IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожен фастинг – трябва ли да си правите почивка от козметиката?

26 март 2023 10 30

Какво представлява процедурата и добра ли е за кожата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Думата фастинг се превърна в нарицателно за гладуване през последните няколко години. С навлизането на все повече диети, които промотират дълги периоди без храна за извайване на фигурата, все повече от нас започнаха да разбират и да използват фастинг за определяне на начин на живот. Оказва се обаче, че думата не важи само за отслабване, но присъства и в света на красотата.

Грижата за кожата е едно от основните неща в ежедневието ни. Независимо какви продукти използвате и в каква последователност ще ги нанасяте, вероятно прекарвате няколко минути пред огледалото сутрин и вечер, за да овлажните лицето, да го озарите и да го почистите от мръсотията и грима. Процедурите ви могат да включват маски под душа, серуми за заключване на влагата, витамин С за изглаждане на бръчките и много други. Списъкът ви сигурно е дълъг и сложен за изпълнение, което понякога може да ви изиграе лоша шега.

Ако и вие сте изморени да ставате рано сутрин, за да изпълнявате всяка една от 12-степенната си програма за красота, може да бъдете заинтересувани от кожния фастинг. Това е процедура, която се базира на използването на по-малко продукти и мотото, че по-малкото върши повече работа. Най-просто казано – фастингът включва използването на най-важните продукти и отказването от всички други за определено време. Целта е да оставите кожата да почине и да осъзнаете точно от какво имате нужда и какво може да изхвърлите.

Какво е кожен фастинг?

Фастингът на кожата е временен период на почивка от определени продукти за грижа за кожата. Докато го правите, дерматолозите съветват да запазите само няколко основни неща, като почистващ продукт, овлажнител и слънцезащитен крем. За всички тях има основателна причина да присъстват в рутината ви и никога не трябва да бъдат пропускани или пренебрегвани за сметка на други.

Почистването на кожата е основно действие, което трябва да правите всеки ден. Има бактерии, които попадат върху лицето ви, както и замърсени частици от околната среда, които могат да причинят редица проблеми, ако не бъдат премахнати. Още повече, изпотяването и натрупването на излишно масло по кожата може да запуши порите и да причини поява на акне. Именно затова почистването сутрин и вечер е задължително.

лице, почистване,

Снимка: iStock

Овлажнителят, от своя страна, е нужен на всеки, освен на хората с много мазна кожа. Той ви помага да добавите влага и да хидратирате кожата, която се изсушава през деня от различни фактори – слънце, вятър и студ. Дехидратацията причинява появата на бръчки и фини линии, като признаците на стареене стават и по-видими.

Слънцезащитният крем е продукт, за който се говори постоянно, но все още хората го смятат като основа само за през лятото. Прекомерното излагане на UV светлина може да увеличи риска от рак на кожата, а слънчевите лъчи също могат да причинят фини линии и бръчки. Независимо че навън няма много силно слънце, кремът е задължителна част от рутината, защото лъчите проникват през облаци, прозорци и дори по време на дъжд.

След периода на почивка може бавно да добавяте други продукти обратно към режима си, въпреки че може да сте открили, че нямате нужда от някои от тях. Може например да осъзнаете, че имате нужда само от една киселина, вместо от трите, които сте използвали преди.

Защо да пробвате фастинга?

Дерматолозите отбелязват, че няма точни проучвания относно кожния фастинг, но според тях, има много потенциални ползи от него.

Една от тях е, че по този начин ще разберете дали имате нужда от всички козметични продукти, които сте използвали досега. Може би в шкафа ви има твърде много, а някои от тях дори могат да ви причинят дразнене на кожата, зачервяване и изсушаване. От друга страна, може да използвате твърде много масла, които да ви причиняват акне. Фастингът ще даде време на кожата да се възстанови и да разберете кой продукт всъщност вече не ви трябва.

козметика istock

Снимка: iStock

С други думи, ще позволите на кожата ви да се върне към идеалното си pH и следователно да поддържа естествената си защитна бариера. След това, когато започнете бавно да включвате останалите си продукти, можете да разберете вашите уникални основни нужди на кожата и да си създадете по-ефективен план за нейната грижа.

Какви са негативите на фастинга?

Ако използвате продукт, от който наистина се нуждаете, и след това го премахнете, за да следвате кожния фастинг, може временно да влошите състоянието на кожата си. Ако например сте склонни към омазняване и запушване на порите и спрете да използвате своя ексфолиант, може да се окажете с повече запушени пори и мъртви кожни клетки.

Кой може и кой не може да пробва фастинга?

Дерматолозите препоръчват фастинг на кожата за тези, които имат непроблемна кожа, която означава, че не се борят с кожни заболявания като акне, розацея или екзема.

маска за

Снимка: iStock

Ако имате мазна кожа или акне, или специфични проблеми като екзема или розацея – можете да опитате версия на фастинга, при която запазвате продукт, за който знаете, че имате нужда, като салицилова киселина. С други думи, може да коригирате метода, за да отговаря на вашите нужди.

Ако не сте сигурни дали е безопасно или препоръчително да изключвате даден продукт от режима си, дори временно, консултирайте се с вашия дерматолог.

Лицето на Ozempic – какво е и защо се случва?

Витамин С, ретинол, киселини – какво количество да използвате

Хормонално vs бактериално акне – от какво страдате и как да го лекувате?

Как да правите кожен фастинг?

1. Спрете да използвате всичките си продукти, с изключение на почистващия препарат два пъти на ден, овлажнителя веднъж или два пъти на ден и слънцезащитния крем сутрин и когато е необходимо повторно нанасяне.

2. След седмица или две добавете отново продукт и вижте как се справя кожата ви. След още седмица или две добавете друг продукт. Докато кожата ви ги понася, можете да продължите да следвате този процес.

3. Ако забележите, че кожата ви се зачервява или получава каквато и да е друга нежелана реакция, след като сте започнали използването на даден продукт, може да помислите дали да го премахнете напълно от рутината си. Може също да помислите за намаляване на честотата на използване на някой продукт, ако той не причинява разлика в състоянието на кожата ви към по-добро в продължение на няколко седмици.

4. Преминете през кожния фастинг веднъж на сезон или всеки път, когато почувствате, че трябва да преоцените продуктовата си гама с козметика.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари