IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата: Един от най-добрите антиоксиданти се съдържа във виното

5 март 2024 10 40

Още една причина да пиете любимия си сорт

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Червеното вино често се рекламира като най-здравословната опция в менюто за напитки благодарение на ресвератрола. Мощният антиоксидант може да се похвали с някои ползи за здравето и има положителен ефект върху кожата. В допълнение към червеното грозде, което съставлява любимата ви чаша вино, съставката може да се открие още във фъстъци и горски плодове като боровинки и черници.

Ресвератролът е полифенол, намиращ се както в ципата, така и в семената на гроздето, но се среща и в над 70 различни растителни вида. Това е съставка, която лесно се рециклира от производството на вино, като по този начин осигурява устойчивост. Марките за грижа за кожата постепенно уловиха ползите от мощната съставка и започнаха все по-често да я включват в своите продукти. 

Какви са ползите от ресвератрола за кожата?

Ресвератролът е част от група съединения, наречени полифеноли, които действат като ключови антиоксиданти във формулата за грижа за кожата. Съставката често се среща в серуми, овлажнители и кремове

На първо място, проучванията показват, че ресвератролът може да се бори със свободните радикали и увреждането от ултравиолетовите лъчи, попаднали върху кожата. Доказано е, че той осигурява ползи за грижата за кожата – основно забавя ефектите от стареенето, причинени от увреждането на околната среда, като излагане на слънце и замърсяване. Чрез неутрализиране на свободните радикали и повишаване на нивата на антиоксиданти, ресвератролът може да снабди кожата с оръжия за защита и възстановяване. Антиоксидантът също така може да подобри вида на фините линии, бръчките, еластичността и хиперпигментацията, причинени от увреждане от слънцето. 

чаша вино,

Снимка: Pixabay

Освен това ресвератролът може да бъде много успокояващ и подхранващ за кожата. Той помага за стимулиране на експерсията на различни растежни фактори, които спомагат за заздравяването на рани. Също така е доказано, че намалява възпалителните цитокини и стимулира производството на колаген. 

Кой трябва да използва ресвератрол?

Универсалността на ресвератрола е една от основните причини той да присъства в толкова много продукти за грижа за кожата в наши дни. Дерматолозите казват, че съставката е безопасна за всички типове кожа и всеки човек, независимо от възрастта, може да я използва. Въпреки това, е добре да внимавате с използването, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или имате нарушено кръвосъсирване. 

Заслужава си да се отбележи, че хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта като аспирин или ибупрофен, трябва да използват ресвератрол предпазливо, тъй като той потенциално може да увеличи риска от прекомерно кървене. В същия смисъл хората с нарушения в кръвосъсирването също трябва да избягват употребата на съставката, като преди това е задължително да се консултират с лекар. 

вино

Снимка: iStock

Също така е разумно да си направите тест върху малка част от кожата ви, за да сте сигурни, че нямате алергия към ресвератрол. Когато се съмнявате, консултирайте се с вашия лекар и/или сертифициран дерматолог, преди да включите съставката в рутинната си грижа за кожата. 

Здрава и красива кожа през зимата: 7 съвета за правилната грижа

Крем за лице с етерични масла – как да си го направите у дома?

Как да използвате ресвератрол?

За да получите най-добри резултати, дерматолозите препоръчват да използвате серум със съдържание на ресвератрол. Когато използвате съставката локално, го правете чрез серум, който често е по-мощен и по-ефективен от крем или овлажнител. Нанесете го след тонизиране и преди овлажнител или крем. 

лице, кожа,

Снимка: iStock

Проучванията показват, че антиоксидантът може да причини чувствителност към UV лъчи и светлина, така че е най-добре да го използвате през нощта. Но ако все пак го включите в сутрешната си рутина, не забравяйте да нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари