IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашмирен пуловер – как да се грижите за него и да го поддържате като нов

11 ноември 2023 10 30

Бъдете нежни към дрехата, за да я запазите дълго време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Изключително мекото усещане и луксозното излъчване на кашмира го правят търсена материя за пуловери, шалове, одеяла – и общо взето всичко удобно и уютно. Но въпреки мекото си усещане, това може да бъде изненадващо здрава плетка, която дори да издържи на пране в пералнята, въпреки че опцията на ръка винаги е най-безопасният начин. 

Преди да изперете кашмир, проверете инструкциите за грижа на етикета. Някои пуловери и дрехи от тази материя изискват ръчно пране, докато други позволяват да ги сложите в пералнята. Препоръките на производителя са най-безопасни за вашата дреха. 

По-долу ви даваме няколко съвета за безопасно изпиране на кашмирен пуловер, така че той да изглежда прекрасно и да го усещате мек и уютен дълги години. 

Колко често да перете кашмира

Добрата новина е, че не е нужно да перете кашмир след всяко носене. Можете да обличате пуловера си поне два пъти, преди да го сложите в коша за пране, в зависимост от това колко се потите и дали го носите с нещо отдолу, както и колко сте склонни да оставяте пуловера си в гардероба няколко дни преди следващото носене. 

кашмирен пуловер

Снимка: iStock

Но има един момент, когато задължително трябва да изперете кашмирения си пуловер и това е, когато се подготвяте за новия сезон. Всички масла за тяло или невидими разливания по вашия кашмир могат да помогнат за привличане на вредители, които да причинят дупки, които след това ще трябва да се зашиват преди следващата есен. Още по-лошия вариант е щетите да са толкова големи, че да трябва да изхвърлите любимата си мека дреха. 

Какво ще ви е нужно

Оборудване/Инструменти/Материали

Чиста мивка или пералня

Торба за пране

Чиста кърпа

Нежен перилен препарат, създаден специално за кашмирени дрехи

Как да изперете кашмира на ръка

Ръчното пране е подходящо за всякакъв кашмир, дори и за най-деликатните плетива. И за щастие, не изисква много работа, за да го извършите.

Стъпка 1: Обърнете дрехата навътре. Това помага да се намалят всякакви полепвания или други щети, които могат да се случат, когато перете своя кашмир. 

Стъпка 2: Подгответе водата за изпиране. Добавете нежен перилен препарат, за предпочитане предназначен за кашмир, към мивката или легена, пълен със студена вода. 

кашмирен пуловер

Снимка: iStock

Стъпка 3: Накиснете пуловера си. Поставете го във водата и го оставете за около 30 минути. Може да поставите няколко неща от кашмир в един и същи леген, стига да са с подобен цвят. Определено не смесвайте червения с кремавия си пуловер.

Стъпка 4: Изплакнете добре перилния препарат от пуловера си с чиста студена вода.

Как да перете кашмира в пералня

Много пуловери от кашмир могат да издържат на нежно машинно пране – просто ги дръжте далеч от дънки, сутиени и други груби тъкани, които могат да ги повредят. 

кашмирен пуловер

Снимка: iStock

Стъпка 1: Подгответе вашия кашмир за пране. Отново обърнете дрехата наопаки и я поставете в мрежеста торба за пране, за да я защитите.

Стъпка 2: Използвайте настройка за нежно пране, като температурата не трябва да е висока, дори е добре да е студена вода, ниско центрофугиране или дори без центрофуга, и подходящ за кашмира перилен препарат. Отново е добре да пускате в машината плетивата си отделно от останалите ви дрехи, за да избегнете повредата им.

Рокля пуловер: Хит номер едно за зимата

Есенна мода – пуловери и жилетки в ярки цветове

Готова за зимата: Джиджи Хадид ви предлага кашмирените си пуловери

Как да изсушите кашмир

Просто кажете „не“ на сушилните за дрехи или други източници на топлина, които могат да свият или да повредят плетивото ви. Вместо това следвайте съветите по-долу, за да изсъхне кашмирът ви бързо и в идеална форма. 

Стъпка 1: Бъдете нежни с вашия кашмир. Не усуквайте и не изцеждайте вашия пуловер, тъй като това може да го деформира. Вместо това внимателно изстискайте водата, като навиете дрехата на топка. Поставете влажния пуловер върху чиста суха кърпа, за да завършите сушенето.

кашмирен пуловер

Снимка: iStock

Стъпка 2: Използвайте чисти кърпи. Поставете вашия кашмир върху суха кърпа, изпънете го, след което го навийте отново в кърпата, за да отстраните излишната вода. 

Стъпка 3: Поставете го в легнало положение, за да изсъхне. Поставете нова чиста кърпа върху сушилник или друга водоустойчива плоска повърхност и оставете влажния си кашмир върху нея, за да изсъхне. 

За още новини от света на модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари