IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет перуки, тежък грим и изкуствена бенка – как Ана де Армас стана Мерилин Монро

3 октомври 2022 08 30

Филмът „Блондинка“ вече е в Netflix

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Когато от Netflix пуснаха първия трейлър на „Блондинка“ това лято, целият свят полудя от поразителната прилика между Ана де Армас и Мерилин Монро.

Дългоочакваният филм на Андрю Доминик, който вече може да се гледа в стрийминг платформата, е базиран на едноименния роман от Джойс Карол Оутс и изследва самоличността на проблемната звезда, нейната сценична персона и истинския ѝ живот под името Норма Джейн. Новините около проекта бяха толкова противоречиви, колкото самата Монро. „Блондинка“ влезе в заглавията още преди премиерата си, след като от Netflix го забраниха за лица под 17 години заради сексуално насилие и вулгарен език.

Като оставим настрана шума в интернет, филмът предоставя натрапчиво мрачен и личен поглед към емблематичната холивудска звезда, благодарение в не малка степен на Де Армас, която успешно се въплъщава в Монро. Целият процес по влизането в роля е отнемал близо 2-3 часа всеки ден. Ръководителите на „Грим и прическа“ Тина Керуин и Джейми Лий Макинтош споделят пълните подробности за това как от Ана се е получила Мерилин.

Проучването на снимки

След като прочели сценария, хората от екипа се заемат с работа, за да разберат кой от емблематичните образи на Монро трябва да пресъздадат. Като се има предвид, че в интернет има стотици снимки на звездата, Тина и Джейми прекарват дни преди старта на снимките, за да изучат 36 изображения само на една визия на Монро, за да избегнат риска от грешки и да направят всичко както трябва. Въпреки това е било важно прическата и гримът на Де Армас да не изглеждат така, сякаш актрисата носи маска на Мерилин.

„Едно от първите неща, които Андрю ми каза, е че не мога да сложа грима на Мерилин върху Ана. Трябва да преобразя Ана в Мерилин“, казва Керуин пред InStyle. Именно затова тя търси малките детайли, с които да подчертае чертите на актрисата, но в същото време да накара зрителя да мисли, че пред него стои Монро.

Цветът на косата

Емблематичен е единствената дума, която правилно описва платиненорусата коса на Монро. Прическите във филма са създадени с помощта на пет перуки от Роб Пикенс, който работи под ръководството на Макинтош. При боядисването им е било важно да се намери точният нюанс на яркорусото, който обаче да допълва тена на кожата на Де Армас. Били са създадени два цвята, които да представят и по-тъмната коса на Норма Джейн.

„Имахме брюнетката Норма Джейн и златисторусата Норма Джейн, като и двете перуки бяха специално направени“, казва Макинтош. Допълва, че линията на косата също е била персонализирана, за да прилича на тази на Монро. Първоначално хората ще видят Мерилин с кремаво русо, след което тя постепенно ще премине към емблематичното си платиненорусо.

Линията на косата

Протезата, която създава илюзията, че Де Армас е плешива, е бил ключът към това перуките да изглеждат като истинска коса. „Поради фините детайли и линията на косата на тези перуки, просто нямаше друг начин да скрием тъмната коса на Ана“, казва Макинтош. Върху протезата се залепя изкуствената коса, след което се разлепя, за да може на нейно място да се залепи следващата прическа.

След като решили да използват протеза, в екипа осъзнават, че естествено плътните вежди на Де Армас също ще трябва да бъдат променени. „Веднага щом сложи перуката, разбрахме, че трябва да оправим веждите“, казва Керуин. Обръщат се към специалист, който намалява до минимум и избелва веждите, след което е отговарял за поддръжката им по време на снимките.

Текстурата на косата

„Когато правехме проучване за перуките, трябваше да вземем предвид текстурата на косата на Монро. Търсихме изображения, на които се вижда естествената ѝ коса, която не е била оформена, за да сме сигурни, че използваме правилните цветове и да имаме база, върху която да работим“, казва Макинтош.

Допълва, че използването на много перуки е трудна задача, защото по някое време те започват да се износват и да изглеждат като карнавални. Именно затова тя работи с Пикенс, за да постигнат правилната гъстота. След като перуките са били навити с мокри ролки, те биват сресвани така, че да са по-хлабави и разхвърляни, за да приличат на естествената коса на Монро.

Червилото

Интернет е пълен със статии и уроци за това как да постигнете външния вид на Монро, а нейното червено червило е елементът, който свързва всичко. Керуин казва, че е изпробвала хиляди червила, за да намери перфектните нюанси, които не само символизират Мерилин, но и работят с цветното и черно-бялото осветление на филма.

Все пак тя успява да намери точния продукт, който изпъква както на черно-белия фон, така и на цветния. Керуин казва, че се е свързала с всяка една компания, която произвежда червила, за да свърши задачата си по най-добрия начин.

Блестящият тен

Монро беше известна и с чистата и блестяща кожа, а тайната ѝ за красота беше известна на всички по света. Според доклади, тя е обичала да маже лицето си с вазелин.

За да копира безупречната красота на Мерилин, Керуин е използвала фон дьо тен, който да отразява блясъка на покойната актриса, но в същото време да не превърне Де Армас в нейна пародийна версия. Не е ясно дали екипът е използвал вазелин, но от снимките в социалните мрежи си личи, че се е справил доста добре в имитирането на Монро.

Бенката

Последната част от визията на Мерилин се крие в лявата ѝ буза. Керуин посяга към черно-кафявата очна линия, за да създаде перфектната изкуствена бенка върху лицето на Де Армас. „Опитахме няколко различни цвята, като черното беше твърде тъмно, а кафявото – твърде светло. Затова решихме да се фокусираме върху лицето на Ана и да изберем това, което ѝ пасва най-добре“, казва Керуин.

„Блондинка“ вече може да се гледа в Netflix.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари