IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балсам за устни: 7-те най-добри съставки срещу сухота

12 декември 2020 18 00

Както и две рецепти за балсам у дома

Снимка: Pixabay

Балсамът за устни е чудесен за облекчаване на сухотата, изтръпването и напукването. Той може да послужи като превантивна мярка за поддържане на плътни и здрави устни. Въпреки това, с толкова много налични опции на пазара, е трудно да разберете кой балсам за устни е най-подходящ за вашите нужди.

По принцип здравите устни притежават защитна бариера срещу външни дразнители и микроби. В тях се съдържат живи клетки, които поддържат хидратацията и не позволяват напукване. Когато обаче устните ви са сухи, тяхната защита се понижава и те стават все по-податливи на инфекции и възпаление.

напукани устни

Снимка: Pixabay

Причините за сухота на устните са много. Това състояние може да е причинено от студено и сухо време, слънчево изгаряне, вятър, често прехапване или тютюнопушене. Освен това има вътрешни фактори, които могат да допринесат за сухи устни. Това са дехидратация, недостиг на хранителни вещества или витамини, бактериални инфекции или вируси, както и грип или негативна реакция към някои лекарства.

Разберете кои съставки работят най-добре за успокояване на устните и за кои трябва да внимавате.

Съставки в балсама за устни

Съществуват разнообразни съставки, използвани в балсамите за устни. Когато избирате марка, прочетете добре етикета на продукта, за да сте сигурни, че получавате най-добрата грижа. „По-малкото е по-добре, когато става въпрос за съставки за лечение на напукани устни“, казва д-р Хедър Роджърс пред Insider. Тя добавя, че не се нуждаете от количество, а само от качество.

Рициново масло: Рициновото масло се прави от рицинови зърна и отдавна се използва в различни лекарства. То прониква в кожата по-добре от другите растителни масла. Рициновото масло и маслото от конопено семе са сред съставките, препоръчвани от дерматолозите за успокояване на напукани устни.

Мед: Медът се счита за овлажнител, което означава, че привлича влагата. Като съставка за балсам за устни, той може да помогне за ексфолирането на устните и поддържането на хидратацията в тях.

Ланолин: Ланолинът е вид восък, секретиран от вълнести животни, като овце. Той може да облекчи раздразнените усни, защото помага да се запечата влагата. Проучване установява, че ланолинът е в състояние да намали загубата на вода в кожата с 20-30%.

балсам за

Снимка: Pixabay

Въпреки че има овлажняващи качества, проучване от 2019 година установява, че около 1,2 до 6,9 % от световната популация е алергична към ланолин. Някои хора може дори и да не знаят за това, докато не използват балсам за устни, който съдържа тази съставка. Обрив, зачервяване или изгаряне на устните са признаци на алергична реакция и в такъв случай трябва веднага да се спре използването на този продукт.

Вазелин: Още преди търговското му откритие през 1800 година, хората са използвали вазелина като мехлем. Минералното масло е една от основните му съставки. Както тя, така и той се използват в балсама за устни, тъй като улавят влагата. Те също така могат да помогнат за излекуването на напукани устни.

Какаово масло и масло от шеа: Маслото от шеа и какаовото масло са естествени мазнини, които идват съответно от дървото ший (карите) и какаовите зърна. Те помагат на устните ви да задържат влага и предпазват от напукване, а и подобряват вече получило се такова.

Токоферол: Токоферолът, известен и като витамин Е, е антиоксидант, който се използва в козметичните продукти от поне 50 години. Антиоксидантите са вещества, които помагат за предотвратяването или забавянето на клетъчното увреждане и са полезни за грижата за кожата. Витамин Е често се използва в балсама за устни, въпреки че малък процент от хората, около 1%, са алергични към него.

балсам за

Снимка: iStock

За да избегнете потенциална алергична реакция, изберете балсам за устни без витамин Е или се уверете, че това не е основната съставка.

Цинков оксид и титанов диоксид: Също като кожата ви, устните са чувствителни към слънцето и могат да се напукат от него. Цинковият оксид и титановият диоксид са често срещани в слънцезащитните кремове, както за кожата, така и за устните, защото помагат да се блокират UV лъчите.

Това също помага за предотвратяване на някои предракови заболявания на устните, като актиничен хейлит. Тъй като UV лъчите могат да предизвикат херпес, балсамът за устни със слънцезащита също ще помогне за предотвратяване на това състояние. Експерти съветват да използвате продукт със защита от минимум 30-и фактор.

Как да си направим балсам за устни у дома

Представяме ви две лесни рецепти, които може да пробвате у дома и да преборите напуканите устни.

1. Коноп и мед

Необходими съставки:

1 чаена лъжица конопено масло

4 чаени лъжици бадемово масло

2 чаени лъжици мед

10 грама какаово масло

10 грама пчелен восък

15 грама масло от шеа

Начин на приготвяне:

Разтопете пчелния восък, какаовото и маслото от шеа. Към тях добавете конопеното и бадемовото масло, както и меда и разбъркайте добре до получаване на течна консистенция. Смесете всички съставки с уред за разпенване на мляко. След като достигнете средно плътна консистенция, изсипете балсама за устни в буркан и го оставете да стегне.

2. Мента

Необходими съставки:

1 чаена лъжица кокосово масло

1 супена лъжица гранули от бял пчелен восък

1 чаена лъжица масло от сладък бадем

2 до 3 капки етерично масло от мента

Начин на приготвяне:

Загрейте пчелния восък и към него добавете кокосовото масло и маслото от сладък бадем. Използвайте клечки за разбъркване на съставките. След това прибавете етеричното масло от мента. Оставете сместа да изстине, след което я изсипете в шишенце или кутийка и изчакайте балсама за устни да стегне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари