IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота: Алпийските съставки ще спасят сухата ви кожа

2 ноември 2022 10 30

Ето какво трябва да търсите в козметиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Простиращи се на приблизително 1200 км и достигащи надморска височина от 4 809 m (връх Монблан), Алпите безспорно са най-впечатляващият планински регион в Европа. Заемайки територии на Франция, Швейцария, Италия, Германия, Словения и Австрия, те впечатляват със своята красота и простор, успокояващи всяка душа.

Разбира се, Алпите са известни със своите елитни ски курорти и спиращи дъха пейзажи, но това, което често се пренебрегва от обикновения човек, е разнообразната устойчива флора. Приблизително 13 000 вида са идентифицирани в региона, като някои виреят на височини от 3500 метра. През цялата година те издържат на екстремни температури и сурови ветрове – да не говорим, че някои растения оцеляват в скалисти райони.

сняг, зима,

Снимка: iStock

Сега си представете кожата. Доста често тя се сблъсква със сухота и дехидратация през есенните и зимните месеци. Подобно на студените зимни месеци, сухият въздух може да лиши кожата от етерични масла, което води до микроскопични пукнатини във външния ѝ слой. Липсата на влага във въздуха изчерпва кожата от нейните естествени нива на влага, оставяйки я сърбяща, зачервена и изтощена.

И решението на този проблем може да се намери в Алпите.

Мозъците зад няколко от най-иновативните продукти за грижа за кожата са се обърнали към алпийската флора за създаването на ефективни формули. Като се има предвид как тези растения издържат и процъфтяват в толкова екстремно време, идеята, че могат да помогнат на изсъхналата кожа и да я направят по-еластична и здрава, е логична.

Сюзан Кауфман казва, че растенията в австрийските Алпи са били нейният източник за вдъхновение през целия ѝ живот, като набавя много от активните съставки на своята марка именно оттам. В тях се включват розмарин, екстракт от алпийска върбовка, масло от смърчови игли, невен и масло от планински бор. Те са разпръснати из нейните колекции и имат пословични ползи, борейки се със сухотата.

дълга коса,

Снимка: iStock

Подхранващият дневен крем например използва алпийска роза, която расте на голяма надморска височина и се е приспособила с впечатляващи стратегии за защита от дехидратация и атака на свободните радикали. По същия начин защитава кожните клетки от стресовите фактори на околната среда, повишава жизнеността им, насърчава регенерацията на кожата и укрепва кожната бариера. Розата също така има успокояващи свойства и намалява появата на фини линии и бръчки.

Еделвайсът е друго цвете, често срещано в алпийския регион. Растящо в скалисти райони, където има пукнатина, то е едно от най-издръжливите растения там и затова е жизненоважна съставка за кожата. Проучване, направено през 2020 година, доказва, че екстрактите от еделвайс осигуряват силна антиоксидантна активност в отговор на UVB, имат противовъзпалителни ефекти и повишават овлажняващата активност. В допълнение, намалява появата на бръчки, подобрява еластичността, дермалната плътност и дебелината на кожата.

еделвайс istock

Снимка: iStock

За да разберете още повече за магията на Алпите и овлажняващите тайни, които крият, погледнете отвъд тяхната флора и насочете поглед към ледниковата вода. Това е резултат от замръзването на чист планински сняг, превръщаш се в лед, обогатен с минерали. Ледниковата вода обикновено е без примеси, тъй като е получена от самия сняг, което я прави полезна за хора със суха и/или чувствителна кожа.

Потърсете мицеларна вода, която съдържа ледникова вода за по-добро почистване, детоксикация и овлажняване на кожата. Ледниковата вода първо е в дъжда, преди да падне в планината и да се превърне в лед. Оттам си проправя път надолу през планинските скали, почва и флора, като поглъща в себе си всички минерали, с които влиза в контакт.

Акне – какво показват различните видове за вашето здраве?

Бебешки ботокс – новата мода в красотата

Необходимостта тези растения да оцелеят при екстремни температури означава, че съставките в тях неизбежно трябва да притежават някаква форма на заздравяване. Растения като брусник, което има успокояващо и противовъзпалително действие, и здравен верижник са две от известните съставки, които ускоряват лечебния процес десетократно, правейки ги ефективен агент в локални продукти за лечение и профилактика на проблеми свързани с напукването на кожата.

кожа, зима,

Снимка: iStock

Много от органичните биоактивни вещества, извлечени от цветовете, листата и стъблата на тези растения осигуряват овлажняваща грижа за суха и чувствителна кожа, като ѝ помагат да привлече и задържи влагата по същия начин, по който го прави хиалуроновата киселина. Околната среда в швейцарските Алпи принуждава растенията да произвеждат високи нива на антиоксиданти и други хранителни вещества, необходими им, за да оцелеят в тези тежки условия, което ги прави идеални за продукти за грижа за кожата.

Третирането на суха и дехидратирана кожа може да се направи и с много други съставки, разбира се. Въпреки това, когато мислим за естествени съставки и това, което някои растения трябва да направят, за да оцелеят хилядолетия след хилядолетия, не може да се отрече, че тези, които живеят на монументални височини, са едни от най-силните и издръжливи. Именно затова и все по-често започват да присъстват в грижата за кожата.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари