IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем – колко често трябва да го използваме?

16 юни 2021 14 30

Трябва ли да бъде всеки ден

Снимка: iStock

Когато купувате слънцезащитен крем с надпис SPF 30 на опаковката, вероятно предполагате, че ще ви осигури защита от 30-и фактор. И то така и ще стане, евентуално. Всичко, от което се нуждаете за добре защитена от слънцето кожа, се намира във всеки минерален или химически слънцезащитен крем с по-висок фактор. В крайна сметка обаче, колко добре защитена е кожата от вредните лъчи в голяма степен зависи от прилагането и повторното нанасяне на избрания от вас продукт. И ако сме напълно честни със себе си, много малко от нас всъщност прилагат достатъчно слънцезащитен крем всеки ден.

„За да получите защитата, написана на етикета на продукта, ще трябва да повторите приложението, което правят в тестовите лаборатории. Това е 2 милиграма на квадратен сантиметър на средностатистическия човек. Това означава половин чаена лъжичка на лицето и шията общо и по една чаена лъжичка на ръцете и краката“, казва дерматологът Ранела Хирш пред Allure. Според нея обаче хората използват само половината от това количество. Именно затова Хирш и нейни колеги решават да ни напомнят за това колко е важна слънцезащитата. Този път обаче те искат да ни кажат и своето мнение за приложението, повторното прилагане и всички променливи, които влизат в сила с различните фактори за защита.

Колко слънцезащитен крем трябва да прилагаме?

Всеки сертифициран дерматолог казва, че за постигането на написаната на етикета слънцезащита трябва да се използват 2 милиграма продукт на квадратен сантиметър кожа. Това е еквивалентно на две супени лъжици за цялото тяло. За лицето и шията общо е препоръчително да нанесете количество колкото половин чаена лъжица.

Тъй като това е количеството, необходимо за осигуряване на нивото на защита, посочено на бутилката, дерматологът Мариса Гаршик казва, че е важно да се придържате към него независимо дали формулата, която използвате, е химическа или минерална.

слънцезащитен крем,

Снимка: iStock

Що се отнася до слънцезащитни кремове, с които не е толкова лесно да се следи използваното количество, трябва да разчитате на други техники, за да сте сигурни, че прилагате достатъчно. За слънцезащитни рол-он кремове експертите препоръчват да нанесете четири пъти напред-назад, след което да го размажете за по-добро покритие. А за слънцезащитните спрейове се препоръчва да напръскате кожата докато тя заблести.

А какво да знаем за факторната защита?

Количеството продукт, което прилагате, е много важно, но същото важи и за слънцезащитния фактор. Според Хирш, хората погрешно смятат, че има малка разлика между продукти с 30, 50 и 100 факторна защита. „Ако го поставите по различен начин, като преминете от SPF 30 към SPF 50, вие получавате 1,5 по-значителна защита от UV лъчите“, обяснява тя. Затова препоръчва да си закупите слънцезащитен крем с минимум 50 факторна защита.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

В допълнение на високия фактор на защита, уверете се, че вашият крем е посочен като широкоспектърен. Това означава, че предпазва както от UVB, така и от UVA лъчи, като последните не могат да бъдат отблъснати само чрез SPF. Важно е да запомните, че широкоспектърните кремове могат да бъдат използвани и у дома, когато през прозореца ви навлиза слънчева светлина. Прозорците могат да блокират UVB лъчите, но са безсилни пред UVA.

„Най-добре да използвате крем с 30 фактор на защита всеки ден, дори ако няма да сте навън“, казва дерматологът Азаде Ширази. Според него, ако не се грижим достатъчно добре за кожата си по време на дори краткотрайни излизания, съвсем скоро ще видим негативни резултати.

Колко важно е повторното прилагане?

С една дума – много. И в по-голямата си част това трябва да се случва доста често. „Прилагайте отново на всеки два часа, но по-често ако се изпотявате или влизате във вода“, казва дерматологът Роберта Дел Кампо пред Allure.

Това обаче не означава, че трябва да прилагате слънцезащитен крем на всеки два часа върху цялото тяло. Гаршик казва, че облеклото може да осигури известна степен на защита – например бяла памучна тениска предлага защита от пети фактор. Така че колко дълго ще бъдете навън и видът на експозиция ще определи необходимостта от повторно нанасяне на слънцезащитен крем под дрехите. „Ако ще бъдете на пряко излагане на слънце или прекарвате значително време на открито или на плажа, най-добре е да носите слънцезащитни дрехи, за да осигурите допълнителна степен на защита“, обяснява Гаршик.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Тъй като обаче някои части на тялото, различни от лицето ви, не са покрити с дрехи, Гаршик казва, че тези зони определено се нуждаят от повторно нанасяне на слънцезащитни продукти. „Важно е да запомните да нанесете отново върху кожата на главата, ръцете, шията, ушите, устните, върховете на краката и зоните, които могат да бъдат изложени без дори да осъзнавате“, допълва тя.

И да, повторното прилагане е важно и на закрито – особено ако прекарвате известно време в стая с естествена светлина. „Ако светлината е достатъчно силна, за да виждате, това е слънце“, казва Хирш. „Ако сте цял ден на закрито и не сте близо до пряка слънчева светлина, повторното прилагане просто няма същата спешност. Но ако седите, както правят много хора, на бюро, обърнато към прозорец с пряка слънчева светлина, наистина трябва да помислите за това, защото UVA преминава през стъкло“.

И не забравяйте, че не само се предпазвате от UVA лъчите, когато сте на закрито. „Докато по-голямата част от излагането на синя светлина е от слънцето, нашите цифрови устройства излъчват видима светлина с висока енергия и някои слънцезащитни продукти могат да предложат защита срещу това“, казва Гаршик.

Съвети за прилагане на слънцезащитен крем

Най-добрият начин да се уверите, че използвате достатъчно слънцезащитен крем всеки ден, е просто да го включите в рутинната си грижа за красота. Поставете продукта на видно място, за да си напомняте, че трябва да го прилагате всеки път, когато излизате навън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари