IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствителна кожа: 5 съставки, с които да я успокоите

21 февруари 2023 10 30

Те ще намалят възпалението и болката, причинени от студа

IStockphoto

IStockphoto

Чувствителната кожа е проблем, с който се сблъскват много жени. Той не се среща само зимата, ала поради лошото време навън, може да се изостри точно сега. Затова правилната грижа за нея, особено в студ, сняг и силен вятър, е много важна. Те допринасят за това кожата да стане по-суха, лющеща се и болезнена.

Няма нищо по-лошо от това да имате зачервена, раздразнена кожа, която не можете да контролирате с вашата козметика. Ако се чудите как да промените това, има няколко неща, които да следвате, за да я успокоите. Например да добавите продукти с ключови съставки и да промените начина си на хранене, като насърчите хидратацията.

Грижа за чувствителната кожа – на какво да разчитате?

грижа за

IStock

Както неведнъж сме споменавали, независимо какъв тип кожа имате, трябва да ползвате специална козметика, предназначена за отделните сезони. Защото през всеки един от тях лицето и тялото изпитват различен дискомфорт.

Ето кои съставки в продуктите ви препоръчваме за допълнително подхранване и успокояване на кожата:

1. Колоидна овесена каша

овесена каша,

IStock

Колоидната овесена каша е едно от най-добрите неща, с които да третирате вашата суха и чувствителна кожа. Тя намалява сърбежа при някои състояния като екзема. Колоид е химичен термин, който се отнася до равномерно разпределен разтвор. Кашата с него е фино смляна, като когато се комбинира с вода или друг разтворител, тя се разпръсква, за да създаде малко по-вискозен течен колоид.

Намажете чувствителната си кожа с колоидна каша с овесени ядки и бързо ще усетите нейните успокояващи свойства. Тя от години се използва поради своите естествени съставки, които действат положително на възпалението в кожните клетки. Доказано е, че в натуралните грижи няма сапун, парабени, силни консерванти, синтетични оцветители или аромати. Тези неща могат допълнително да раздразнят кожата.

2. Масло от ший

масло от

IStock

Наричат го суперхрана за кожата. И тайната в това сравнение се крие в неговия състав, който е отличен за чувствителната кожа. Много хора използват нерафинираното масло от ший, за да запазят влагата в кожата.

Нанесете маслото веднага след душ, докато кожата ви е още влажна. Попиването му надълбоко помага за хидратацията и намаляване на сърбежа. Тъй като то е гъсто и кремообразно, е естествен заместител на продуктите на петролна основа (вазелини и други), които омазняват твърде много.

3. Алое вера

алое вера,

IStock

Растението с месеста част е отлично лекарство и неслучайно влиза в състава на козметика за чувствителна кожа. Може би си мислите, че то се използва най-често през лятото, ала действа много добре и зимата. Гелът от алое вера успокоява порязвания и подпомага зарастването на рани.

Гелът от алое е отлично средство за възстановяване на увредената от студа кожа, особено ако е твърде чувствителна и възпалена.

4. Кокосово масло

Друга суперхрана, която се използва за насърчаване на естествената красота. Тя има антимикробни свойства, които са полезни за лечение на екзема. Маслото овлажнява отлично и в комбинация с други съставки действа успокояващо.

За предпочитане е да си купите органично кокосово масло. Първо може да го тествате на малка част от кожата си, защото някои марки може да причинят алергии. От друга страна не прекалявайте с неговото използване, защото вашата чувствителна кожа може да се сдобие с повече пъпки.

Ексфолиране на чувствителна кожа – мисията възможна

Чувствителна кожа – как да познаем и да третираме?

Бакучиол в козметиката – помага ли при чувствителна кожа?

5. Масло от жожоба

масло от

IStock

Тъй като някои дерматолози предупреждават, че кокосовото масло запушва порите, препоръчват такова от жожоба. То е по-подходящо, защото е по-леко от другото. Освен това няма аромат и може да се нанася под формата на по-тънък слой.

Ако заложите на козметика с масло от жожоба, четете внимателно етикетите и избягвайте силните други съставки.

Този текст има информативен характер. Той не замества консултацията с дерматолог.

За още тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари