IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студен душ при акне – да или не?

29 септември 2023 10 50

Дерматолозите споделят своето мнение

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като оставим настрана стандартните препоръки за грижа за кожата, със сигурност няма недостиг на готови идеи за лечение на акне, витаещи в интернет. И напълно логично – акнето е различно за всеки и често са необходими опити и грешки, за да откриете какво работи най-добре за вас.

Ако говорим за домашни средства против акне, някои от тях имат по-голяма валидност от други. Например пиенето на чай от мента може да има доказани ползи, докато използването на паста за зъби вероятно ще причини повече вреда, отколкото полза.

Най-новата тенденция за изчистване на кожата, завладяла социалните мрежи, е вземането на студен душ при поява на акне. Подобни видеоклипове вече са събрали над 100 милиона гледания в TikTok, тъй като все повече хора са готови да опитат този метод на лечение. Но дали наистина студеният душ помага срещу акне?

Защо студен душ срещу акне?

Не става въпрос само за акне. Интернет, и по-специално социалните мрежи, са пълни с видеоклипове и публикации, в които се твърди, че студените душове и ледените терапии за лице имат различни ползи за здравето и кожата. Но ако сте виждали достатъчно хора, рекламиращи този метод на лечение, вероятно сте започнали да се чудите откъде всъщност идва идеята за лекуване на акнето със студена вода.

Основното твърдение е, че студените душове могат да лекуват акне чрез намаляването на производството на мазнина и забавянето на появата на пъпки. Според дерматолога д-р Джийда Ядав, в това има логика. „Маслото не излиза през порите толкова лесно, когато е студено, а студената вода намалява възпалителните ефекти на акнето, откъдето идва и голяма част от дискомфорта“, казва тя.

студен душ

Снимка: iStock

Освен това, почистването на лицето ви със студена вода често е за предпочитане пред прекаляването с гореща, което може да лиши кожата от естествените ѝ мазнини, да компрометира кожната ви бариера и евентуално да раздразни съществуващите пъпки.

Въпреки това, наистина не е толкова просто и е наложително да не приемате всичко, видяно в социалните мрежи, за чиста монета. В повечето случаи видеоклип от 30 до 60 секунди, който предоставя съвети за грижа за кожата, пропуска важна информация и допълнения.

Полезен ли е студеният душ срещу акне?

Студените душове потенциално могат да помогнат при акне, но със сигурност не по бързия и магически начин, както често се представя онлайн. Ниските температури свиват кръвоносните съдове, което може да намали подуването, възпалението и цялостното зачервяване. Всички те са компоненти на акнето, но не са единствените – излишното омазняване, запушените пори и бактериите също са ключови играчи.

Акнето има множество фактори и изисква многостранен подход за лечение. Ефективната рутинна грижа за кожа, склонна към акне, изисква много повече внимание от просто един студен душ. Това включва правилно почистване, последователно използване на правилните съставки, избягване на комедогенни продукти, поддържане на здрава кожна бариера, преминаване към здравословен начин на живот, минимизиране на хормоналните флуктуации и в някои случаи лекарства, предписани от дерматолог.

студен душ

Снимка: iStock

Също така е възможно студените душове да имат обратен ефект и в крайна сметка да влошат акнето ви, тъй като студената вода не е толкова ефективна за премахване на потенциално запушващи порите замърсявания и мазнини от повърхността на кожата ви. Ако редовно използвате студена вода в банята, маслото и мръсотията могат да се натрупат не само върху повърхността, но и в порите на кожата, създавайки идеалната среда за размножаване на бактерии.

Освен това, ледената вода обикновено не е идеална за вашата кожа, независимо дали я използвате за лицето или тялото. Водата, която е твърде студена, може да бъде груба за кожата и в крайна сметка да отслаби кожната бариера и да причини зачервяване. Някои хора дори могат да изпитат студова уртикария – копривна треска, която се развива в резултат на излагане на ниски температури.

Съставката срещу акне и остаряване на кожата, която липсва в рутината ви

Азелаинова киселина – невъзпятият герой в борбата с акне

Бюти съвети: Млечна киселина срещу акне и фини линии

Ползите от студения душ при акне

Въпреки потенциалните рискове, все пак има някои големи ползи от измиването на лицето и/или тялото със студена вода, ако кожата ви понася това. Дерматолозите казват, че студената вода свива кръвоносните съдове, което намалява подпухналостта. Така кожата изглежда по-здрава и по-сияйна. Всички тези ефекти, в допълнение към други потенциални ползи, са временни и продължават само няколко часа. Ако не друго, измиването на лицето със студена вода ще ви помогне да се почувствате по-будни и готови да атакувате деня.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари