IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Има седем вида маникюр, но как да изберете правилния?

27 ноември 2022 12 00

Какво да вземете предвид при решението си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едно време имаше само един начин да оформите ноктите си – с обикновен лак. В днешно време обаче възможностите за маникюр се умножиха, въвеждайки техники за всяка идея, която можете да си представите. Търсите дълготрайни и блестящи нокти? Мекият гел е за вас. Надявате се да изгладите ноктите си, като същевременно им придадете допълнителна здравина? Изберете твърд гел. Жадувате за малко повече дължина? Изваяните нокти ще привлекат вниманието ви. И това са само някои от най-популярните видове маникюр.

Всички тези опции ни радваха в началото, но постепенно започнаха да ни затрудняват в избора на правилната. Макар всичко да се свързва до лично предпочитание и стил, е важно и да помислим каква форма на ноктите е подходяща за нашите пръсти, дали цветовете, които избираме подхождат на кожата ни и се вписват добре с тоалетите в гардероба.

За да отговорим правилно на всички тези въпроси и да направим най-рационалния избор, трябва обстойно да се запознаете с видовете маникюр. На пазара се предлагат общо седем категории, за които е важно да знаете и да сте наясно с техните характеристики, за кого са подходящи и как трябва да бъдат носени.

Има седем вида маникюр, но как да изберете правилния?

1. Обикновен лак

Помислете за обикновения маникюр като за ежедневната манипулация у дома или в салона. Той се прави с помощта на традиционен лак, като първо се почистват кожичките, изпилват се ноктите и се оформят в желаната от вас форма. След това се нанася основен слой, два до три слоя лак за нокти и най-накрая се завършва с топ лак. Освен плътен слой цвят, можете да използвате обикновен лак и за създаването на разнообразни дизайни. Хубаво е да изчакате около 20 до 30 минути преди да изсъхне напълно.

Обикновеният маникюр е чудесен за хора, които обичат да си правят ноктите у дома, искат бърза и по-достъпна процедура в салона и/или предпочитат бързо и лесно премахване на лака вкъщи.

лак за

Снимка: Pixabay

Ако не накисвате ноктите си предварително, експертно нанесеният обикновен лак може да издържи от една до две седмици.

Когато говорим за премахване, при такъв маникюр нещата стават много лесно. Просто потопете пръстите си в съд с ацетон или напоете памучен тампон и изтрийте лака.

2. Мек гел

Ако мисълта за дори малка драскотина в лака ви кара да полудявате, трябва да насочите вниманието си към мекия гел. Това е класически гел лак, който има основно покритие, цвят и горно покритие и се втвърдява под лампа.

Ноктите с мек гел са идеални за тези, които търсят бързо изсъхване и дълготраен маникюр, който остава лъскав и без напукване поне две седмици. Въпреки това, ако търсите повече устойчивост, не сте за тук. Мекият гел лак не добавя сила, а само цвят. Именно затова той трае само две седмици.

маникюр, нокти,

Снимка: Pixabay

Що се отнася до премахването, гел лакът често получава лоша оценка за това, че е труден за отстраняване, но красотата на мекия гел е, че не изисква допълнителни усилия. Толкова е порест, че може да падне след накисване на пръстите в ацетон и увиването им във фолио за няколко минути.

3. Мек гел върху върховете

Красиви и дълги нокти, които са чудесни за постигане на по-интересни тенденции в изкуството на маникюра. Помислете за връх, който е залепен преди да сложим акрил или гел върху него. Те често са направени от пластмаса и са меки, като трябва да се залепят към естествения ви нокът с повече гел. Това означава, че целият ви нокът е покрит с гел.

Въпреки че меките гел върхове са чудесен вариант за всеки, те са особено полезни за онези, които се надяват да имат най-модерните ноктопластики за сезона, тъй като добавят дължина, което предоставя повече пространство за дизайн. Предлагат се в по-плоски или по-извити форми, за да паснат на всеки естествен нокът.

Ноктите с мек гел обикновено издържат около две седмици, след което могат да бъдат премахнати или подобрени.

Когато става въпрос за премахването, върховете с мек гел лак могат да бъдат отстранени с ацетон и фолио. Въпреки това, ако сте използвали няколко слоя за създаване на по-плътен маникюр, най-добре е да ги изпилите възможно най-тънко, преди да ги накиснете. Тъй като този процес може да повреди естествения ви нокът, е добре да се обърнете към професионалист.

4. Твърд гел

Твърдият гел е много по-дебел от мекия и често може да изглежда като мед. Той или е прозрачен, или обикновено има нюд или розов цвят и наподобява естествения нокът. Подобно на мекия гел, тук се използва основно покритие, цвят и горно покритие, които се втвърдяват под UV или LED светлина. Именно затова е важно да носите слънцезащитен крем дори и в салона.

Твърдият гел, благодарение на това, че е значително по-дебел, е чудесен за всеки, който иска да укрепи ноктите си и да запълни ръбовете за по-гладка крайна визия. Тези нокти издържат по-дълго от мекия гел. Можете да очаквате да стоят здрави средно около три седмици, но понякога стигат и месец.

Тъй като твърдият гел не е порест, той трябва да се изпили. Това звучи страшно, но направено от ръцете на професионалист, всичко ще бъде наред.

5. Акрил

Акрилът е комбинация от течност (мономер) и прах (полимер), които се смесват във формула, която се втвърдява, когато се нанесе върху нокътя. Докато крайният резултат прилича на твърд гел, визията е доста по-различна. Гелът е различна молекула, която се нуждае от ултравиолетова светлина, за да се втвърди, така че може да го променяте колкото си искате, докато не започнете да го печете. Акрилът, от друга страна, ще започне да се втвърдява веднага и ще достигне до 95% само за три минути, а след това ще се втвърди напълно за 24 часа.

Акрилът е най-подходящ за хората, които харесват наистина твърди нокти, които понякога приличат на изкуствени. Това е действително издръжливо подобрение, което е доста по-трайно от гела. Освен това акрилът е страхотен за постигане на повече дължина, така че е добър вариант за хора, които харесват драматични нокти и/или ноктопластика със сложни дизайни.

Акрилните нокти обикновено издържат около две до три седмици и трябва да се ретушират на определено време.

Най-добрият начин да премахнете акрилни нокти е като ги накиснете в ацетон. Отнема значително повече време от накисването на мекия гел, но това е най-безопасният начин да гарантирате, че естественият ви нокът ще остане непокътнат. Може също така да ги отслабите преди накисването. Използвайте груба пила с песъчинки, за да премахнете по-голямата част от продукта и след това завършете с фина пила.

6. Пудра

Пудрата е вид акрил, но често се смята за отделна категория. Тук говорим за нокти, които по същество имат акрилен прах и смола, а пръстът се потапя във или се поръсва с пудра. Наслоява се върху нокътя със смола и след това се изпилва и изглажда.

Пудрата е идеална за по-къси нокти, тъй като не работи за добавяне на дължина. Тя е издръжлива и дълготрайна, така че е чудесен избор за хора, които често работят определени неща с ръцете си. Този маникюр издържа до един месец, което го прави особено популярен сред тези, които са твърде заети за чести посещения в салона.

Подобно на ноктите с гел, най-добре е да изпилите горния слой на пудрените нокти, след което да ги накиснете в ацетон, докато останалият цвят се отстрани лесно.

7. Изваяни нокти

Изваяните нокти, които са форма на удължаване с гел, изграждат вашия естествен нокът с помощта на скулптурна форма. Това се прави с помощта на изграждащ гел, който е олимер, което означава, че мономерът и полимерът вече са смесени. След това се нанася лесно и се самонивелира, което означава, че маникюристът няма да трябва да изпилва горната част, за да я оформи добре. За да го залепите към нокътя си, трябва да се втвърди като гел с помощта на LED или UV лампа. След като изсъхне, формата ще бъде отстранена и ще бъде нанесен друг слой от „строителя“, за да изваете нокътя.

Всеки с малко естествен връх на ноктите може да се възползва от тази услуга. Тъй като формите трябва да се използват под нокътя за извайване на горния нокът, тези с изключително къси нокти не са добри кандидати за този маникюр. Изваяните нокти могат да издържат повече от три седмици, в зависимост от дълготрайността на продукта, който вашият маникюрист използва.

Подобно на обикновения гел лак, изваяните нокти се отстраняват най-добре с малко електрическо пилене, последвано от накисване с ацетон.

За още модни тенденции и новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари