IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнем акнето по тялото?

20 септември 2021 08 40

Най-накрая решение на досадния проблем

Снимка: iStock

Акнето по цялото тяло е проблем, срещан при много голяма част от тийнейджърите. То се появява още по-често при младите спортисти, които бягат от една тренировка на друга и нямат време да си вземат нужния душ. Така в кожата се натрупва пот, която запушва порите и причинява пъпки. Да не говорим за тесните тениски, които не позволяват на тялото да диша, както и мръсните повърхности, върху които голяма част от спортистите често падат.

Разбира се, пубертетът също играе голяма роля при появата на акне по тялото. Често пъпките се появяват на места, където кожата лесно се задушава и се изпотява дори по време на почивка. Говорим за зоната между гърдите, лопатките на рамената и зад ушите. Това може да накара всеки един тийнейджър да се откаже от спорта в опит да изчисти тялото и да се почувства по-красив.

За съжаление, акнето по тялото може да продължи и след тийнейджърските години, което става още по-досадно. Хората с този проблем се притесняват да облекат по-оскъдни дрехи или потници, защото не искат околните да виждат пъпките. Срещата с дерматолог е добра стъпка към разрешаването на проблема, тъй като това ще ви позволи да разберете точно къде бъркате в грижата за кожата.

Все пак ние ви даваме няколко съвета за това какво може да ви помогне срещу акнето, с уговорката, че това не е експертно мнение.

Какво всъщност е акнето по тялото?

Преди да се възползвате от предимствата на локалните мехлеми, като ретиноидите, дерматологът Тифани Джоу Либи, разкрива какво причинява акнето по тялото. „Акнето, независимо дали по лицето или тялото, се появява поради няколко фактора: запушени пори, излишно производство на масло и възпаление“, казва тя пред Allure. Въпреки че черните точки все още са често срещани и могат да се появят по тялото, Либи все по-често забелязва повече бели точки, възпалително акне и кисти по тялото.

Дерматологът Клеър Чанг също посочва „хормонални колебания, стрес и някои храни“ като причини за акне. Докато белите точки се наблюдават по много от телата на нейните пациенти, тя казва, че петна като папули, пустули и кисти могат също да се появяват по кожната бариера.

акне по

Снимка: iStock

Докато акнето по тялото може да засегне хора от всички възрасти, Либи и Чанг казват, че пубертетът е времето, в което най-често се срещаме с този проблем. „Хормоните, наречени андрогени, причиняват увеличаване на масните жлези“, казва Либи. Това причинява появата на акне по много зони на тялото. Чанг също така посочва гърдите и гърба, където има по-висока концентрация на мастни жлези, което прави тези области по-податливи на акне.

Не е тайна, че излишното производство на масло действа като първоизточник на запушени пори. „Мастните типове кожа са по-податливи на акне по тялото, което насърчава добра среда за растеж на бактерии“, казва Либи. Това, в комбинация със запушени пори и възпаление, е идеалната формула за акне по тялото.

И така, защо някои области са по-чести за поява на акне по тялото? „Дразнещите вещества, като пот и триене от прилепнали дрехи, са по-честите причинители на акне по тялото“, отговаря Либи. В медицината това явление се нарича акне механика, което Чанг описва като триене или триене в комбинация с топлина и пот, които дразнят и възпаляват космените фоликули.

Лечение на акнето по тялото

След интензивна тренировка във фитнеса или пък спортно събитие, рутината на всеки от нас е да влезе под душа, да се насапуниса хубаво и да се изплакне. Но в действителност тази практика понякога може и да раздразни кожата и да изтъни защитната ѝ бариера. Това създава идеална среда за появата на акне.

Въпреки че дерматолозите предлагат много решения при лечение на акне по тялото, един от най-ефективните подходи е прилагането на локален ретиноиден крем. „Използването на този продукт не само ще помогне за предотвратяване и лечение на акне, но също така ще помогне за минимизиране на следвъзпалителната пигментация, като кафяви петна“, казва Либи.

акне по

Снимка: iStock

За тези, които не са запознати с локалните ретиноиди, Либи ги описва като производни на витамин А, които предотвратяват и лекуват акне, като отпушват порите, ексфолират кожата и намаляват възпалението. Чанг дори стига дотам, че нарича локалните ретиноиди „златният стандарт за лечение на акне“.

Все пак Чанг предупреждава, че трябва да подхождате с внимание към използването на ретиноиди, за да се намали рискът от дразнене и излишна сухота. „Може да отнеме шест до осем седмици последователна употреба, за да разберете дали лечението на акне е ефективно, така че бъдете търпеливи“, съветва тя.

акне по

Снимка: iStock

Тази статия дава само препоръчителни насоки за лечението на акне по тялото. Консултацията с дерматолог е задължителна преди всяка употреба на каквито и да било продукти върху кожата ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари