IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сярата е най-добрият ексфолиант и лечител за кожата?

7 октомври 2021 08 30

Съставката може да бъде открита в много продукти срещу акне

Снимка: iStock

Сяра – малко неприятно на мирис вещество, но много силно и полезно, ако сте човек, който се бори с акне. Съставката, която случайно също така е елемент от периодичната таблица, отдавна се радва на популярност сред любителите на грижа за кожата заради способностите си да отпушва порите и да се бори с бактериите, живеещи върху кожата.

Но дали всички тези положителни ефекти си заслужават да включите сярата в рутинната си грижа за кожата? Това трябва да се реши от вас и вашия дерматолог. Но преди да направите среща с него, трябва да бъдете въоръжени с поне малко информация за елемента.

Какво е сяра и за какво се използва?

Сярата е естествен елемент, който има много приложения, които са невероятни за вашата кожа. Може да се намери в цялата природа в скали и минерали, особено във вулканични райони, както и в телата ни. Това е един от най-разпространените елементи в човешкото тяло и е от съществено значение за възстановяването на ДНК. Сярата е неметал и има бледожълт оттенък.

Хубавото нещо е, че тя може да се използва по много начини, благодарение на изобилието от свойства, които притежава. „Сярата е добре известна със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Когато се използва в грижата за кожата, тя работи, за да абсорбира излишното масло, което причинява акне, като изсушава повърхността и отпушва порите“, казва дерматологът Марина Передо пред Allure.

сяра istock

Снимка: iStock

Свойствата на елемента също така служат за нежно ексфолиране, което, от своя страна, означава, че може да ви помогне при други кожни проблеми като екзема и розацея. Ексфолиращите свойства на сярата също така я правят чудесно средство срещу пърхот.

Откъде се получава неприятната миризма?

Преди да продължим нататък, нека да отговорим на един важен въпрос – защо сярата има неприятен аромат. Сигурни сме, че поне веднъж сте усещали мириса на развалени яйца. Е, точно така мирише и сярата. Но това не означава, че продуктите, които съдържат елемента, са развалени.

„Докато чистата сяра няма аромат, то нейните съединения имат, като водороден сулфат“, казва дерматологът Самита Раманадам. Имайки това предвид, много марки със сигурност ще формулират продуктите си така, че няма да имат неприятна миризма. Това включва добавяне на натриев сулфацетамид или други аромати.

Какви продукти да използвате?

Видът на серните продукти, които използвате, разбира се, зависи от това, от което се нуждае кожата ви. Ако търсите превантивен метод за контрол на омазняването и появата на пъпки, почистващ препарат, съдържащ сяра, е добро решение.

Преди обаче да посегнете към даден продукт, уверете се, че съдържанието на сяра е достатъчно концентрирано, за да бъде действително ефективно. „В козметичните продукти без рецепта може да намерите сяра в концентрации от 3% чак до 10%. Кожата на всеки човек има различни нужди, така че е най-добре да говорите с вашия дерматолог, за да намерите правилната формула за вас“, казва Ядав пред Allure.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

Раманадам потвърждава, че за лечение на акне концентрациите до 10% обикновено са безопасни за употреба до осем седмици.

Дерматолозите препоръчват и използването на маски за лице, които съдържат сяра и почистват порите. Марина Передо заяви, че някои сапуни, които съдържат елемента, са полезни за хора, страдащи от екзема или розацея.

Какви са рисковете от използването на сяра?

Кожата на всеки от нас е различна и въпреки че сярата работи добре за голяма част от хората, важно е да подходите предпазливо, ако сте прекалено чувствителни. „Елементът може да причини сухота, затова препоръчвам да бъдете старателни с овлажнителя си“, съветва Передо. Ако развиете обрив или имате зачервяване и сърбеж, трябва да спрете употребата на продукта и да се консултирате с вашия дерматолог.

Също така внимавайте кои продукти използвате заедно със сярата. „Ако използвате изсушаващи съставки като ретинол или бензоил пероксид, не трябва да добавяте сяра към грижата за кожата, защото това може да доведе до пресушаване“, казва Передо. Въпреки това елементът може да бъде доста добра алтернатива, ако сте чувствителни към бензоил пероксид.

суха кожа,

Снимка: iStock

Някои хора могат да бъдат алергични към сярата. Затова дерматолозите препоръчват да започнете да използвате съставката веднъж на ден и ако нямате проблеми, да увеличите на два пъти. Може да изпробвате и малко количество върху част от кожата, за да проследите за алергична реакция. Ако до 24 часа не почувствате неразположение, може да продължите с употребата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари