IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти хакове: Съвети за по-здрави и силни нокти

5 юни 2022 13 30

Плюс какво не трябва да правите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би сте си взели почивка от акрила по време на изолацията заради пандемията и сте открили, че харесвате естествените си нокти, или пък може би искате да направите един от маникюрите у дома, които от дълго време гледате в Instagram. Какъвто и сценарий да ви вдъхновява да си пуснете малко по-дълги нокти, има няколко съвета и трика, които можете да направите, за да им помогнете да станат здрави и силни.

Въпреки това, като израстването на бретон или боб, дългите нокти не се случват за една нощ. „Темповете на растеж на ноктите са подробно проучени и затова знаем точно колко време ще отнеме“, казва дерматологът д-р Дана Стърн пред InStyle. Тя е специализирана точно в здравето на ноктите. За ноктите на ръцете, времето за израстване е около шест седмици, а за тези на краката – 12-18 седмици.

Ако сте готови да възприемете редовна рутинна грижа за ноктите и да бъдете търпеливи, експертите дават няколко ценни съвета за това как да го правите.

Трикове за по-здрави и силни нокти

1. Използвайте масло за кожички

Здравата бариера на кутикула е от съществено значение за оптимизиране растежа на ноктите. Това е така, защото новият нокът се развива точно под кожата на кутикулата. Поради тази причина д-р Стърн препоръчва да избягвате рязането на кутикула, независимо дали става дума за течен препарат за отстраняване на кожички или ножици.

олио за

Снимка: iStock

Рита Ремарк препоръчва да използвате масло за кожички всеки ден, за да поддържате кожата подхранена. Стърн се съгласява, добавяйки да се използва масло, а не крем, защото то се абсорбира по-бързо.

2. Забравете за ацетона

Докато лакочистителите с ацетон може да са по-бързи при премахването на лак, те могат да дехидратират нокътната плоча и заобикалящата я кожа, включително кутикулата. Съдържащият ацетон лакочистител е много дехидратиращ и изсушава нокътя и продължителното накисване може да доведе до чупливост, отделяне и по-бавен растеж.

лакочистител istock

Снимка: iStock

Вместо това изберете средство за отстраняване на лака, което не съдържа ацетон. Изберете продукт с подхранващи съставки като витамин Е, алое или шипка, за да успокоите, укрепите и хидратирате ноктите.

3. Сменете пилите си

Инструментите които използвате, за да поддържате ноктите си, също могат да компрометират растежа. Д-р Стърн казва, че картонените или дървените пили могат да създадат микроскопични отвори на върха на нокътя, които водят до разцепване, счупване и в крайна сметка лош растеж. Дерматологът препоръчва използването на стъклена пила за нокти, защото създава чист ръб на нокътя. Освен това те издържат много по-дълго време.

маникюр, нокти,

Снимка: iStock

Рита Ремарк препоръчва редовно изпиляване на ноктите, дори ако се опитвате да ги удължите. Според нея, това усъвършенства формата, предотвратява запушвания и стимулира притока на кръв.

4. Не оставяйте нокътя гол

Ако си правите почивка от маникюра с акрил или гел лак в опит да подобрите здравето на ноктите си, не ги оставяйте напълно голи. Някои спортни активности, като скално катерене и волейбол, са рискови за ръцете и могат да причинят счупване на ноктите. Според Ремарк, ноктите не дишат по този начин, а им трябва малко покритие, за да бъдат по-здрави.

лак, нокти,

Снимка: Pixabay

И Ремарк, и д-р Стърн препоръчват използването на продукт или лечение за укрепване на ноктите. По този начин ще съживите сухите, чупливи нокти, така че те незабавно да изглеждат по-лъскави. Използвайте прозрачен лак за защита срещу напукване.

5. Движете се

Не изглежда, че физическата активност и растежът на ноктите биха имали връзка, но истината е, че редовното кардио, дори ако е ежедневна разходка, ще помогне за кръвообращението и от своя страна за здравето на ноктите ви.

„Последователните кардиоупражнения ще бъдат от полза не само за сърцето ви, но и за ноктите“, казва д-р Стърн пред InStyle. Това е така, защото ще подобрят циркулацията на кръвта и по този начин ще доставите хранителни вещества и кислород до ноктите.

заздравител за

Снимка: iStock

Ако тренировките не са опция за вас, дерматологът препоръчва да си правите масаж на ръцете всеки ден. Използвайте масло за кожички, което да втривате, за да помогнете за по-здрави кутикули и да подобрите местната циркулация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари