IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за по-здрава коса: 3 съвета от диетолог

2 септември 2022 11 00

Правилният режим може да насърчи растежа

IStockphoto

IStockphoto

Има ли храни за по-здрава коса? Неслучайно казват, че ние сме това, което ядем. Ако страдаме от косопад или липса на блясък, то тялото иска да ни подскаже, че не приемаме нужните продукти чрез менюто си. Разбира се, проблемът е често срещан при смяната на сезона, но ако продължи и след това, то са нужни по-специални мерки.

Правилната диета може значително да насърчи растежа на косъма и с времето да доведе до по-здрава коса. Тя трябва да е препоръчана от специалист, след обстоен преглед и назначаване на някои изследвания.

Във време, в което ядем на крак или пропускаме основни хранения, състоянието на кожата, косата и ноктите, се променя значително. А когато има и стрес, това е още един рисков фактор за обилен косопад, побеляване, изтъняване и накъсване на косъма.

Оказва се, че при диети с цел отслабване не се мисли и за косата. А има толкова много храни за подхранване и насърчаване растежа на нова. Те могат да се комбинират с подходящите шампоани, балсами и маски. На това мнение е Нмами Агарвал, известен индийски нутрицист, изготвящ режимите на много звезди в родната ѝ страна.

Диетологът сподели специално видео, в което дава своите съвети за най-добрите храни за по-здрава коса. Ето кои са те:

Те могат да се разпределят в три основни групи според проблема, за който са най-ефикасни.

коса, по-здрава

IStock

#1. Срещу косопад

Закуската е много важна. Ако я пропуснете, не само че няма да имате енергия за старта на деня, но и ще се лишите от богати на протеини храни. Например яйца – варени или приготвени с много малко мазнина. Според Агарвал, освен тях, може да включите в менюто си ядки като орехи и бадеми. Сухите плодове също стават за закуска, в комбинация с кисело мляко и зърнени храни. Всички те съдържат вещества, помагащи при косопад.

#2. За здравословен растеж

Ако искате по-здрава коса, то може да включите някои подправки, които със сигурност имате в кухнята. Става дума за сминдух, листа от къри или амла – мощен антиоксидант.

Много хора също използват листа от къри и семена от сминдух, за да си направят маски за коса.

#3. Против преждевременно побеляване

Кой не иска да спре хода на времето? Преждевременното побеляване може да се дължи на различни причини, сред които и генетични. Но стресът и нездравословният начин на живот също са рисков фактор.

Нутрицистът съветва да приемате витамин В12, както и витамини от група В. Нмами Агарвал препоръчва и билката ашваганда или индийският женшен, който върши чудеса що се отнася до предотвратяване на посивяването.

Според диетолога, приемането на правилното количество протеин може да направи много повече за тялото ви и по този начин да спомогне за по-хубави кожа, коса и нокти. Той намалява хормона на глада – грелин. Макронутриентът повишава пептидния хормон, който кара организмът да бъде сит за по-дълго. По този начин се намалява и рискът от прекаляване с вредните храни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари