IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – как да познаете, че шампоанът ви е за изхвърляне

27 ноември 2023 10 50

Има ли срок на годност, за който да внимавате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали миете косата си веднъж седмично или всеки ден, има голяма вероятност да сте си задавали въпроса – Изтича ли срокът на годност на шампоана? Краткият отговор е да – шампоанът не трае вечно. 

Ако сте забелязали, че външният вид, миризмата или консистенцията на вашия шампоан са се влошили, може би е време да го смените. Прочетете за повече информация относно това колко дълго трае един шампоан, как да разберете дали е с изтекъл срок на годност и какво се случва, ако използвате продукт, който е преминал датата за безопасна употреба.

Имат ли шампоаните срок на годност?

Да. Трябва да следите за признаци, че вашият шампоан изглежда или мирише необичайно – това може да означава, че е с изтекъл срок на годност – и да вземете предвид това, което пише на опаковката. 

Колко дълго може да издържи шампоанът, преди да изтече срокът му на годност?

Обикновено козметиката издържа около две години, според експерти. Въз основа на тестовете, които се правят в лаборатории, учените знаят, че през тези две години продуктът няма да се разпадне, няма да промени миризмата си, няма да се обезцвети. Те също така се уверяват, че съставките за възстановяване на косата остават активни през това време. С две думи – продуктът ще остане същият от първия до последния ден на този двугодишен срок на годност. 

Колко дълго трае един шампоан зависи от тестването на производителя. Козметичният учен Никол Хо казва, че в нейната лаборатория се извършват тестове върху формули, които да докажат двугодишния срок на годност. Нейните колеги поставят продукта в печка на 60 градуса и го наблюдават в продължение на две години. 

избор на

Снимка: iStock

„Проверяваме го всяка седмица. Измерваме вискозитета, текстурата, цвета, pH“, казва тя. Ако нито един от тези признаци не се е променил в края на теста, изследователите заключават, че неотвореният шампоан може да издържи две години. 

Въпреки това, след като отворите продукта, повече от половината от срока на годност ще намалее. Така че, ако той обикновено има две години издръжливост, след отварянето ще може да издържи само една. 

Как да разберете, че шампоанът се е развалил?

Ако вашият шампоан е с изтекъл срок на годност, може да изпитате някои странни симптоми след употребата му или да забележите, че самият той може да изглежда или да мирише различно. Ето още няколко признака, за които да внимавате:

► Вашият скалп е сърбящ или сух след използването на шампоана.

► Косата ви се омазнява по-бързо от нормалното след употреба.

► Оттенъкът на шампоана е по-жълт от този, с който сте свикнали.

► Шампоанът мирише лошо или на вкиснато.

► Консистенцията е различна от преди.

Шампоан за коса – кои съставки да избягвате?

Бюти съвети: Как да разберете дали шампоанът ви върши работа?

Как да изберете правилния шампоан за мазна коса?

Какво се случва, ако използвате шампоан с изтекъл срок на годност?

Ако не е отворен, но срокът му на годност е изтекъл, може да рискувате раздразнение от съставките и pH отклонение. Освен това, ако има консерванти в шампоана, те може да не действат толкова добре, след като е премината датата за безопасно използване.

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Ако шампоанът е отворен, трябва да го използвате в рамките на този двугодишен период. След като отворите продукта, вие въвеждате бактериални плесени, особено от банята, където е много влажно. Ако преминете двугодишния период, вие също рискувате проблем със замърсяване на продукта. Освен това, съставките могат да намалят ефикасността си. 

За още новини от света на красотата, здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари