IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицето на Ozempic – какво е и защо се случва?

18 февруари 2023 10 30

Защо инсулиновите инжекции всъщност не са подходящи за отслабване

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато и TikTok, и New York Times говорят за феномен, известен като „лицето на Ozempic“, знаете, че той е достигнал максимално социално въздействие.

Освен ако нямате диабет тип 2 или не ви е предписано лекарство за лечение на затлъстяване и други хронични състояния, може само да сте чували името Оземпик от телевизията или радиото. Но през последните няколко седмици фразата #OzempicFace е търсена повече от милион пъти в TikTok, а от New York Times ѝ посветиха цяла страница доклад.

Мълвата за „лицето на Оземпик“ – издълбана, отпусната кожа, увиснал вид, дължащи се на бързо отслабване с лекарство – за първи път започна да се разпространява, когато Ким Кардашян се появи на публично място с по-изваяно и по-слабо лице. Риалити звездата не е потвърдила да ли е приемала Оземпик или някакво друго лекарство, което да помогне при загуба на тегло, но оттогава лекарството придоби огромна популярност.

Какво е Оземпик?

Историята започва през 2017 година, когато в Америка се дава зелена светлина на Оземпик – инжекционно лекарство, което съдържа активната съставка семаглутид. Така то започва да се използва за лечение на диабет тип 2. Инжектира се веднъж седмично в стомаха, бедрото или горната част на ръката и при до 73% от хората с диабет тип 2 доказва, че понижава кръвната захар.

Бързо обаче бе отбелязано, че лекарството също води до значителна загуба на тегло и през 2021 година бе одобрено в Америка като лечение на затлъстяване. Година по-късно бе позволена и версия с по-висока доза на Оземпик, като вече се предлагат дози от 1 и 2 mg.

@catchangmd To read more about ozempic face and the benefits of facial fat, check out the article linked on my website :) #ozempic #ozempicweightloss #fat #trending ♬ Paris - Else

През 2021 година лекарството Weagovy, което също съдържа активната съставка семаглутид, но е в по-висока доза от Оземпик – 2,4. mg – беше одобрено от Агенцията за контрола на храните и лекарствата в САЩ специално за лечение на възрастни със затлъстяване или с наднормено тегло и поне едно медицинско състояние, свързано с теглото, като високо кръвно, висок холестерол или диабет тип 2.

Илон Мъск написа в Туитър, че използва Weagovy, което постави началото на още един спор дали технологичният магнат може да използва лекарството не по предназначение, а по-скоро от суета.

Има още подобни лекарства, които се появяват на пазара. Най-новото е Mounjaro, или тирзепатид, който бързо беше свързан със загуба на тегло. В момента е одобрен за контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2, като се смята, че е по-ефективен от другите терапии за диабет, с които е сравнен в клинични проучвания.

Тези лекарства използват няколко различни механизма за лечение на диабет. Първо, те работят като сигнализират на панкреаса да освободи инсулин. Когато глюкозата е висока, те я понижават в кръвната захар чрез засилване на освобождаването на инсулин. Причината, поради която водят и до загуба на тегло, е, че работят върху центровете за апетит и ситост в нашата централна нервна система, за да ни кажат, че сме се нахранили, като също така забавят стомашната подвижност.

@millennialrandom What is Ozempic face? Is it a new side effect? Bad? Good? #ozempic #wegovy #semaglutide #mounjaro #diabetes #insulinresistance #prediabetes #weightloss ♬ original sound - Natasha

Пациентите с Оземпик губят около 3 до 6 килограма. В проучвания върху хора, приемащи Weagovy, 83% са загубили поне 5% от теглото си, а 30% са загубили поне 20% от него. Но експертите подчертават, че това не са вълшебни инжекции за отслабване – те трябва да се използват заедно със здравословен план за хранене и упражнения, за да работят.

Какви са страничните ефекти от Оземпик?

Тъй като Оземпик и лекарства като него карат храната да се движи чрез стомашно-чревния тракт по-бавно, основните странични ефекти включват стомашно-чревни проблеми като гадене, повръщане, запек и/или диария. В редки случаи те могат да причинят панкреатит или увреждане на бъбреците, а проучванията върху животни пораждат опасения, че могат да увеличат риска от рак на щитовидната жлеза, но това все още не е доказано при хората.

@amyluetjenfrazier #greenscreen #ozempicface #mounjarojourney #weightloss #happy #GetCrackin ♬ original sound - Pink Evergreens

Но страничният ефект, който получи най-много интерес, е т. нар. „лице на Оземпик“, при което бързата загуба на тегло кара кожата ви да е вдлъбната и изтощена, което създава ефект не само на по-слабо, но и на по-старческо лице.

Как се случва „лицето на Оземпик“?

Ако загубите много тегло от тялото си, то ще се премахне и от лицето. Като бебета започваме живота с много мазнини по лицето, но с напредването на възрастта губим част от основната мазнина, която ни придава закръглена буза. Ето защо децата имат тези кръгли, лъскави бузи, които искате да щипете по цял ден. По същата причина хората на 70 или 80 години имат по-вдлъбнати бузи. В допълнение към загубата на тегло, кожата ви губи своята еластичност, което води до отпускане.

В Холивуд казват, че може да избирате или лицето, или тялото си, но никога и двете. Ако искате да сте слаби в тялото, ще трябва да жертвате и пухкавостта на лицето. Ако искате пухкаво и закръглено лице, тогава и тялото ви ще последва. С отслабването се губи и еластичността на кожата по лицето, което създава ефекта на отпуснатост и увисналост. Това може да се случи при всяка бърза загуба на тегло.

@aevaspecialtypharmacy Have you read the news about Ozempic Face . . . #ozempic #ozempicface #ozempicweightloss #ozempicshortage #ozempicsideeffects ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

С други думи, „лицето Оземпик“ е модерен начин да се определи бързото отслабване. Според лекари, има някои стари лекарства, които всъщност причиняват липодистрофия или промени в подкожните мазнини, но при Оземпик промените са много по-бързи и именно заради това хората ги забелязват.

Отслабване през 2023: Трябва ли да следвате лъвската диета?

Емили Ратайковски откровено за страховитото си отслабване

Обратно във форма: 10 мита за фитнеса и отслабването

Как да лекувате „лицето на Оземпик“?

Независимо дали забележите преждевременно стареене на лицето поради приема на Оземпик или екстремна загуба на тегло, има няколко възможности за добавяне на повече форма и контур.

Филъри: Това е първото лечение, тъй като е най-минимална инвазия, не изисква много престой в болница и е по-евтино от другите процедури.

Процедури за стягане на кожата: Дори ако върнете обема на кожата чрез филъри, истинската еластичност няма да се върне обратно. Възстановяването на колагена е много по-трудно, защото е като гумена лента, която е била прекомерно разтегната – не може просто да я накарате да се върне в първоначалната си форма. Именно затова лечението на „лицето Оземпик“ може също да включва повдигане или стягане на кожата, за да се намали увисването.

Пластична хирургия: В някои случаи единственият начин наистина да поправите щетите от Оземпик е чрез хирургически лифтинг.

Съветът на експертите

Когато става въпрос за отслабване, винаги го правете бавно, постепенно и здравословно. Разчитайте на здравословни и питателни храни, повече движение и никога не приемайте лекарства, които се хвалят, че помагат за бързата загуба на тегло. Няма магически начин за постигане на желаната фигура, а всичко се корени в отдадеността на процеса.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари