IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – 7 тенденции, които ще следваме през 2024 година

1 декември 2023 16 30

Какво ще бъде на мода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С всяка нова година идва и цяла вълна от нови тенденции, продукти и съставки в грижата за кожата, които обещават да революционизират нашите процедури за красота. Въпреки че много обобщения на тенденциите обхващат шантавото и странното, нашият предпочитан метод е да се отдръпнем от рекламата и противоречията, за да ви насочим към иновациите, в които си струва да инвестирате времето и парите си. Независимо дали експериментирате с новости или предпочитате да се придържате към това, което вече знаете, когато сте запознати с новите тенденции в грижата за кожата, може да се адаптирате и да развиете рутина, която работи за вас. 

В действителност персонализирането и създаването на подход за красота, който се грижи за специфичните нужди на човек, се очаква да бъдат сред големите тенденции през 2024 година. Това е част от по-широкото движение, което доминира през последните години – сливане на световете на красотата и технологиите, които първоначално не се схващаха като особено свързани, но през следващата година най-накрая ще намерят пресечна точка. Сега повече от всякога марките използват иновации в технологиите, за да създадат решения за грижа за кожата, които изглеждат по-малко сложни и по-достъпни. 

7 тенденции за красота, които ще следваме през 2024 година

1. Хормонална грижа за кожата

През последните няколко години разбираме повече за връзката между нашата кожа и нашия менструален цикъл. От този момент започваме да мислим повече за взаимосвързаността на нашите тела, здраве, кожа и вътрешни системи. Може би вече сте виждали козметични продукти, специално формулирани за справяне с проблемите на кожата, които възникват в резултат на хормонално обостряне на акне по време на менструация, но през 2024 година тази тенденция ще се развие още повече.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMAKA (@amaka.hamelijnck)

По-доброто разбиране на въздействието на хормоналните промени върху красотата и благосъстоянието по време на менструация, бременност и менопауза разширява възможностите за хормонална подкрепа за красота. В допълнение към поддържането на красива кожа по време на менструация, очаквайте да видите продукти, които помагат през останалата част от хормоналния цикъл и при преживявания, свързани с хормони, като бременност и менопауза.

2. Решения, свързани със стреса

Извън индустрията за красота нараства осъзнаването на въздействието на стреса и безпокойството върху тялото. Според експерти, търсенията в Google Trends за „Как да намалим стреса и безпокойството“ са се увеличили със 150% през последната година, тъй като психичното здраве се е превърнало в по-отворена и достъпна тема за разговор. Всички знаем, че кожата ни може да бъде повлияна от различни неща – от диета, околна среда и хормони, но стресът също е основен фактор. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by daniela moreno (@ironnsalt)

Проучванията показват, че стресът може да се прояви върху кожата като повишено възпаление, обрив, зачервяване, колебания в сухотата и омазняване, и дори обостряния на пасивни състояния като екзема и псориазис. Така че, ако някога сте забелязали промени в кожата си, но не сте успели да разберете причината, стресът може да е виновникът. 

През 2024 година това ще се комбинира с нарастващата ни осведоменост за чувствителността на кожата – така че очаквайте да видите много повече продукти, предлагани на пазара за „стресирана кожа“. Според дерматолози, успокояващите съставки като колоидна овесена каша и продуктите, умишлено ароматизирани с успокояващи съставки като лавандула и жасмин, ще стават все по-популярни.

3. Пачове

Вече всички знаем и сме запознати с пачовете за акне или за очи, но през 2024 година тези лепенки за грижа за кожата ще се развият още повече. Според неотдавнашен доклад на WGSN, предричащ тенденциите за годината, козметичните ни рафтове скоро ще бъдат заредени със слънцезащитни пачове, уелнес пачове, пачове за ароматерапия и дори такива за бръчки.

пачове за

Снимка: iStock

Първоначално популяризирани в Южна Корея, трансдермалните лепенки за красота обещават бързи и рентабилни решения. Те са допълнителна форма на грижа за себе си или за кожата, която максимизира или подобрява съществуващата рутина. Това обяснява защо лепенките за грижа за кожата са особено популярни сред по-младата аудитория – те са прости и достъпни. Плюс това, в свят, в който красотата е на почит, пачовете предоставят опция с нисък риск и незабавни резултати за всеки, който все още не е готов да се ангажира със скъпи естетични процедури.

4. Формули по поръчка

Хиперперсонализирането е в челните редици на разговорите за грижата за кожата през последните пет години. Да изберем ли нещо за всеки тип кожа, когато можем да персонализираме лечението специално за нас? Вярно е – персонализираните формули, които са съобразени с нашите индивидуални типове кожа и проблеми, ни позволяват да пожънем резултатите от иновациите в грижата за кожата, без да се налага да преминаваме през отнемащ време процес на проучване, проби и грешки. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rose (@rosedemun)

Още по-лесно е да видите привлекателността, като вземете предвид колко трудоемко може да бъде пазаруването на козметични продукти в наши дни. Има буквално хиляди артикули и съставки, от които да избирате, а с нарастването на цените на останалите жизненоважни продукти, трябва да сме допълнително внимателни относно това, което взимаме от дрогерията. За тези, които осъзнават въздействието върху околната среда на своята рутинна грижа за кожата, такава по поръчка също предлага по-устойчиво решение – намалява отпадъците както за потребителите, така и за производителите.

5. Иновативни почистващи средства

През последните години серумите заеха централно място в иновациите в грижата за кожата, но експертите прогнозират, че през 2024 година сме готови да видим революция в почистващите продукти. Според тях, потребителите преразглеждат тази основна стъпка и ѝ дават по-висок приоритет в рутината си. Търсят се ефективни и ориентирани към резултатите почистващи средства, които използват активни съставки и хибридни решения, за да спестят време, пари и усилия. 

почистване на

Снимка: iStock

Почистващите средства вероятно са крайъгълният камък на всяка добра рутинна грижа за кожата, но вместо да изберете универсален вариант, е по-добре да изберете формула, която е съобразена с вашите специфични кожни проблеми. През 2024 година очаквайте да имате още по-голям избор сред почистващите средства, който ви позволява да се погрижите за широк спектър от нужди. 

И ако това ви звучи прекомерно, не се притеснявайте, експертите прогнозират, че хибридните почистващи средства ще рационализират процедурите за грижа за кожата, елиминирайки двойното почистване. По принцип, почистването на кожата, такова, каквото го познаваме, е напът да се промени.

Съвети за красота – как да познаете, че шампоанът ви е за изхвърляне

Пачове за очи – задължителен продукт в грижата за красота

Съвети за красота – признаците, че е време да промените грижата за кожата

6. Еволюцията на слънцезащитата

Все по-образовани относно ефектите, които външните агресори имат върху здравето на кожата, потребителите търсят адаптивни към климата формули и решения с ползи за подхранване. Нарастващото осъзнаване на значението от ежедневното носене на слънцезащитни продукти вече разтърси козметичната индустрия. Отминаха дните на тежките, тебеширени слънцезащитни кремове, които оставяха кожата с пепеляв оттенък и запушени пори. В наши дни тези продукти се славят с по-леки формули, които са невидими, щадящи кожата и всъщност доста приятни за носене. 

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Тъй като се очаква глобалните нива на рак на кожата да се увеличат с 11% до 2050 година, поради извънредната климатична ситуация, водеща до увеличаване на вредните ултравиолетови лъчи, има смисъл тази категория да бъде важна област на фокус за марките през идните години. Освен заплахата от рак на кожата, по-голямата част от признаците на стареене на кожата са причинени от излагане на слънце, така че ако използвате ретиноиди и витамин С и все още не носите SPF ежедневно, вие на практика правите тези съставки почти излишни. Експертите прогнозират растеж на хибридните слънцезащитни продукти – серуми, мистове и грим – които ще осигурят безопасни и ефективни решения за защита от вредните UV лъчи.

7. Адаптогенни съставки

Изглежда, че всяка година носи със себе си нов набор от модерни съставки за грижа за кожата, а през 2024 г. адаптогените ще бъдат следващото голямо нещо. Използвани отдавна в традиционната медицина, те помагат на тялото да се адаптира към въздействието на стресовите фактори, а в грижата за кожата служат за възстановяването на причинените от стрес увреждания на кожата. Това е свързано с нарастващата тенденция за решения за стресирана кожа, но също така и със завръщането на все повече традиционни терапии за красота. 

Адаптогенни съставки

Снимка: iStock

В съседни категории, като храна и здраве, виждаме завръщане към древната мъдрост, поглеждайки назад, за да открием нашите основни нужди и да премахнем всички ненужни усложнения. Това движение присъства и в грижата за кожата, може би най-осезаемо с продукти, които черпят вдъхновение от традиционната китайска медицина и аюрведичните съставки. Така че очаквайте да видите подобни на ашваганда, нийм, гъби рейши, женшен и моринга да се появяват във вашите формули за грижа за кожата през следващата година.

За още новини от света на красотата, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари