IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допаминов грим – решението за по-добро настроение през зимата

26 ноември 2022 12 00

Дъгата върху лицето ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

След началото на изолацията заради коронавируса през 2020 година, гримът се върти в добре познатата и скучна орбита – почти без фон дьо тен, неутрални устни и минималистичен грим за очи. Но това е напът да се промени. Допаминовата красота, гримовият еквивалент на изгарящ ретината неонов костюм, е свързан с едно нещо – инжектирането на радост и цвят в нашето скучно и сиво ежедневие.

Напоследък разногласни термини като „естествен грим“ бяха използвани, за да се опише ефектът на естествена красота, създаван с козметични продукти. В социалните мрежи той има повече от 800 милиона гледания и все повече хора се опитват да копират визията. Но със света, който се възстановява от пандемията и появата на по-светли времена на хоризонта, всичко започва да се усеща малко по-свежо и по-цветно.

На преден план излиза допаминовата красота или това, което гримьорът на Бионсе Сър Джон нарича „допаминов блясък“. Ефектът представлява полярната противоположност на изолационния грим и се докосва до обновеното ни чувство за оптимизъм. Резултат от допаминовата мода, която завладява дизайнерите и известните марки, допаминовата красота е свързана с носенето на смели, ярки нюанси с намерението да повиши настроението ви и да активира физическото освобождаване на допамин.

Но първо един бърз научен урок за този невротрансмитер. „Допаминът е основен хормон, който стимулира фактора чувствам се добре“, обяснява психотерапевтът Ани Бенет. Добрите нива на допамин са важни за психичното ни здраве, тъй като активират биохимикали в мозъка и стимулират мотивацията ни за удоволствие и забавление. Всичко от положителните утвърждения до физическите упражнения освобождава ендорфини, но също така и обграждането ви със зелено, розово, синьо и оранжево – всички нюанси, използвани в цветната терапия, които доказано повдигат настроението.

Нюби Хендс, глобален директор за красота в Net-A-Porter, първа прогнозира, че допаминовата визия ще бъде ключово движение в красотата през 2022 година и ще се превърне в противоотрова срещу цялото гримиране, което правихме по време на изолацията. На мястото на скучните и естествени нюанси се настаняват весели, лесни цветове, смесени върху кожата чрез използването на пръсти. По думите ѝ, продажбата на коралов, червен и розов грим вече показва сериозен ръст.

Ако мислите, че трябва да направите радикални промени в гримирането си, не бързайте да се „панирате“. Всъщност не е нужно да преосмисляте методите и навиците си. Според Нюби, фокусът по-скоро е повече върху розовите бузи, лъскавите устни и много цветна очна линия. Всичко може да бъде толкова просто, като само смените обичайната си черна очна линия с красив бронзов или бордо цвят, или дори може да заложите на розово или тюркоаз.

Още по-хубавата новина е, че допаминовата красота е „подривна“, почти антитенденция, която абсолютно всеки може да изпробва, независимо от тена и типа на кожата или уменията в гримирането. „Не става въпрос за създаването на перфектен външен вид, а просто за това да се чувствате добре в кожата си“, казва Нюби.

Гримьорката Зоуи Тейлър се съгласява и казва, че цветът е най-лесният начин да промените настроението си, така че защо да не го включите в гримирането и да започнете с леки експерименти. Гримът трябва да бъде продължение на вашата креативност и трябва да ви накара да се чувствате така, сякаш няма граници или правила.

Ключът към постигането на тези щастливи цветни попадения е да запомните, че вашият грим трябва да е ярък, а не крещящ. Да бъде толкова красив и привличащ вниманието, колкото на вас ви харесва и сте склонни да се покажете така пред хората. Зоуи казва, че обича да използва техниката блокиране на цветовете върху клепачите, защото не изисква много точност при нанасянето.

Съветът на гримьорката е да започвате винаги с матов кремав цвят, който е близък до цвета на кожата. Нанесете го с плоска четка върху клепача и точно под веждата. Полирайте краищата и нанесете ярки сенки за очи, като ги повтаряте, докато не придобият пълна жизненост.

Забравете за стъклената кожа, на мода е вампирската

Грим за есента – Ванеса Хъджинс със зелено предложение

Не се притеснявайте, ако не обичате да насочвате вниманието към очите си, защото устните и бузите също са идеални места за добавяне на цвят. Зоуи препоръчва първо да подготвите устните със скраб и гланц и след това да очертаете външния периметър, преди да добавите цвят. По думите ѝ, при допаминовото гримиране трябва да изберете къде точно да сложите ярки нюанси – на очите или устните, но не и на двете места. Едното винаги трябва да е в неутрален тон. Единственото изключение е, когато създавате цветен монохроматичен вид.

Кремообразен руж в розови и коралови тонове, нанесен върху скулите, е много добро решение за допаминова красота, ако сте почитатели на минималистичния грим.

Допаминовата красота вече залива социалните мрежи и създава пристрастяващо гледане. Хубавото е, че има множество снимки и видеа, които ни дават вдъхновение за следващото ни гримиране, което може да бъде както с люлякови сенки, така и с други нюанси от дъгата.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари