Това, че хората ползват например 50-и, им създава едва ли не чувството, че могат да стоят колкото си искат на слънце. Но в крайна сметка пак могат да изгорят, ако не нанасят продукта по препоръките.

2. Търсете минерали вместо химикали

Ако искате наистина качествена слънцезащита, може би е най-добре да си купите продукт, който съдържа повече минерали, отколкото химикали. Но и това не е гаранция!

„Минералните слънцезащитни продукти съдържат цинков оксид самостоятелно или в комбинация с титанов диоксид“, казва д-р Цайнер. „Те образуват защитен слой върху повърхността на кожата и я предпазват, като отразяват UV светлината“, продължава специалистът. Недостатъкът им е, че оставят бял оттенък и затова някои хора не ги харесват. Ето защо предпочитат спрея пред слънцезащитния крем.

Химическите слънцезащитни продукти съдържат съединения, които поглъщат UV светлината и предотвратяват нейното проникване в кожата. Те се абсорбират напълно от кожата, но могат да предизвикат дразнене при хора с чувствителна кожа, казва още дерматологът. Затова изборът е строго индивидуален и зависи от типа на кожата ни.

„Препоръчваме да изберете слънцезащитен крем на минерална основа“, казва пред Еverydayhealth Карла Бърнс, изследовател в Работна група по околната среда със седалище във Вашингтон, занимаваща се с актуализацията на Ръководството за слънцезащитни продукти от 2019 г. Тя предлага ползването на цинков оксид или титанов диоксид като активни съставки, тъй като тези продукти обикновено предлагат добра слънцезащита.

слънцезащитен крем,

IStock

3. Правете разлика между оксибензон и авобензон

„Употребата на оксибензон остава проблем, тъй като той е свързан с чувствителност на кожата и нарушаване на хормоналния баланс“, казва още Бърнс. И дава пример, че въпросната съставка се открива в две трети от химическите слънцезащитни продукти в САЩ.

„Въз основа на това, което знаем днес, ползата от употребата на слънцезащитни продукти за защита на кожата срещу рак и преждевременно стареене надвишава потенциалните рискове. Ако някой иска да използва слънцезащитни кремове с химически блокери, чудесният вариант са минералните варианти, които съдържат цинков оксид самостоятелно или в комбинация с титанов диоксид“, коментира д-р Цайнер.

Оксибензонът е една от най-често използваните съставки в слънцезащитата. Той е сравнително евтин и помага за по-високия фактор, но и същевременно е дразнещ кожата. Негова алтернатива е авобензонът, който действа по-добре.

слънцезащита, SPF,

IStock

4. Вземете продукт с широк спектър

Когато отивате на море или на почивка на планина, вие мислите най-вече за това дали ще изгорите, но е хубаво да обърнете внимание за състаряването на кожата, носещо бръчки и фини линии. Широкоспектърният слънцезащитен крем предпазва както от UVA (причиняващи бръчки), така и от UVB лъчите (причиняващи слънчево изгаряне и рак на кожата). Именно поради това трябва да се ориентирате към него, когато избирате нов продукт.

„UVA лъчите навлизат през повърхността на кожата и достигат още по-дълбоко. Те могат да допринесат за рак, също да причинят признаци на стареене. Важно е да запомните, че UVA лъчите присъстват през цялата година с приблизително еднакъв интензитет, дори когато е облачно или сте зад прозореца“, обяснява Холи Тагард от Тексас, основател на известна марка слънцезащитни кремове от по-висок клас.

5. По-добре да е водоустойчив

Както стана ясно, добре е да носите слънцезащита всеки ден, а не само когато отидете на море, в планината или на басейн. Но за случаите, в които ще мокрите кожата, ще ви трябва водоустойчив крем или спрей.

Водоустойчивите слънцезащитни продукти са добри, когато се спазва основното правило да се нанасят на всеки два часа. Много хора не осъзнават, че се изпотяват непрекъснато. Ако ползват такъв крем/спрей в градска среда, например, те имат известна допълнителна защита, което е в техен плюс. По този начин могат да предотвратят изгаряне докато са на поход в гората или тичат в парка.

Слънцезащитният крем остава ефективен във вода, ако в продължение на 40 до 80 минути не се отмие от кожата. Когато избирате такъв, трябва да проверите в етикета колко издържа продуктът и след какъв период от време трябва да нанесете от него отново.

слънцезащита, бански,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари