IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зехтин – полезен ли е за суха коса?

1 май 2022 15 00

Той става за овлажняваща маска

IStockphoto

IStockphoto

Ефективен ли е зехтинът за суха коса? Сигурно много от вас си задават този въпрос, търсейки рецепти за маски. През пролетта косата се нуждае от освежаване и подхранване. Тя е по-чуплива, увредена и без блясък. Затова има нужда от натурално масло, с което да бъде по-хидратирана и жива.

Ако прибегнете до ползването на зехтин, трябва да знаете, че той съдържа хранителни вещества, които придават плътност на косъма и го защитават. Затова може да го включите в рутинната грижа за косата.

Зехтин и действието му върху суха коса

Нанесен върху косъма, той оставя тънък филм върху кичурите. С това намалява триенето, което причинява наелектризиране. Също така контролира накъдрянето и подобрява блясъка и здравето на косата. Заради своите омекотяващи свойства, той традиционно се използва за локално приложение. Затова спокойно може да си направите различни маски за коса с него.

Зехтин – кои са предимствата му за състоянието на косата?

зехтин, маска

IStock

1. Хидратира при сухота

Зехтинът е отличен балсам за коса. Той има омекотяващи и хидратиращи свойства, полезни при суха коса. Той я изглажда по естествен път и свежда до минимум накъдрянето след изсушаване.

2. Насърчава растежа

Той съдържа олеуропеин. Проучванията върху животни установяват, че локалното приложение на съставката регулира анагенната фаза на косата и може да насърчи нейния растеж.

3. Предотвратява увреждане

Когато косата е суха, се чупи по-лесно и е склонна към накъсване и цъфтене на краищата. Ползвайте зехтин, за да сведете до минимум всички проблеми. Все пак, при по-голямо увреждане, той отново ще помогне, но е хубаво да се подстрижете малко, за да подпомогнете растежа на нова коса.

суха коса

Istock

4. Предотвратява увреждане от окислители

Олеуропеинът и други фенолни съединения, открити в повечето видове зехтин, елиминират свободните радикали. Именно те са отговорни за оксидативния стрес и причиняват преждевременно побеляване.

Може да използвате продукти и маски с въпросното масло, но всичко зависи от състоянието на косата ви. Ето защо трябват допълнителни проучвания за това колко е ефективно при този проблем.

5. Помага при чувствителен скалп и кожа

Сухата коса, сърбящият и зачервен скалп, са често срещани през пролетта. Какъвто и зехтин да ползвате, той има успокояващ ефект върху кожата. И действа противовъзпалително на скалпа, като стабилизира кожните мембрани. Той може да нормализира баланса на pH в кожата, пише Stylecraze.

маска за

IStock

Как да включите зехтин в своята грижа за косата?

1. Направете си заздравяваща маска

Тя действа успокояващо и съдържа зехтин, сусамово масло и мед.

Сусамовото масло може да насърчи растежа на косата и да бъде алтернативна терапия за алопеция ареата. Медът омекотява и овлажнява, като премахва раздразненията по скалпа.

Необходими продукти:

2 супени лъжици зехтин;
1 супена лъжица сусамово масло;

1 супена лъжица мед.

Смесвате съставките в малка купа. Нанасяте върху скалпа и кичурите. Оставете за 15-30 минути, след което отмийте.

2. Маска при сплитаща се коса

Тя съдържа масло от ший, което също е много полезно. То е богато на антиоксиданти и се използва широко в продуктите за грижа за кожата и косата. Причината е, че има мощни противовъзпалителни свойства. Има и малко ябълков оцет, който се използва за придаване на блясък и почистване на скалпа.

Необходими продукти:

1 зряло авокадо;
¼ чаша зехтин;
½ чаша нерафинирано масло от ший;
2-3 супени лъжици ябълков оцет.

Смесете всичко до получаването на хомогенна смес. Нанесете я върху скалпа и кичурите. Стойте около 45 минути, с кърпа или торбичка върху косата. След това отмийте с хладка вода.

кокосово масло,

IStock

Бонус

Какъв зехтин да ползвате в грижата за косата?

Най-добре е той да е екстра върджин. В сравнение с рафинираните и обработените масла от маслини, този вид зехтин е с по-богато съдържание на полезни съставки.

Избягвайте рафинираните масла, които може дори да раздразнят скалпа.

Ориентирайте се към тези съставки в етикета:

Сертифициран, 100% органичен;
Без ГМО;
Нерафиниран;
Студено пресован.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари