IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожата на клепачите ви е червена и ви сърби? Може би имате дерматит

24 ноември 2023 10 40

Разберете как да лекувате това неприятно състояние

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако изпитвате сърбяща, суха, лющеща се кожа на клепачите си и се чудите как да се справите с проблема си, трябва първо да сте наясно, че няколко фактора могат да са причина за състоянието ви. Възможно е да страдате от дерматит на клепачите. Това състояние може да се развие по много причини – може да е генетично или може клепачите ви да са раздразнени от алергии или сух въздух. Без значение каква е причината за проблема ви, възможно е да получите облекчение, ако лекувате състоянието, като поддържате зоната около очите си чиста и овлажнена.

Също така е добре да внесете някои лесни корекции в начина си на живот, като добавите овлажнител за въздух в дома си, коригирате рутинната си грижа за кожата и внимавате какъв грим ползвате. Преди да отидете на лекар, прочетете нашите съвети по темата, дадени от професионални дерматолози:

Какво причинява сухата кожа на клепачите?

Лющеща се, суха кожа на клепачите от дерматит може да възникне поради редица причини – от основните кожни заболявания до фактори на околната среда. Дерматитът на клепачите е, когато кожата на клепача и около тях стане суха, сърбяща, раздразнена, зачервена и подута. За нея може да е виновно и състояние, известно като екзема. Освен това сухият въздух през зимата, температурните промени или влажността също могат да причинят сухи, лющещи се клепачи.

Хората, които имат астма, сенна хрема или екзема, също имат склонност да развият дерматит на клепачите. Ако дерматитът на клепачите продължи, може да се наложи тестване, за да се види какво конкретно може да причинява или влошава това състояние, особено ако се е задействало от алерген.

Видове дерматит на клепачите

Дерматитът на клепачите има няколко различни разновидности – контактен, дразнещ клепач, атопичен и себореен. Тези видове се различават по причинителя.

Контактният дерматит е най-често срещаната форма на дерматит на клепачите. Това състояние включва алергичен контактен дерматит и дразнещ дерматит. Някои от най-често срещаните алергени могат да причинят този дерматит, когато влязат в контакт с клепачите – това са аромати, лак за нокти, метали в бижутата или в сенките за очи или други козметични продукти. Сезонните алергии също са често срещана причина.

Дразнещ дерматит на клепачите – тази причина за сърбяща, суха кожа на клепачите е неалергична реакция към кожата на клепачите. Често срещани виновници са сапуни, детергенти и кремове за очи, които могат да съдържат ретинол.

Атопичният дерматит е форма на екзема, която може да засегне и клепачите. Хората с атопичен дерматит могат да изпитат случайни пристъпи през целия си живот, които се влошават от температурата, нивото на влажност и други причини.

Себореен дерматит. – това състояние е известно още като пърхот и може да засегне кожата на клепачите и около миглите.

Дерматитът на клепачите е възпалително състояние, при което кожата на клепачите става сърбяща, зачервена, лющеща се и подута. Понякога състоянието се проявява с подутини и болка.

Как да третирате сухата кожа на клепачите у дома

Използвайте компрес: Компресите са бърз и лесен начин да почувствате облекчение от дерматит на клепачите. Можете внимателно да приложите студен или топъл компрес, за да успокоите кожата. Ако имате подръка алое вера или масло от ший, тези съставки също могат да успокоят раздразнената кожа. Също можете да си правите компреси с пълномаслено мляко, три пъти на ден, за облекчаване на симптомите на сърбяща, суха кожа на клепачите ви. Създайте компрес с пълномаслено мляко, като накиснете кърпа в купа със студено краве мляко и след това я притиснете към клепача си за няколко минути. Изберете пълномаслено мляко, тъй като високото съдържание на мазнини осигурява естествени омекотители, които успокояват кожата.

В допълнение към компресите, внимателно овлажнявайте кожата на клепачите си с хидратантни кремове за атопична и чувствителна кожа (без аромати и парабени). Въпросът е да намалите до минимум желанието си да търкате и пипате зоната около очите си.

Добавете овлажнител за въздух в дома си, за да добавите влага към лющеща се, суха кожа на клепачите. Зимните температури или използването на климатик и парно, може да допринесе за дерматит на клепачите. 

Минимизирайте използването на гореща вода: Трябва също така да избягвате дълги вани или душове. Важно е при къпане или душ водата да не е твърде гореща, тъй като може да изсуши кожата ви.

Приемайте лекарство за алергия: Ако вашият дерматит на клепачите се дължи на алергии, приемайте перорални антихистамини. Те действат, като блокират хистамина, който може да е причина за сълзене, сърбящи очи.

В допълнение към домашните средства, най-добре е да избягвате да носите грим на очите, когато изпитвате дискомфорт на клепачите, но ако решите да носите, изберете продукти, които са по-нежни като молив за очи вместо сенки за очи. Изберете продукти с хипоалергенна минерална формула без аромат. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари