IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медни пептиди – ключът към по-млада кожа

17 март 2022 08 30

Ето как да ги включите в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако смятате себе си за ентусиаст в грижата за кожата, знаете, че металите в тази процедура не са нищо ново. От 24-каратови серуми със злато до колоидни сребърни мистове за лице, елементарната алхимия се превърна в новата норма за красота. И това не е само защото са лъскави и красиви, въпреки че това определено е маркетингов плюс, но дерматолозите и дори Хипократ отдавна използват елементите заради техните антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Най-новият метал в света на грижата за кожата е с атомен номер 29, известен още като мед, по-специално говорим за медни пептиди. Това е малко по-неизвестна тема в разговора за красота, особено ако я сравним със златото и среброто, но играе основна роля за повишаване на еластина и колагена. С други думи, това е златна мина против стареене.

Дерматологът д-р Тифани Либи разкрива повече за медните пептиди, как да ги използваме и защо са полезни за кожата.

Какво са медни пептиди?

Пептидите са къси вериги от аминокиселини – градивните елементи на протеините. Те съществуват естествено в нашето тяло, но количеството на медните пептиди намалява с напредването на възрастта. В грижата за кожата пептидите се прилагат локално чрез серуми и кремове, като сигнализират на клетките ви да произвеждат повече колаген и други сложни молекули, които помагат за поддържането на структурата на кожата.

грижа за

Снимка: iStock

Медните пептиди, които виждате в продуктите за грижа за кожата, могат да бъдат синтетично направени или получени от растителни и/или животински източници.

Ползи от медните пептиди

Медните пептиди по същество връщат часовника на кожата ви, правейки я като цяло по-стегната и гладка. Според д-р Либи, те индуцират производството на колаген във фибробластите. От своя страна, медта е важен компонент, участващ в образуването на ензими. Когато се прилагат локално, медните пептиди действат като антиоксидант, насърчават производството на колаген и еластин, като в същото време омекотяват появата на фини линии и бръчки.

бръчки, крем

Снимка: iStock

Медта е противовъзпалително средство, което ускорява заздравяването на рани, което означава, че е чудесна за лечение на белези, пигментация и зачервяване, причинени от възпаление. Ако сте склонни към акне, елементът може да помогне при обриви, като нормализира концентрацията на бактерии върху кожата.

Странични ефекти от медните пептиди

Според д-р Либи, има минимални или никакви странични ефекти от медните пептиди, когато се прилагат локално, така че може да ги използвате спокойно, знаейки че до голяма степен не дразнят и не е известно да причиняват алергични реакции. Но както при всеки нов продукт, тя препоръчва да го въвеждате постепенно в рутината си.

Как да използваме медните пептиди?

Добрата новина е, че няма известни съставки, които не могат да бъдат комбинирани с медните пептиди. Нанасяйте продукта два пъти дневно за най-добри резултати, като по този начин ще си осигурите защита през деня и ще възстановите кожата през нощта.

Но тъй като по своята същност медните пептиди не са овлажняващи, опитайте се да ги използвате с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина и глицерин, които хидратират и привличат влага към кожната бариера. Медта също така работи добре с ретиноли и ретиноиди, тъй като и двете могат да действат паралелно, за да стимулират повече производство на колаген и да минимизират нежеланите кафяви петна и пигментацията.

хиалурон, хиалуронова

Снимка: iStock

Ако искате по-силна формула против стареене, опитайте се да смесите медните пептиди с ниацинамид. Това е страхотна съставка, с която медта се съчетава добре, тъй като помага за минимизирането на зачервяването и подобрява блясъка на кожата. Това служи за по-добър цялостен тонус и външен вид.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари