IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акне: 5 съставки, на които да заложите това лято

28 май 2022 10 30

Погрижете се за кожата преди да станат белези

IStockphoto

IStockphoto

Акне - един от основните проблеми на кожата през пролетта и лятото. С промяната на времето се потим повече, което е предпоставка за пъпки, възпаление и замърсявания в порите. Но ако използваме правилните продукти, ще сведем дискомфорта до минимум. Ето защо трябва да търсим правилните съставки, много от които не са познати или подценявани. 

Голяма част от продуктите, помагащи при акне, са с мултифункционални съставки. Освен за намаляване на пъпките, те спомагат за хидратацията и подобряват еластичността. Може би се сещате за хиауронова или силицилова киселина, но освен тях, има и други, които заслужават вашето внимание. 

Лято и акне - на кои съставки да разчитате? 

1. Манделова киселина

Що се отнася до алфа хидрокси киселините (AHA), повечето от нас познават най-добре гликоловата и млечната киселина. Но напоследък все по-популярна става така наречената бадемова или позната повече като манделова киселина. Тя се извлича от Amygdalus Communis var Amara - бадем. В сравнение с други подобни на нея, тя е с много по-малка молекула и е ефикасно средство за ексфолиране. 

Въпросната съставка подпомага процеса по отделянето на мъртви кожни клетки. Тя се препоръчва на всеки, който има хиперпигментация или неравномерна текстура на кожата. Може да се ползва при бръчки и фини линии, но най-популярна е с това, че намалява различните видове акне. 

Благодарение на своята молекула, бадемовата киселина прониква бавно в кожата и е по-малко вероятно да причини дразнене. Резултатът е отличен - бърз оборот на клетките и по-малко пъпки. 

Манделовата киселина трябва да се използва през нощта, защото може да причини дразнене. Може да се комбинира с други полезни съставки, например ретинол и глицерин. Триото насърчава избледняването петна, причинени от акине и стискането му, като подддържа хидратацията ба кожата. 

2. Янтарна киселина

Не е от най-известните, но задължително трябва да си купите продукт с нея това лято. Естествено открита в кехлибара и захарната тръстика, тя има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Те помагат с различните видове акне. Освен това е мощен антиоксидант и балансира производството на себум. Също така омекотява в дълбочина 

Янтарната киселина се съчетава добре с хиалуронова киселина. И е полезна за намаляване на пигментни петна и такива, причинени от раздраняване на акнето. Може да се комбинира и със салицилова киселина - за намаляване възпалението в кожата.

3. Салицилова киселина

Неслучайно попада в Топ 3. Тя представлява бета хидрокси киселина (BHA), извлечена от кората на върба. Тя е маслоразтворима, така че наистина може да навлезе дълбоко в порите, за да ги отпуши и предотврати пъпки. Работи еднакво добре при подутини и възпалена кожа, но и при черни точки и бели точки. Основно разгражда мастните натрупвания, без да изсушава кожата - което е голямо предимство при акне. 

Това е основната причина да има салицилова киселина в почти всеки продукт за красота. 

4. Алантоин

Да, на пазара има много голямо разнообразие от продукти против акне. Но по-голяма част от тях не са за всеки тип кожа. И могат да я дразнязнят. Алантоинът е онази съставка, на която да разчитате, за да отпушите порите или да ексфолирате белег от акне. Той е известен със своите успокояващи и лечебни свойства, които са полезни при лечение на пъпки и възпаление.

Алантоинът и неговите полезни свойства не са добре изследвани, но е доказано, че има успокояващи, овлажняващи и худратиращи кожата свойства. При това е доста достъпна съставка. 

Може да се ползва в комбинация с цинк, който също помага на кожата при акне и я прави по-здрава и хубава. 

5. Ниацинамид

Преди години той си спечелва славата на агресивна за кожата съставка. Но през последните години попада във формули, които поддържат баланса и предпазват от редица проблеми. 

Ниацинамидът е водоразтворим - лесно се абсорбира в кожата и работи добре с други локални съставки. Освен че подобрява неравномерния тон на кожата, намалява появата на разширени пори и укрепва отслабената кожна бариера. Също така има големи противовъзпалителни свойства, заради което влиза в състава на продукти при акне и някои серуми.

Може да се ориентирате към козметика с ниацинамид и хиалуронова киселина. Тя ще намали излишното омазняване и зачервяване на кожата, включително всякакви възпаления, дължащи се на пъпки. Бързо абсорбиращият се серум с тях, например, действа бързо. Той отпушва порите и намалява петната, образувани при акне. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари