IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставката, която трябва да включите в есенната си грижа за кожата

24 октомври 2021 15 00

Ето как тя може да помогне на цялото ви тяло

Снимка: iStock

В последно време морският мъх е навсякъде около нас. Ако не сте попадали на овлажнители, напоени с тази съставка, вероятно сте виждали фитнес инфлуенсъри, които хвърлят миниатюрни бучки трева в съдове с вода, като ги оставят да се накиснат, докато се превърнат в гел, след което го добавят към своето смути.

Независимо дали сте чували, или не за морския мъх, растението, обитаващо водата, е изключително популярно в наши дни и различни хора рекламират ползите му. Според тях, то лекува всяко възпаление, подсилва имунната система, помага на кожата ви да задържа влагата. Някои от тези твърдения обаче изглеждат твърде добри, за да са истина.

Затова от Allure се обръщат към няколко професионалисти, които да ни разкрият своята експертна гледна точка за какво всъщност е полезен морският мъх и как наистина помага на тялото. На помощ идват дерматолози, козметичен химик и диетолог за създаването на пълна картина за това как морският мъх може или не може да се отрази добре на кожата и цялостното ни здраве.

Какво е морски мъх и какво прави за кожата?

Важно е да се отбележи, че морският мъх, който по същество е разнообразие от водорасли, носи няколко различни имена. Дерматологът Антъни Роси обяснява, че той често е наричан ирландски мъх, карагенов мъх или с научното му наименование chondrus crispus. Независимо как го наричате, той е богат на витамините А и Е, които са антиоксиданти, както и на сяра, която също се използва в грижата за кожата заради способността ѝ да помага при акне, розацея и в борбата с бактериите.

Тъй като е пълен с хранителни вещества, морският мъх има някои потенциално големи ползи за кожата ви. Той създава защитен слой и поддържа влагата, като в същото време задържа в кожата всички полезни за вас хранителни вещества и съставки. „Той образува неоклузивен филм върху кожата, който е подобен на естествено откритите протеини“, обяснява козметичният химик Крупа Коестлайн пред Allure. Поради тази си характеристика екстрактът от морски мъх подсилва и стимулира кератинизацията на епидермиса. С други думи, той може да защити кожата ви, като същевременно ѝ даде протеинов тласък.

ирландски мъх

Снимка: iStock

Едно от най-забележимите предимства на морския мъх като съставка за грижа за кожата е неговата способност да помага за задържането на вода. Според Коестлайн, тези, които използват продукти на основата на морски мъх, могат да видят подобрения в трансепидермалната загуба на вода. Това се отнася до водата, която преминава от дермата през епидермиса ви и се изпарява във въздуха. За да може кожата ви да остане плътна и хидратирана, този процес трябва да бъде сведен до минимум.

Тъй като много от ползите на морския мъх вероятно идват от способността му да образува този филм върху кожата, Коестлайн казва, че съставката е най-добре да се използва като част от овлажняващ крем, серум или друг продукт, който попива в кожата. Козметичката допълва, че мъхът няма да има толкова позитивни ефекти, ако участва в продукти за изплакване.

Може ли морският мъх да се яде?

Подобно на много добавки, експертите все още не знаят дали е по-добре да поглъщате морския мъх или да го прилагате локално.

Известно е, че хората в Ирландия ядат сушен морски мъх като част от салата или го сваряват в топло мляко. Това датира още от XIX век, а в историята има и известна ямайска напитка от ирландски мъх, която се смята за любовна отвара. Тя е направена от смес от съставки, които включват мляко, индийско орехче, ванилия и ирландски мъх.

Въпреки че не звучи като много привлекателно ястие, мъхът е пълен с витамини и антиоксиданти, плюс хранителни вещества като калций и високи нива на йод. Диетологът Лон Бен-Ашър казва, че той е безопасен за поглъщане и отбелязва, че йодът в него е важен за функцията на щитовидната жлеза. Водораслите също могат да помогнат за здравето на червата, както и за възстановяване на мускулите и енергията.

крокети с

Крокети с ирландски мъх. Снимка: iStock

„Морският мъх е добър източник на протеин, който е макроелемент и е много важен за възстановяването на мускулите. Освен това е с високо съдържание на минерали и електролити, което може да помогне да запълни това, което е било загубено чрез изпотяване по време на тренировка“, казва Бен-Ашър пред Allure. Все пак диетологът допълва, че трябва да се направят още допълнителни изследвания, за да се затвърдят ползите от съставката.

Има някои проучвания, които предполагат, че морският мъх може да е от полза за здравето на червата. Според Бен-Ашър, това се дължи на караген – вещество, подобно на желатин – което подобрява разнообразието на чревния микробиом.

Морският мъх е добър източник на йод, който е минерал с решаващо значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза и регулирането на метаболизма. Въпреки това трябва да внимавате с приема му. „Прекомерната консумация на йод може да има хормонални ефекти. Тъй като ирландският мъх е богат на йод, е добре да внимавате да не преядете“, казва Бен-Ашър. Администрацията по храните и лекарствата препоръчва на хората да консумират не повече от 224 микрограма йод на ден, което е равно на две до четири супени лъжици от този мъх.

ирландски мъх

Снимка: iStock

Преди да посегнете към морския мъх, е важно да се консултирате с вашия лекар. Заедно с него ще определите дали съставката е полезна за вас и дали може да консумирате през устата или да я прилагате локално.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари