IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота: Какво да пием и ядем за здрава кожа?

18 септември 2022 10 30

Не всичко се свежда до козметиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Изглежда, че всеки ден има нов магически продукт за грижа за кожата, който обещава да премахне всичките ви бръчки и да накара кожата ви да сияе като слънце. Докато козметиката често е на първо място във формулите ни за красота и здрава кожа, има естествен и обикновено по-евтин вариант, който също може да ви помогне. Точно така, говорим за храната и напитките, които приемаме всеки ден.

Според д-р Джошуа Зийхнер, нашата диета е тясно свързана със здравето на кожата. Той казва, че хранителните вещества, минералите и протеините, открити в храната, подпомагат производството на колаген и здрави клетъчни мембрани, като предпазват кожата от вредни стресови фактори, като излагане на ултравиолетови лъчи.

„Храната, която ядем, осигурява градивните елементи за здравословното функциониране на нашите тела“, казва д-р Зийхнер. С други думи, диетата ни пряко влияе върху външния ни вид и как остаряваме. Така че, преди да си закупите нова козметика, е хубаво да разберете кои храни могат да помогнат на кожата ви да изглежда по-млада, по-свежа, по-ярка и по-хубава.

Какво да пием и ядем за здрава кожа?

1. Здравословни мазнини (ядки, семена и авокадо)

Не всички мазнини са лоши. Омега-3 мастните киселини са само един пример за здравословни мазнини, като те са особено важни за хората, които искат да предотвратят появата на фини линии и бръчки. Намаляват възпалението, което може да доведе до бръчки, и предотвратяват разграждането на колагена. Добри източници на тези мазнини, препоръчани от лекарите, включват храни като орехи и ленено семе.

Можете също така да включите авокадо в диетата си, което е пълно с хранителни вещества, полезни за кожата. То е с високо съдържание на стеролини, които помагат за омекотяването и овлажняването на кожата. Съдържанието на витамин Е подобрява производството на колаген, като същевременно запечатва жизненоважната влага.

авокадов тост

Снимка: iStock

Колагенът е влакнест протеин, естествено произвеждан в тялото, който помага за възстановяването на съединителната тъкан и поддържа здравината на косата, ноктите и кожата. За приема на храни, богати на витамини А и С, като боровинки и къдраво зеле, също е доказано, че увеличава производството на колаген.

2. Чист и обезмаслен протеин

Освен рибата, яйцата, пилешките и пуешките гърди, един от най-добрите източници на протеин е постното червено месо. То съдържа аминокиселините глицин и пролин, които са компоненти в синтеза на колаген. Продуктът също така предлага цинк, който е от решаващо значение за изграждането на колаген. Червеното месо обаче е и с високо съдържание на наситени мазнини и произвежда химикал, наречен триметиланин N-оксид, който може да бъде причина за сърдечни заболявания.

За да поддържате сърцето си здраво, лекарите препоръчват да се придържате към протеини с ненаситени мазнини, като риба, или да избирате червени меса, които са постни, без мазнини и непреработени.

мазна риба,

Снимка: Pixabay

Поради съдържанието на цинк, стридите са ефективни и в борбата срещу сухата, старееща кожа. Микроелементът е не само основен компонент в производството на колаген и заздравяването, но е и мощно противовъзпалително средство. Други храни, богати на цинк и витамин А, като зърнени култури, боб и спанак, също могат да помогнат за намаляване възпалението в кожата.

3. Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците съдържат градивните елементи за мека, гладка и здрава кожа. Боровинките, малините и къпините, както и наровете, са богати на антиоксиданти, които подпомагат клетъчното обновяване и помагат на клетките да останат пълни с вода.

Антиоксидантите са молекули, които помагат за предотвратяването на увреждане на клетките чрез неутрализиране на това, което е известно като свободни радикали. Това са странични продукти, вредни за тъканните клетки.

здравословно хранене,

Снимка: iStock

Експертите също така посочват, че доматите са ефективни за поддържане на борбата с фините линии и бръчките. Те са богати на антиоксиданта ликопен, за който е доказано, че се бори със слънчевите изгаряния и уврежданията от слънцето, които могат да доведат до бръчки и рак на кожата. Смята се, че ликопенът предпазва кожата и потенциално лекува рак, предотвратявайки разпространението на туморни клетки.

4. Пийте умерено вода

Да, водата е полезна за кожата, но не е нужно да прекалявате. Целта е да избегнете дехидратация, а не да се наливате. Ако сте дехидратирани, кожата и лигавиците ви ще станат сухи, напукани и крехки.

Приемът на вода варира в зависимост от вашата възраст, пол и други фактори, но като цяло препоръките са за 3600 милилитра на денонощие за мъжете над 19 години и 2700 милилитра за жените в същата възрастова група.

вода, хидратация,

Снимка: iStock

Уверете се, че консумирате достатъчно течности без кофеин, като супи, сокове и билкови чайове, за да избегнете дехидратация. Ако не пиете редовно вода, стремете се да изпивате по една чаша с всяко хранене и още една между храненията. Изследванията показват, че неподсладеният зелен чай е полезен, защото съдържа антиоксиданти, които се борят с увреждането от слънцето – основна причина за стареенето на кожата и рак.

5. Фибри

Тъй като фибрите в ежедневната диета помагат за премахването на мазнините, токсините и отпадъчните вещества, те са основен елемент против стареене. Проучванията показват, че добри източници на фибри включват храни като овесени ядки, нахут, плодове и зеленчуци.

фибри pexels

Снимка: Pexels

Лекарите препоръчват на мъжете и жените да консумират между 25 и 30 грама фибри дневно, въз основа на диета от 2000 калории. Опитвайте се да се сдобивате с веществото чрез храната, не от добавки. Консултирайте се с вашия лекар, преди да вземете добавка с фибри.

6. Стойте далеч от захар

Сладкото наистина може да причини проблеми с тена ви. Захарта и рафинираните въглехидрати, като газирани напитки, бял хляб и сладкиши, могат да допринесат за преждевременните бръчки и стареенето на кожата. Консумирането им може директно да навреди на еластичността, тъй като предизвикват възпаление и допринасят за разграждането на колагена и еластичните влакна.

След като захарите и въглехидратите влязат в тялото, те се превръщат в глюкоза, която се свързва със здрави протеини и пречи на производството на колаген и еластин. Това води до кожа, която е по-отпусната, не е толкова еластична и твърда.

плодове или

Снимка: iStock

Избягвайте преработените захари и брашна, като се придържате към естествени зърна и консумиране на храни, подсладени с мед или друг вид естествен подсладител.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари