IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остаряването е най-видимо по ръцете – как да се грижите за мекотата им

28 ноември 2023 14 50

Няколко антиейдж съвета за кожата на ръцете

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като се има предвид колко често използваме ръцете си всеки ден, не е чудно, че се чувстваме неудобно – може би дори малко смутено – в секундата, когато започнем да ги усещаме груби, сухи или напукани. Това се случва, когато кожната бариера бъде нарушена, което в крайна сметка води до загуба на влага и незащитено излагане на елементите от околната среда. 

Дехидратацията на ръцете е по-вероятно да се случи, когато времето навън е сухо и студено, ако се миете по-често или ако работите в условия с абразивни материали. През зимата проблемът може да се обостри не само когато сме навън, но и у дома. Причината – използването на отоплителни уреди, които изсушават въздуха и отнемат от кожата ни полезните и естествени масла. 

Ако и вие все по-често забелязвате суха кожа по ръцете си, не се притеснявайте – ние имаме няколко професионални съвета за правилна грижа, както и ръководство за най-честите причини за дехидратация, за които да внимавате. 

Какво предизвиква сухи и груби ръце

Грубите ръце се причиняват от комбинация от условия на околната среда – като сух въздух от отопление или студен, бурен вятър – и лични рутинни навици като прекомерно миене и недостатъчно овлажняване. 

► Течни сапуни и перилни препарати – много течни сапуни съдържат изсушаващия химикал натриев лаурил сулфат, който, когато се използва върху кожата твърде често, в комбинация със сурово, студено време, води до изключително дехидратирани ръце. 

Прекалено миене – дори измиването с нежни сапуни без сулфати може да доведе до сухи, груби ръце. Честото излагане на вода, особено гореща, нарушава кожната ни бариера, премахвайки нашите естествени липиди, които помагат за запечатването на влагата, което води до трансепидермална загуба на вода. 

миене на

Снимка: iStock

Работа с ръцете ви – някои работни места, които изискват да работите с ръцете си – независимо дали това е повече ръчен труд, домакинство или работа във фризьорски салон – могат да изложат ръцете ви на силни химикали, които да оставят кожата раздразнена и суха. 

Сух въздух – когато въздухът е сух, всичко останало също става сухо. Това включва косата, тялото и ръцете ви. Студеното зимно време и вятърът водят до сух въздух, а отоплението у дома също изсушава. 

Екзема – Екземата е хронично възпалително състояние на кожата, което може да я остави възпалена, сърбяща и суха, което може да доведе до лющене и груба текстура. 

Сухи ръце – нуждаят ли се от ексфолиране?

Бюти съвети: Как да се грижим за ръцете през зимата

Грижа за ръцете: Как да постигнем чиста и мека кожа?

Как да омекотите кожата на ръцете

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да лекувате грубите ръце, е да се заемете сериозно с овлажняването, да добавите хидратация към въздуха, когато е възможно, и да внимавате как миете ръцете си. 

► Избягвайте прекалено гореща вода – горещите душове и миенето на ръцете с гореща вода може да са ви любими – особено в студено време – но тези навици не правят никаква услуга на грубите ви ръце. Избягвайте продължителното излагане на гореща вода и вместо това се придържайте към хладки температури. 

► Пропуснете дезинфектантите – дезинфектантите за ръце са удобни в движение, но ако страдате от сухота и грубост, не трябва да ги използвате често. Те съдържат високи концентрации на алкохол за дезинфекция на ръцете, а той е изключително оголващ за кожата. Вместо това измийте ръцете си с овлажняващи формули, използвайки топла, но не гореща вода. 

► Не търкайте ръцете си – вместо да търкате ръцете с кърпа, за да премахнете влагата, изсушете ги с леко потупване. Втриването има ексфолиращ ефект, който отстранява най-външния слой кожни клетки.

ръце, крем

Снимка: iStock

► Изплакнете след използване на ексфолианти – ако прилагате върху лицето си съставки за грижа за кожата с ексфолиращи свойства, като ретиноиди, алфа- и бета-хидрокси киселини и ензими, не забравяйте да изплакнете ръцете си веднага след това. Ексфолирането на сухи, груби ръце само ще влоши нещата.

► Нанесете плътни кремове – използването на гъст, хидратиращ крем за ръце е един от най-добрите начини да омекотите грубата текстура. След измиване винаги нанасяйте хидратиращ крем и дръжте такъв в чантата си, за да може да го използвате, когато е необходимо. През зимните месеци може да откриете, че трябва да овлажнявате по-често от това, с което сте свикнали.

► Пийте вода – нанасянето на кремове за ръце е важно, разбира се, но също така помислете какво влагате в тялото си. За да успокоите и овлажните сухите, груби ръце, съсредоточете се върху хидратирането отвътре чрез пиене на вода. Стремете се към осем чаши на ден.

► Интензивни процедури – можете да направите това лесно, като нанесете най-плътните си кремове за ръце преди лягане, след което да нахлузите чифт тънки памучни ръкавици. Въпреки че може да е малко странно да свикнете, използването на защитен слой като ръкавици върху наситен крем ще ви помогне да запечатате влагата, без продуктът да се нанася върху чаршафите ви. Ще се събудите с много по-меки и гладки ръце.

► Носете ръкавици – една от най-добрите защити срещу груби ръце е да ги покриете напълно, когато има смисъл. Носете зимни ръкавици, след като сте сложили овлажнител за удвояване на хидратацията, и използвайте гумени ръкавици, когато работите с препарати и химикали, когато чистите у дома или миете съдовете. 

За още новини от света на красотата, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари