IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицев масаж – ползи и как да го правим у дома

7 октомври 2023 16 30

Полезен за кожата и душата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте заспивали по средата на процедура за лице, унасяйки се докато естетик премахва напрежението от челото ви, значи познавате магията на лицевия масаж. И докато самата процедура предлага невероятно успокояващо действие, то може да донесе и прекрасни ползи за кожата.

Масажът на лицето може да подобри вида на кожата, да освободи напрежението в лицето и да увеличи максимално ефективността на вашите козметични продукти. В крайна сметка имате почти 30 лицеви мускула, които биха могли да се възползват от малко повече грижа и внимание.

И докато масажът на лицето може да се направи професионално в спа център, той може да бъде съвсем спокойно практикуван и у дома, когато сте се настанили удобно на дивана и слушате любимата си релаксираща музика. Хубавото е, че дори не се нуждаете от някакви изискани инструменти, защото вашите чисти ръце могат да свършат чудеса. Все пак има няколко насоки, за които си струва да научите, преди да започнете с лицевия масаж.

Какво е лицев масаж?

Името може да го издава, но лицевият масаж се отнася до плъзгащи движения по лицето и шията, направени с ръце или инструмент като ролер или гуа-ша. Маслата често биват част от процедурата, използвайки се за смазване, за да се позволи на ръцете или инструментите да се плъзгат по-добре по кожата, без да я нараняват. По този начин отпускате и изглаждате мускулите, като заедно с това насърчавате лимфния дренаж и циркулацията на кръвта.

Какви са ползите от лицевия масаж?

Освен страхотно усещане и лека релаксация, масажът на лицето предлага огромни ползи, когато става въпрос за кожата и цялостния външен вид. Най-просто казано, той помага за премахването на токсините чрез стимулиране на лимфния дренаж. Чрез насърчаването на лимфния поток се намалява излишния оток или подпухналостта на лицето, което води до по-изваян и дефиниран вид.

Лимфният дренаж и увеличаването на циркулацията също помагат за стимулирането на колагена и еластичността. С други думи, не се изненадвайте, ако кожата ви изглежда малко по-плътна и по-млада, защото масажът освобождава напрежението в мускулите на лицето и челюстта, което подобрява еластичността и предлага повдигащ и скулптуриращ ефект.

масаж на

Снимка: iStock

И тъй като масажът успокоява напрежението в лицето, това дори може да помогне за изглаждане на фините линии и бръчки, като същевременно повишава цялостната стегнатост на кожата. В края на краищата, проучване от 2002 година установява, че 54% от жените съобщават за еластична кожа след масаж, докато 50% са усетили стягане.

Не на последно място, масажът на лицето ще увеличи притока на кръв и ще придаде на кожата сияен вид, тъй като увеличава проникването на полезните масла по време на процедурата. Независимо дали използвате серум, тоник или масло за лице, масажът по същество помага да натиснете продуктите в кожата, за да насърчите желаните резултати.

Какви типове масажи има?

Леки шамари

Звучи като нещо, което изобщо няма да ви отпусне, но шамарите по лицето могат да променят играта, когато са направени правилно. Според експерти, шляпването по лицето е интензивен масаж, който включва шамари, щипане и галене. Процедурата е предназначена да активира мускулите и да увеличава кръвообращението и оксигенацията. Най-общо казано – осигурява по-сияен тен и облекчава напрежението.

@thebodyclinicskincare #licensedesthetician #learnontiktok #selfcare #facemassage #face #skintips #antiagingskincare #blueeyes #eyeslipsface #face #massage ♬ OMG - Camila Cabello

Освен това шамарите по лицето могат да стимулират производството на колаген. Техниката ще ви бъде полезна, ако задържате твърде много напрежение в челюстта си. Въпреки това не е добра идея да се шляпате, ако имате розацея, акне или чувствителна кожа, тъй като шамарите могат само да изострят тези състояния.

Препоръчваме ви да намажете лицето си с лосион или масло, като може да използвате и почистващ балсам. В крайна сметка всичко опира до натиска и прецизността на движенията. Правилните движения и техника всъщност могат добре да изваят лицето.

Как да го правите у дома

1. Почистете и ексфолирайте лицето, след което нанесете масло върху пръстите си.

2. Използвайки силен, но не болезнен натиск, плеснете бузите си с ръце, като държите пръстите си отпуснати. Използването на движения, които са твърде агресивни, може да причинят синини, а това е нещо, което искаме да избягваме. Започнете близо до линията на челюстта и продължете нагоре към бузите.

3. Повторете, докато маслото или олиото за лице се абсорбира.

Акупунктура на лицето

Въпреки че може да сте запознати или дори да сте фен на традиционната акупунктура, която включва игли, вкарани в стратегически точки по тялото, нейният по-малко известен двойник е акупунктура за лице. Точно така – говорим за игли, забодени в лицето ви.

Акупунктурата работи с енергийни линии, които минават през тялото ви, като всички те започват или завършват в лицето ви, така че може да бъде от полза за цялостния баланс и благосъстояние. Приложена върху лицето, тази практика може да осигури и ползи за грижата за кожата. Иглата, поставена на определени точки, може да помогне за справяне с фините линии и бръчки, да помогне за увеличаване на еластичността и да подобри цялостното здраве на кожата с течение на времето.

@danielle_shugg At home Cosmetic Acupuncture in 30 seconds @mehdi_the_acupuncturist ?? (the whole treatment takes 30 minutes). Why I love this treatment and why I’m getting it: - Acne Scars - Forehead wrinkles - Smile Lines - Boost Collagen - Crows feet - Enhance overall texture of my skin I love that this treatment allows for healing from the inside out. It’s one of the most natural ways to treat wrinkle and improve signs of aging… without Botox! #momsoftiktok #facialtreatment #facialacupuncture #acupuncture #antiagingtips ♬ Keeping Your Head Up (Jonas Blue Remix) [Radio Edit] - Birdy

След като кожата е почистена, леко ексфолирана и масажирана, естетикът може да започне с акупунктурата. Обикновено се включват игли както по тялото, така и по лицето. След това трябва да изчакате 30 минути, за да приключи процедурата.

Ако искате да си направите упражнението у дома, помислете за акупресура – също така стимулира лицето и тялото в стратегически точки, но без острите игли. Плюс това има и своите собствени предимства. Много традиционни масажи на лицето включват акупресурни точки, които помагат за лимфен дренаж, релаксация и баланс. Акупресурата може да бъде чудесно средство за облекчаване на стреса.

Как да го правите у дома

1. Върху чиста кожа или след като нанесете овлажнителя си, използвайте чисти пръсти, за да натиснете различни точки по лицето за няколко секунди.

2. С възглавничките на пръстите си, не с ноктите, натиснете центъра на брадичката, по средата между устните и долната част на брадичката.

3. С показалците повторете в ъглите на устните, от двете страни на носа и между веждите.

4. Използвайте пръстите си, за да приложите натиск нагоре по скулите и по вътрешния ръб, средата и краищата на веждите.

Фасциална терапия

Фасциалната терапия е нещо като търкалянето върху мек ролер след тренировка, но за лицето.

Първо, нека поговорим за самата фасция, която се състои от колаген и еластин. Това е скелето, което тъче цялото тяло. Мислете за фасцията като за памучна мрежа, която е точно под кожата и също така се увива около мускулите. Притисната между дермата и мускулите, тази матрица е тясно преплетена с лимфната, нервната и ендокринната система.

От гледна точка на красотата, ако имате възли или натрупвания, това намалява проблемите с кръвообращението и лимфния оток, което пък ви възпрепятства от способността да произвеждате колаген. Масажирането на фасцията включва оказване на натиск върху нея, което е изключително важна стъпка. За разлика от акупресурата, която прилага натиск върху отделни точки на лицето, фасциалният масаж е свързан с повдигащи и изглаждащи движения – като гуа ша, но без инструмента.

@aralessandraricchizzi Facial for @llttlecrumb #ARsuite #people #massage #face #facial #skin #skincare #beauty #beautycare #mymanuallifting #treatment #work ♬ Miss You - Oliver Tree & Robin Schulz

Когато освободите натиска, свежата и наситена с кислород кръв ще се върне обратно в зоната. Тя може да помогне за доставянето на свежи хранителни вещества, за да поддържате вашите клетки, произвеждащи колаген, в оптимална форма. Експертите препоръчват да правите процедурата сутрин след нанасяне и използване на масло за лице.

Как да го правите у дома

Започвайки от центъра на лицето, използвайте пръстите си, за да упражнявате натиск, докато ги придвижвате към външната част на лицето, задържайки ги във външната част за няколко секунди. При всяко движение трябва да се стига до ушите и линията на челюстта.

1. Започвайки от външните ъгли на ноздрите, преместете пръстите си около очите и нагоре под веждите и навън към ушите.

2. Повторете от центъра на челото до слепоочията.

3. Повторете от външните ъгли на ноздрите директно към бузите и навън към ушите.

3. Повторете от външните ъгли на устата, премествайки се към бузите и ушите.

Ламинирана кожа – тенденция от TikTok, която си заслужава

Хормонално vs бактериално акне – от какво страдате и как да го лекувате?

Борба със стареенето – 5 алтернативи на ботокс

Какво да не правите по време на лицев масаж?

1. Избягвайте да дърпате кожата около очите, защото тази област е изключително чувствителна.

2. Ако имате проблеми с кожата, включително пъпки или отворена рана, не масажирайте тази зона. Вместо това сложете мехлем за по-бързо заздравяване.

3. Никога не дърпайте кожата и винаги използвайте серум, олио или хидратиращ и балансиращ тонер, за да осигурите по-гладко масажиране.

4. Не използвайте твърде много натиск. Агресивното натискане няма да ускори резултатите, но може да предизвика още повече чувствителност и наранявания.

Колко често да си правите лицев масаж?

Няма строго определено правило за честотата на тази процедура, като може да го правите веднъж или два пъти седмично. Ако видите, че лицето ви е подпухнало, особено сутрин, може да правите нежен масаж всеки ден, за да подобрите лимфния поток и циркулацията, за да намалите подпухналостта.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари