IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – зехтин за здрави и красиви кичури

1 октомври 2023 12 00

С правилната употреба, той може да се превърне в най-добрия ви приятел

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Описван от векове като „течно злато“, зехтинът ви кара да мислите за средиземноморската диета, вкусни брускети или нещо, което да сложите върху свежа и лятна салата. Готвенето обаче не е единственото нещо, за което може да използвате зехтин – всъщност той е страхотен за постигане на копринена, блестяща коса и дори за укротяване на хвърчащи краища и къдрене.

Зехтинът е един от най-старите овлажнители, използван като продукт за грижа за косата от кралските особи в Древна Гърция и Рим. Сега, векове по-късно, все още се смята за една от най-мощните и ефективни съставки в грижата за кожата. Когато говорим за овлажняване, това, което е добро за кожата, е добро и за косата, тъй като по същество кичурите са продължение на тялото.

Чудите се откъде идват тези хидратиращи свойства и как точно служат за подобряване на скалпа и косъма? Зехтинът е богат на мастни киселини и антиоксиданти, така че може да подхранва скалпа. Самата коса е съставена от мъртъв кератин, така че зехтинът помага да се покрие косъмът и да се създаде мекота и блясък.

Преди обаче да намажете кичурите си със зехтин от кухненския шкаф, е добре да разберете как най-добре да го използвате, за какво да внимавате, когато да го прилагате за най-добри резултати и в какви продукти за коса може да бъде срещнат.

Какви са ползите на зехтина за косата?

Ако косата ви е суха или чуплива, малко зехтин може много да ви помогне. Той е пълен с мастни киселини, антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да освежат, омекотят и хидратират косата. Хората с по-сух скалп може да открият, че зехтинът е успокояващ, тъй като може да помогне за облекчаване на сърбежа и сухотата.

зехтин, коса,

Снимка: iStock

Според експерти, зехтинът или продукти на негова основа е нещо, което трябва да имате в арсенала си за превантивна борба с накъдрянето и хвърчащите кичури. Като се има предвид това, всеки може да опита лечение със зехтин или да използва продукт, който го съдържа като основна съставка. Типична основна част от кухнята, зехтинът е сравнително евтин, ако се използва пестеливо, което е точно това, което професионалистите препоръчват, за да избегнете мазен вид.

Кой може да използва зехтин?

Ако сте предразположени към пърхот или имате мазен скалп, използването на зехтин не би било идеален избор. Хората с много фина коса също е добре да пропуснат съставката, защото тя може да утежни косъма. Зехтинът е полезен за хора с по-дебела, груба и суха коса.

Има ли рискове, свързани с използването на зехтин?

Въпреки че експертите казват, че зехтинът не крие някакви рискове за косата, винаги се препоръчва тест преди да опитате нов продукт.

Що се отнася до косата ви, е добре да използвате зехтина в умерени количества – веднъж седмично или приблизително същата честота, която бихте използвали за маска на коса или дълбок балсам. Прекомерната употреба на продукта може да доведе до натрупване, както и до омазняване.

зехтин, маска

Снимка: iStock

Каквото и да правите, не използвайте зехтин, за да оформите прическа или като топлинна защита. Той не е стилизиращ продукт. Продуктите, които имат екстракт от зехтин като основна съставка, от друга страна, са безопасни за употреба според инструкциите на етикета си.

Зехтин – тайната за красота на Джулия Робъртс, Клеопатра и София Лорен

Зехтин – основна съставка в козметичните продукти на Дженифър Лопес

Зехтин, банан, авокадо – 8 маски за лице с хранителни продукти

Как да използваме зехтина?

Зехтинът може да подхрани кичурите ви, но методът за нанасяне е от ключово значение за този ефект.

Ако решите да правите всичко сами, потърсете студено пресован нерафиниран зехтин, който е запазил повече от хранителните си вещества. Поставете малко количество, което да покрие ръцете ви, след това го масажирайте в косата, като фокусирате усилията си върху средата и краищата, а не върху корените и скалпа.

Тук, както при много други продукти за коса, малкото количество е по-важно, така че наистина се нуждаете само от една до две супени лъжици зехтин.

маска, авокадо,

Снимка: iStock

За дълбоко действие, експертите предлагат да оставите зехтина за около 20 минути. Ако прилагането на продукта сам по себе си ви плаши, смесете го с балсам и след това го нанесете, като отново избягвате скалпа си. Това ще ви помогне за по-лесното изплакване, докато свикнете с количеството, което да използвате самостоятелно.

Може също така да използвате зехтина за вечерно лечение, стига да бъде старателно измит с шампоан на сутринта.

Това е само информативна статия относно ползите на зехтина за коса. За професионално и експертно мнение, което отговаря на вашите нужди, посетете лекар.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари