IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчево изгаряне – 5 домашни средства, с които да успокоите кожата

12 юни 2021 18 00

Има и други неща, освен млякото, които помагат

IStockphoto

Тези дни прогнозата е за по-облачно и дъждовно време, през което голяма част от хората рискуват да изгорят, излизайки навън. Причината – пренебрегват слънчевите лъчи, които не са толкова забележими, но могат да оставят червени и болезнени следи.

И какво е първото нещо, което правим, когато сме с изгоряла кожа? Голяма част от нас знаят от своите майки и баби, че намазването със студено кисело мляко облекчава до някаква степен. Но освен него, съществуват и други домашни средства, които може да изпробвате. Все пак, има различни типове кожа и докато някои са само зачервени, при други е налице силна болка, излишна топлина и дори оток.

Ето няколко неща, които имате у дома, помагащи при слънчево изгаряне:

слънце, слънцезащита,

IStock

1. Алое вера

Гелът се използва като основна съставка в много маски и други продукти в грижата за кожата. Както подобрява хидратацията, така и успокоява болезнената кожа след излагане на слънце.

Гелът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Това обяснява пред Dermstore д-р Дебра Джалимън, дерматолог от Ню Йорк. Тя съветва да имате подръка гел от алое вера или да отрежете едно листо от растението, което отглеждате у дома, за да извлечете от него малко, за да се намажете. А облекчението е гарантирано.

алое вера

Pixabay

2. Ябълков оцет

Може би не знаете, но при третиране с него кожата се успокоява, защото той съдържа вещества, които намаляват възпалението и предотвратяват потенциална инфекция, обяснява още д-р Джалимън. И уточнява, че засегнатите участъци могат да се мажат по няколко пъти на ден.

„Тъй като ябълковият оцет е съставен от оцетна киселина, той може да помогне за облекчаване на болката и възпалението и да действа като антисептик“, допълва специалистът.

3. Сода за хляб

Всички знаем, че содата за хляб може да избели зъбите, но не сме и подозирали, че облекчава слънчево изгаряне. И това е така, защото тя поддържа естественото ниво на pH на кожата.

За да постигнете баланс, с който ще намалите зачервяването и топлината, която изпитвате, трябва да направите студен компрес, направен от вода и малко сода за хляб. Той трябва да стои върху изгорялото поне 15 минути, за да подейства. После кожата може да се почисти с тампон със студена вода.

зелен чай

IStock

4. Зелен чай

Торбичките с чая помагат не само при уморени очи и тъмни кръгове около тях. С тях също могат да се правят компреси при слънчево изгаряне. За предпочитане е това да стане непосредствено след излагането.

Зеленият чай съдържа полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства, отбелязва д-р Джалимън. За да ви е по-лесно, вземете 1-2 пакетчета и ги разкъсайте, като направите отвара и я прецедите. После я оставете в хладилника, за да се охлади. Накрая натопете вътре няколко марли, които да наложите върху кожата.
Трябва да стоите с компреса поне 15 минути, а при по-зачервена и пареща кожа, може да лежите по корем за по-дълго.

5. Кисело мляко

На последно място поставяме киселото мляко, което съдържа млечна киселина – онова, което успокоява и овлажнява изгорялата от слънцето кожа. Колкото по-гъсто е, толкова по-добре, защото е хубаво да нанесете по-дебел слой.

„Локалното приложение на пробиотици намалява чувствителността и зачервяването на кожата“, добавя още дерматологът за киселото мляко.

кисело мляко,

IStock

Бонус

Какво друго да ползвате, за да успокоите кожата?

Ако кожата ви е пострадала по-сериозно, може да се наложи нещо повече от домашен компрес за подобряване на състоянието ѝ, коментира д-р Мелиса Дофт. Тук може да добавите хиалуронова киселина, настъргана краставица или някое друго натурално средство към лечението.

Дерматологът уточнява, че хиалуроновата киселина е изключително ефикасна при слънчево изгаряне на лицето. Като хидратиращо вещество, произведено по естествен път от тялото, киселината може да помогне за овлажняване и намаляване на зачервяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари