IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балсам за устни – защо не бива да го ползвате всеки ден?

15 май 2021 10 30

За предпочитане е да си направите натурален

IStockphoto

Всяка жена има в чантата си поне по един балсам за устни. Някои дори държат друг на бюрото си, за да го ползват ежедневно и да намалят риска от напукване на деликатната кожа в тази част на лицето. Със затоплянето на времето, в магазините предлагат и такива със слънцезащитен фактор, да не говорим, че всяка марка изкушава с разнообразие от съставки. Но колко ефикасни са те?

Нека бъдем честни, повечето от нас разчитат на своя балсам, но невинаги могат да получат качествена хидратация и омекотяване на устните, което зависи от твърде много фактори. Например количеството вода, което приемаме, това дали пушим или употребяваме алкохол, как се храним... Според специалисти, ежедневното нанасяне на балсам дори може да влоши състоянието на кожата.

Защо не бива да ползвате балсам всеки ден?

1. Причинява сухота

Много балсами, закупени от магазина за козметика, могат да повлияят отрицателно на кожата на устните. Понякога ние сме привлечени от рекламата на определена марка или от атрактивната цена, но е по-добре да избягваме съставки, които вместо да овлажняват, „изсмукват“ водата от кожата.

Макар ментолът в продукта да създава онова приятно усещане за хлад, той със сигурност причинява дехидратация на кожата на устните. Особено ако се ползва всеки ден, може да доведе до един безкраен цикъл на сухота и напукване, съпроводено с парене и болка, пише Stylecraze.

2. Повечето му съставки по-скоро вредят, отколкото да помагат

Не само ментолът влияе зле на устните. Като цяло балсамите, много от които са на цена до 3 лв. за брой, са пълни с химикали, които е по-добре да избягвате. Те може да са с кокос или някакво етерично масло, заради което да ги изберете, но заедно с тях съдържат доста токсини.

Ако по принцип имате чувствителна кожа, фенолът, благодарение на който устните изглеждат по-плътни, може да предизвика дразнене и обриви. Причината е, че той е консервант и дори и в малки количества е един вид дразнител.

напукани устни

IStock

3. Води до дразнене на кожата

Ментолът и някои други съставки, които се слагат в балсамите за по-добър аромат, са причина за кожни раздразнения, които могат да се появят не само по устните. Затова дерматолозите съветват да не нанасяте балсам повече от 3 пъти на ден!

Най-добрият начин да ползвате балсам за устни, е да го поставяте сутрин, преди да тръгнете за работа. После може да повторите, след като обядвате. Третият път трябва да бъде непосредствено преди лягане.

В случай, че си слагате балсам повече от 3 пъти за деня, не се чудете, ако се появят по-тъмни петна по кожата или усетите парене или сърбеж.

4. Нарушава кожната бариера

Макар и да се случва по-рядко, в един момент устните привикват с балсама върху тях и спират да поддържат собственото ниво на хидратация. Това се получава заради нарушаване на кожната бариера, която предпазва от влиянието на околната среда.

За разлика от други части на тялото, устните не разполагат с мастни жлези, с които да поддържат баланса на естествените мазнини в кожата. Затова се налага да ползваме балсам, но когато е твърде често, някои негови съставки могат да блокират влагата и тя няма как да проникне в дълбочина. Това води до изсушаване и устните стават още по-зависими към използването на този продукт.

балсам за

IStock

5. Обикновеният балсам не става за напукани устни

Мнозина смятат, че като постоянно си слагат балсам на устните, ще се справят с напукването им. Но в повечето случаи, когато проблемът вече е налице, трябва ексфолиране и по-специална грижа.

След като премахнете сухата кожа, може да преминете към балсама, но по-добре е той да е натурален, с подхранващи съставки. Това може да стане със естествен скраб със захар и мед, след което кожата да се намаже например с кокосово масло.

Когато устните са твърде сухи и разранени, заменете балсама от магазина с така наречения „hand made“, в който има естествени съставки.

балсам за

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари