IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за ноктите (2 част)

3 юли 2022 18 00

Спрете да вярвате на това

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Вече ви запознахме с част от разпространените митове за нокти, но това не е всичко. Ето още полезна информация, за да не взимате прибързани и погрешни решения що се отнася до вашия маникюр:

Мит: Лакът издържа по-дълго в хладилника

Факт: Животът на обикновения лак за нокти е посочен на неговата опаковка. Важно е след употреба да затваряте много добре капачката. Влизането на въздух и бактерии са това, което може да скъси живота на лака ви.

Съвет: Не се опитвайте да разреждате лаковете, нито да ги държите на студени места. Следете датата на годност и се съобразявайте с нея. Не дръжте дълго лака отворен, а след като приключите работата си с него, затегнете добре капачката.

Мит: Зелените неща по ноктите на някои хора са мухъл или гъбички

Нито мухълът, нито гъбичките се появяват за една нощ... необходими са изследвания, за да се анализира зеленото петно. Възможността за инфекция може да се докаже само с обстойно изследване на нокътя.

Мит: Потопяването на мокри нокти в ледена вода ще накара лака да изсъхне по-бързо

Дните на временния лак отдавна отминаха, но все пак има хора, които още си правят такъв маникюр. Студената вода няма да го втвърди и да го накара да „изстине“ (изсъхне) по-бързо. По-голям шанс имате да сложите ноктите пред вентилатор и пак ще трябва да изчакате известно време и след това да берете страх, че може да развалите вида им.

Ако имате възможност, насочете се към гел лак/акрил/гел – там чакане няма.

Мит: Подрязването на кожичките е добро за здравето на ноктите

Факт: За съжаление повечето хора не знаят разликата между „кутикула“ и „епонихиум“. Кутикулата е мъртва кожа на нокътната плоча, а епонихиумът е жива кожа. Премахването на кутикулата е добре, но изрязването на епонихиума може да доведе до инфекции.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари