IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сухи краища, изгорен скалп - как да решим летните проблеми на косата

26 май 2023 10 40

Бляскава и красива прическа дори в топлото време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато настъпи лятото, въздухът е изпълнен с усещане за релакс и обещание за слънчеви дни без стрес. Но нека си признаем нещо - колкото и славен да е сезонът на топлото време, той не винаги е толкова мил към косата ни. Може би сте попадали в ситуация, когато трепетно се приготвяте за ден на плажа или късна закуска с приятели, но откривате, че косата ви е суха, чуплива или краищата й са прекалено изтощени. Да не говорим, че скалпът ви може да изгори, дори и ако не сте с гола глава. 

Ако в момента се усмихвате с тъга на всички тези думи, знаейки много добре за какво говорим, значи сте попаднали на правилното място. Според фризьори, включването на подхранващи масла за коса, овлажнители, UV защитни средства, продукти против влага и прически, защитаващи кичурите са вашите най-добри приятели през лятото, за да поддържате косата си здрава. 

Макар всяко едно от горепосочените решения да се отнася до често срещани проблеми с косата, всеки един проблем, свързан с летните горещини и дейности, изисква свой собствен курс на действие. 

Как да се справите с летните проблеми на косата?

1. Влага и накъдряне

Високата влажност и влагата във въздуха могат да накарат кичурите ви да преминат през пълен бунтарски режим и да се накъдрят. Малко грижа под формата на изглаждащ серум или спрей против къдрене може да направи чудеса. За да получите желаните резултати, силно се препоръчва да смените обикновената си четка с такава с косъм от глиган, тъй като е по-нежен и не създава статично електрическо, което увеличава накъдрянето. 

увредена коса,

Снимка: iStock

Когато влажността се появи на хоризонта, обемът на косата може да спадне. Решението на този проблем се крие в преминаването към прически с ниска поддръжка като кокове и плитки. Заложете на естествената текстура на косата си и изпробвайте стилове, които няма да ви държат дълго време пред огледалото. Така ще минимизирате щеите и ще си спести нерви преди излизане.

2. Сухи и накъсани краища

От излагането на слънце до морската вода, лятото може да направи краищата ви сухи и чупливи. Фризьорите предлагат редовно да подстригвате косата си, обикновено на всеки 6-8 седмици, и да я третирате с дълбоко поддържащи процедури или маски. Ако искате да преминете на следващо ниво, може дори да си насрочите час за ботокс на косата. Това е лечение, наситено с аминокиселини, кератин и витамини, което помага за хидратиране и възстановяване на увредения косъм. То предлага множество предимства, включително дълбоко почистване, увеличаване на еластичността и намаляване на цъфтящите краища. 

Ако сте прекарали целия ден навън, плувайки в басейна или излежавайки се на плажа, тогава незабавното изплакване на косата с прясна вода е от изключително значение, за да отмиете солта или хлора. След това е добре да нанесете избистрящ шампоан и хидратираща маска за коса. Тази комбинация е за детоксикация и хидратация, като ще ви помогне да съживиете косата си след плуване. Също така е добре да избягвате и прекомерното миене, тъй като това може да лиши косъма от естествените масла и да го дехидратира. 

сухи краища,

Снимка: iStock

Говорейки за неща, които трябва да избягвате, стойте далеч от ластици за коса с груби текстури, тъй като те влошават накъсването, особено на кичури, които вече са чупливи и сухи. Също така избягвайте да разресвате косата си, когато е напълно мокра, защото тогава тя е най-уязвима към накъсване и разкъсване на краищата.

Сух скалп – 7 причини за проблема

Бюти съвети – масажирайте скалпа за растеж на косата

Грижа за косата – включете алое вера

3. Изгорял скалп

Нека не забравяме за често пренебрегвания скалп, основата на здравата коса. Това е кожа, както всяка друга част от тялото ви, и може да изгори на слънце. За да избегнете този често болезнен проблем с косата, можете да изберете функционална, но модерна шапка или шал, които ще служат като защитна бариера. Подобрете нещата, като добавите специфичен за скалпа продукт за UV защита към вашата рутина, като серум или спрей за скалп, за да сте сигурни, че покривате всички основи.

Ако четете това и вредата вече е нанесена, нанасянето на алое вера върху скалпа и ограничаването на излагането на слънце за няколко дни може да ви помогне да успокоите изгорялата от слънцето кожа. 

скалп istock

Снимка: iStock

Ексфолиацията на скалпа също е добро решение за лятото. Това е като дълбоко почистваща процедура, която подпомага растежа на косата, премахвайки натрупването на продукти. Също така е полезно да включите много вода и хранителни вещества в диетата си, за да поддържате красотата на косата и отвътре. 

За още съвети за грижа за косата и тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари