IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – кой чай ще ви помогне?

23 май 2021 16 30

Той стимулира растежа ѝ

IStockphoto

Доказано е, че някои видове чай помагат на организма при различни проблеми. Особено по време на грип и настинка, а и заради пандемията, консумацията им е препоръчителна. Но според нов доклад, цитиран от Healthline, тя е полезна и за косата.

Ако искате да подхраните гривата си и тя да бъде здрава, плътна и бляскава, може да пиете черен чай, посочва изданието. Той подобрява растежа и укрепва космените фоликули, с което предотвратява косопад.

На какво се дължат полезните свойства на черния чай?

В някои видове черен чай има листа от растението Camellia sinensis. Те имат антиоксидантни свойства благодарение на танините в тях. Именно тези вещества неутрализират свободните радикали, които могат да повлияят отрицателно на здравината на косъма.

Както може би знаете, не само зеленият, но и черният чай са доста силни, почти колкото кафето, защото в тях има голямо количество кофеин. А той стимулира растежа на косата. В комбинация с танините, той блокира активирането на хормон, който причинява косопад, свързан с дисбаланс с организма както при жените, така и при мъжете.

черен чай,

IStock

Прилагането на кофеин и тестостерон върху кожата при проучването, цитирано от Healthline установява, че двете съставки повишават производството на кератин – протеинът, отговорен за удължаване фазата на растеж на косата.

Какви са ползите от изплакването на косата с черен чай?

Според естетика Кей Бенет, миенето на косата с отвара от черен чай има както своите предимства, така и недостатъци. От една страна хидратира, придава блясък и подхранва косъма, но от друга може да доведе до сухота, която да засегне и скалпа.

Не на последно място, ако искате да пробвате, трябва да имате предвид, че процедурата не е подходяща за хора с по-светли коси, защото може да ги боядиса.

черен чай,

IStock

Как да приготвите отвара от черен чай за вашата коса?

Ако не сте ползвали черен чай в грижата за косата, започнете с най-малкото количество, за да пробвате как ще ви се отрази. С него е по-малко вероятно да получите сухота или алергична реакция.

Кипнете вода в малка тенджерка – около половин литър, като накрая добавите едно пакетче черен чай. Изключете котлона и оставете да поври около минута. После отместете настрани и изчакайте да се охлади.

Преди да измиете косата си със шампоан и накрая да се изплакнете с чая, го тествайте на малка част от кожата – на ръката или зад ухото. Ако няма реакция след 30 минути, може да действате.

дълга коса,

IStock

Изсипете чая в малък леген, потопете вече добре измитата коса и с помощта на чаша я поливайте за известно време. След това може направо да я увиете в кърпа или найлонова торбичка, като стоите поне 30-40 минути, за да има някакъв ефект. Накрая изплакнете с хладка вода.

След процедурата не се препоръчва да ползвате лак или пяна за коса, за да не се получи странична реакция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари