IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емолиент: 5 натурални за вашата кожа

7 септември 2023 17 40

Вижте какви са ползите им

IStockphoto

IStockphoto

Емолиент е основна съставка в някои марки козметика. Тя се среща при овлажнители, които имат за цел да задържат влагата в кожата, като същевременно подобряват нейната защитна бариера и я предпазват от дразнителите. Тези продукти се ползват при суха, напукана и увредена кожа.

Какво представлява един емолиент?

Той неслучайно е ценна съставка, защото запазва влажността в кожата за по-дълго. Действа и като средство за успокояване на кожата. Хидратирайки я, емолиентът я прави по-мека и хубава. Ето защо най-различни лосиони и кремове с него се препоръчват при сухота, сърбеж и зачервяване.

Емолиентите действат като образуват тънък хидрофобен филм върху повърхността на кожата. Тяхното предназначение е да отблъскват водата и да предотвратяват загубата на влага в клетките. Трябва да сте наясно обаче, че това е различен ефект от този на овлажнителите, които привличат водни пари, за да подобрят кожата.

Докато хората може да смятат емолиента като за овлажнител и използват термините взаимозаменяемо, емолиентът всъщност е една съставка, използвана в овлажнителя, за да задържи водата в кожата. Основните съставки, подобни на него, са вазелин, парафин, глицерин и масла от растителен произход. Липидите (или мазнините) в тях запълват малките пукнатини в сухата кожа, изглаждайки повърхността.

Създателите на формули използват комбинация от емолиенти и други съставки, за да създадат продукти за грижа за кожата, предназначени за по-качествено хидратиране.

Видове:

Не всеки въздейства на кожата по един и същи начин. Някои съдържат повече мазнини или масла, докато други работят по-добре, за да подсилят кожната бариера.

Емолиент е водеща съставка в много кремове, серуми, лосиони и мехлеми. Има някои, които са по-течни, в сравнение с други. Колкото „по-дебела“ и с по-маслена основа е формулата на продукта, толкова по-добро действие ще има тя за кожната бариера. Колкото е по-голяма липидната компонента, толкова по-добре омазнява, но продуктът е по-неприятен за нанасяне. Така например тя е по-малка в лосионите, докато в кремовете е на средно ниво.

Ето 5 естествени емолиента, които да изпробвате:

1. Алое вера

Гелът от растението с месести и леко бодливи листа съдържа мастни киселини. Те са известни със своите успокояващи свойства и антиоксидантните витамини А, С и Е, които неутрализират свободните радикали, които допринасят за стареенето. Съдържат и ензими с противовъзпалителни ефекти.

алое вера,

Снимка: iStock

Алое вера е емолиент, който често се използва в продукти за грижа за кожата. Действа ефикасно при раздразнения и изгаряния, хидратира кожата, скалпа и помага за зарастване на рани.

Какви са ползите от алое вера за вашето лице?

Ламинирана кожа – тенденция от TikTok, която си заслужава

Суха кожа през зимата: 6 съвета за правилна хидратация

2. Масло от ший

Доста популярен емолиент, който се използва от години в кремове, балсами, масла за тяло и маски за коса. Той е богат на олеинова киселина – мастна киселина, която омекотява кожата и намалява бръчките.

масло от

Снимка: iStock

Маслото от ший може да се използва и за овлажняване на скалпа и косата, като помага за облекчаване на пърхота и осигурява защитен слой от външни дразнители.

3. Кокосово масло

То съдържа три мастни киселини, които притежават дезинфекционни и антимикробни свойства – капринова, каприлова и лауринова киселина. Тези мазнини помагат за предотвратяване на загубата на влага през порите на кожата, подобрявайки функцията на кожната бариера.

кокосово масло

Снимка: iStock

Кокосовото масло също е богато на мощни антиоксиданти, които намаляват признаците на стареене, тъй като се борят с уврежданията на свободните радикали.

4. Масло от шипка

Друг естествен продукт, който действа като емолиент. Той осигурява мазнини, антиоксиданти и витамините А, С и Е. Известен е с това, че насърчава обмяната на клетките и предпазва кожата от токсини и свободни радикали.

масло от

Снимка: Pexels

Маслото от шипка обикновено се използва за намаляване на появата на старчески петна, при състояния като екзема и за стимулиране на производството на колаген.

5. Какаово масло

Един чудесен ултрахидратиращ емолиент, който се е превърнал в популярна съставка в комерсиалните козметични продукти. Това е така, защото има високо съдържание на мазнини. И подобно на кокосовото масло предотвратява сухотата и лющенето на кожата.

какаово масло

Снимка: iStock

Какаовото масло също съдържа полифеноли, които помагат за намаляване на признаците на стареене и подобряват еластичността на кожата.

За още съвети за грижата за кожата и други тенденции от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари