IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем боята за коса?

22 май 2021 13 30

Домашна рецепта само с две съставки

Снимка: iStock

Експериментирането с цветовете на косата е момичешки ритуал, който понякога се свързва с любовна раздяла, започване на нов етап от живота или следване на моден тренд, започнат от някоя телевизионна звезда. Постепенно обаче боядисването се пренесе от гимназиалните коридори в офисите на големи фирми, по плажовете и парковете. Оказа се, че не само момичетата обичат различния цвят кичури, а и много дами започват по този начин да крият сивите си коси.

Но да имаш цветна коса е забавно за определен период от време. Дали някой иска да има розова коса завинаги? Едва ли. Най-вероятно тези, които предпочитат нещо различно от русо, кафяво и черно, се броят на пръсти. По-голямата част от нас успяват да удържат цвета си за няколко седмици, след което нямат търпение да се отърват от него.

боядисване, къдрава

Снимка: iStock

Когато говорим за премахване на боя за коса, умът ни веднага се насочва към избелване на корените. Това упражнение обаче може сериозно да увреди косъма, което не е никак желателно. Някои ще каже, че можем бързо да посетим салона за красота и да се доверим на професионалист да свали цвета ни, но ние имаме и друго решение – домашен трик, който съдържа само две съставки. Всичко, от което се нуждаете, е витамин С и шампоан.

Трябва да знаете, че това премахва полутрайната боя за коса и не уврежда естествения ви цвят. Ще ви е нужен прахообразен витамин С, за да може още повече да улесните процеса. Ако имате таблетки, просто ги смачкайте. Хубаво е да използвате шампоан против пърхот, който придава на сместа допълнително премахваща сила. Каквото и да правите, не използвайте тонизиращ шампоан. С него само ще засилите яркостта на цвета, който искате да премахнете.

Как да си направим препарат за премахване на боя?

Добавете една чаена лъжичка витамин С на прах към две чаени лъжички шампоан и го смесете до получаване на паста. След това намокрете косата си и започнете да нанасяте сместа. Почти веднага ще видите как цветът започва да пада. След като намажете цялата си коса, я покрийте със шапка за къпане, увийте кърпа около врата си, за да не се изцапате и оставете да подейства за един час. След като изтече времето, изплакнете обилно и оставете косата си да изсъхне. Възможно е да видите как 85% от боята ви вече е изчезнала.

Защо това работи?

Повечето бои за коса използват оксидативно боядисване. Те проникват в косъма и се превръщат в по-големи молекулни единици, като се забиват между кожичките на косата и скалпа. Това прави багрилните химикали по-устойчиви на премахване. Поставянето на киселина, като витамин С, върху боядисаната коса разхлабва тези молекулни единици, причинявайки отстраняване на цвета.

боядисване на

Снимка: iStock

След нанасянето на домашния препарат за премахване на боята, е добре да използвате и маска за коса, която да я укрепи. Няколко дни по-късно отново нанесете комбинацията от витамин С и шампоан, за да се върнете към първоначалния си цвят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Motorol ( преди 2 години )
bravo na nas vredim na edin a ebavame maikata na mladoto pokolenie evala devola si znaee rabottata nemma pociven den da sa vi jivi i zdravi decata zaradi psihopati stastie vi jelayae da imma povece klipceta da se yci naroda vie go poiskahte ne az sory
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар