IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата – 6 причини за беленето и лющенето

3 март 2023 10 30

Плюс как да стопирате проблема

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Никой не обича да се гледа в огледалото и да вижда олющена кожа. Понякога може да предвидите кога ви предстои подобно събитие – хладно време, нова рутина с ретинол или прекалено сух тен са основните виновници – но в други случаи сте хванати напълно неподготвени и не разбирате причината зад сухотата. В края на краищата средностатистическият човек губи над сто килограма кожа през живота си, което е напълно нормално, макар и да звучи някак грубо.

Почти всяко едно състояние на кожата, което причинява възпаление, ще доведе до лющене. Ако някога имате реакция или обрив, нормално е кожата да се превърне в шкурка в продължение на тридесет дни, тъй като възстановяването на защитната ѝ бариера отнема цял месец.

Въпреки че е лесно да изпаднете в паника и да се заредите с прекалено много овлажнител следващия път, когато попаднете в подобна ситуация, първо опитайте да определите какво причинява пилингът, защото най-ефективният курс за лечение зависи от това. Понякога най-добрият план за решаване на проблема се отнася до проста промяна в начина на живот, докато друг път може да се изправяте пред по-сериозно медицинско или дерматологично състояние, което изисква участието на лекар.

6 причини за беленето и лющенето

1. Слънчево изгаряне

Ако някога ви се е случвало да изглеждате като омар след дълъг ден навън, знайте, че лющенето и беленето на кожата със сигурност ще се появи. Това се дължи на възстановителния механизъм на тялото ви, който е предназначен да отдели мъртвите клетки, които са били изгорени, за да се подмлади горния слой на епидермиса.

слънце, слънцезащита,

Снимка: iStock

Преди обаче да посегнете към бутилката с алое вера, имайте предвид, че то може да предизвика алергична реакция. Ето защо лекарите препоръчват да лекувате слънчевото изгаряне с продукт на базата на каламин. Това е чудесен начин да изключите възпалителния отговор, който причинява прекалена чувствителност, а също така има много органично извлечени глицериди, които ускоряват възстановяването на кожната бариера след ексфолиране.

2. Сухота

Имате суха кожа? Не сте сами. Независимо дали се дължи на естествената склонност на тялото към сухота, лишени сте от естествените си мазнини, изложени сте на студено и сухо време или живеете в среда с ниска влажност, има няколко неща, които можете да направите.

Първото е да се уверите, че вашият режим за красота включва редовно ексфолиране и овлажняване.

Освен че ви осигурява по-ярка кожа, редовното ексфолиране също се бори с люспите. Физическите ексфолианти могат да помогнат за освобождаването на кожата от мъртвите клетки, които могат да причинят люспи и да блокират проникването на влагата. Химическите ексфолианти, като алфа- или бета-хидрокси киселини, спомагат за насърчаване на клетъчния обмен и намаляване на пилинга. Ограничете ексфолирането до един-два пъти седмично, тъй като прекаляването може да увеличи раздразнението. И каквото и да правите, не откъсвайте люспи с пръсти или пинсети. Това причинява пукнатини в кожата, които се превръщат в отворени врати за инфекция.

ексфолиране istock

Снимка: iStock

След като ексфолирате, всичко е въпрос на хидратация. След като премахнете най-горния слой мъртви кожни клетки, нанесете овлажнител, за да създадете бариера между новата и крехка кожа и елементите на околната среда. Използвайте продукт, богат на серамиди – мазнини, които помагат на кожата да образува защитна бариера и спомагат за задържането на влагата. Вазелинът и кокосовото масло също са добри варианти за лечение на лющеща се кожа. Омекотяващите свойства на кокосовото масло помагат за запълване на пространствата между клетките на кожата, създавайки гладка повърхност, докато вазелинът създава защитен слой върху кожата, за да помогне за улавянето на влагата и заздравяването на сухата кожа.

Ако кожата ви е много суха, сложете в чантата си хидратиращ спрей за лице с размер за пътуване, за да пръскате през целия ден.

тонер, освежаващ

Снимка: iStock

Други начини за спиране на лющенето на кожата включват избягване на душове с гореща вода, тъй като те изсушават кожата и инвестиране в овлажнител.

Овлажнителите също не са само за сух зимен въздух – те всъщност са тайно оръжие, което можете да използвате целогодишно за борба с беленето и лющенето. Отоплителните уреди у дома изчерпват влагата в помещението, така че един овлажнител за въздух е чудесен помощник.

3. Екзема

Когато пилингът се появи заедно със зачервена, сърбяща кожа, може да имате екзема. Тя се дължи на генетично предразположение на кожата, която не се възстановява правилно, защото не е в състояние да произвежда серамиди или „лепилото“, което държи клетките на кожата заедно.

вазелин, IStock

Снимка: iStock

Вашето най-добро решение е да третирате заболяването като нанесете продукт на основата на вазелин, който наистина предпазва кожата от атмосферни влияния.

4. Псориазис

Друго състояние на кожата, което може да доведе до пилинг, е псориазисът. То засяга 3% от населението и се характеризира със сребристи плаки, които засягат лактите и коленете, като сърбят и се белят. За да разберете дали страдате от заболяването, е препоръчително да посетите дерматолог.

5. Грешни козметични продукти

Ако се борите с упорит пилинг, помислете за обновяване на аптечката си. Според експерти, ароматите и оцветителите, добавени към козметични продукти като почистващи препарати и овлажнители, та дори и перилни препарати, могат да раздразнят кожата.

козметика istock

Снимка: iStock

Използването на нежни, хипоалергенни продукти може да намали възпалението и да спре лющенето. Друг безопасен вариант за лечение е с кисело мляко. То е естествен източник на млечна киселина, която подпомага клетъчния обмен. Просто нанесете студено, обикновено кисело мляко върху суха кожа за десет минути, след което изплакнете с топла вода. Това ще омекоти и подхрани кожата, като същевременно ще отстрани всякакви грапавини.

Алергия към грим – как да я познаете?

Грижа за кожата – 7 алтернативи на ретинол

Красива и бляскава кожа – ключът е правилното ексфолиране

6. Контактен дерматит

Контактният дерматит може да причини възпаление на кожата, което често води до лющене, когато се срещнете с алерген в своята среда. Тъй като обривът изглежда по същия начин, независимо дали е причинен от препъване в отровен бръшлян по време на разходка или пръскане на нов парфюм, може да бъде трудно да се определи дали пилингът ви се дължи на контактен дерматит или не.

парфюм за

Снимка: iStock

Преди да предприемете каквото и да е лечение за състоянието, свържете се с дерматолог. Той ще ви прегледа и ще ви предпише най-доброто лечение за вас.

Текстът има информативен характер. За експертно мнение, посетете дерматолог.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Ss ( преди 1 година )
Като преписвате, моля постарайте се да разберете съдържанието на текста.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар