IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълга коса през 2023? Опитайте чебе

13 декември 2022 12 30

Древната съставка се използва от векове от дамите в Чад

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Без значение от дължината или текстурата, всяка естествена коса е красива. Сега, ако запазването на дължината е една от целите ви за 2023 г., тогава може да искате да помислите за добавяне на чебе към вашата рутина.

„Чебе е храст, който расте в планинските вериги на моята страна Чад“, обяснява Салва Петерсен, основател на едноименната марка за красота, която е кръстена на растението. По думите ѝ, чадските жени са открили преди хилядолетия, че семената имат мощни свойства за укрепване на косата. Според Алиса Бейли, ползите от съставката включват още намаляване на цъфтящите краища и накъсването, поддържане на хидратиран косъм, осигуряване на мекота и по-лесно разплитане.

Готови ли сте да научите повече за съставката суперзвезда? Прочетете, за да откриете всичко, което трябва да знаете за чебе.

Какво е чебе?

Както бе споменато по-рано, чебе е храст, който расте в планинските вериги на Чад, известен със своите способности за укрепване на косата. Така че е съвсем разбираемо защо е бил използван от жените в страната от векове.

Петерсен обаче отбелязва, че докато съставката е започнала да става все по-популярна през последните няколко години, не всички чебе на прах се създават еднакво. „Видът, който има благоприятен ефект върху косата, расте само в един определен регион на Чад“, казва тя пред InStyle. Допълва, че в онлайн пространството често може да се намерят пудри, които се представят за чебе, но всъщност да са съвсем друго, което по никакъв начин не помага на косата.

Ето защо тя казва, че е важно да знаете откъде получавате вашето чебе и кой е част от процеса на снабдяване. „Пазете се от хора, които продават африканско чебе, тъй като това е съвсем различен сорт и няма никакъв ефект върху косата“, предупреждава Петерсен.

Суха коса и скалп – грижата не бива да се подценява

Обратно измиване на косата – решението за мазни и тънки кичури

8 трика за хубава коса, които фризьорът не ви казва

Как да използвате чебе?

Обикновено храстът се стрива на прах, след което се смесва с вода, естествени масла и се нанася върху косата. Можете да използвате масло от ший или масло от какао, а може да посегнете и към сусамово или кокосово масло.

масло за

Снимка: iStock

Традиционно жените Басара от Чад се събират и се редуват да нанасят овлажняващата паста върху кичурите си, докато сплитат всяка наситена част. След това сместа се оставя в косата за няколко дни. Ако няма кой да ви сплита косата, може съвсем спокойно да нанесете крем за коса с чебе, който е идеално средство за терапия без отмиване.

Колко често да го използвате?

Традиционно чебе се нанася върху косата два до три пъти седмично. Въпреки това, той наистина може да се използва толкова често, колкото искате. Може да го използвате като терапия без отмиване, като част от олио или масло за коса. Някои дами го слагат два пъти седмично, докато други се възползват от ефекта му на всеки четири дни.

Какви са ползите му?

Прахът от чебе поддържа косата хидратирана и помага да се запази дължината ѝ. Това от своя страна също предотвратява увреждане и накъсване, което води до по-здрава коса като цяло.

За още тенденции в прическите и света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари