IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мед от манука – най-добрата съставка за възстановяване на кожата

19 март 2024 10 50

Ето защо експертите искат да я включим в рутината си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето привърженици на естествената красота са запознати с използването на мед като локална съставка за безброй лечения и има защо. Проучванията показват, че медът помага за намаляване на възпалението, лекува рани и акне и действа като омекотител за задържане на влагата. Имайки предвид това, някои форми на мед са по-добри от други, а недвусмислено най-добрият избор е медът от манука

Манука медът се превърна в нещо като феномен през последните няколко години, като фермерските пазари го продават наляво и надясно и множество марки за грижа за кожата твърдят, че го включват в продуктите си. Истинската манука се определя като чудодейна съставка както когато се използва локално, така и когато се поглъща, поради което толкова много производители твърдят, че я използват, но истината е малко по-различна. Често тези марки разреждат меда толкова много, че силата му отслабва, като поставят само името му на етикета, за да заблудят потребителя. 

Истинската манука е толкова мощна съставка, от която всеки тип кожа може да се възползва, така че трябва да научим повече за нея. От това как се различава от обикновения мед и какви са клинично измерените ползи за активните съставки, с които работи най-добре и как да намерите автентичната манука, ние имаме всичко, за което трябва да бъдете информирани. 

Какво представлява медът от манука

Най-просто казано, медът от манука е рядък вид мед, произведен от пчелите от нектара на дървото манука, което е родом от Нова Зеландия. Там почвите са доста богати на минерали и са с доста високо pH. Докато много растения намират средата трудна за цъфтене, дървото манука се възползва от нея и всъщност става по-силно в резултат от уникалната почва. 

мед от

Снимка: iStock

Освен това, медът от манука се произвежда, когато пчеларите поставят кошерите си в храст манука и оставят пчелите да се хранят с нектара на цвета. Произведеният там мед има различни свойства, дължащи се на околната среда и климата. 

Въпреки че сега се произвежда в световен мащаб, автентичният и най-добър мед от манука идва от Нова Зеландия. Както най-доброто шампанско идва от региона Шампан във Франция, същото важи и за меда от манука. 

Ползи от мануката за кожата

Медът от манука е научно признат като естествена антимикробна съставка и ефективен източник на ускорено заздравяване на рани. Тъй като съдържа протеини и витамини, комбинирани с омекотяващи и овлажняващи свойства, той се използва локално в грижата за кожата за успокояване на възпалителни кожни състояния като себореен дерматит, псориазис и традиционно се използва за възстановяване на кожни рани и фисури.

мед от

Снимка: iStock

Той също така е подхранващ и овлажняващ, с овлажняващи свойства, които привличат влагата в кожата. Мануката е богата на антиоксиданти, които защитават кожата от увреждане от свободните радикали и възстановяват оксидативния стрес, осигурявайки ползи против стареене. Поради тази причина тя е широко използвана в процедури за устни, маски, лосиони, почистващи препарати, продукти за след слънце – дори се използва в грижата за косата.

Въпреки че използването на пряк мед от манука директно върху кожата прави чудеса, той също е страхотен, когато е формулиран с допълнителни съставки за грижа за кожата, като витамин С.

Разликата между традиционния и меда от манука

Обикновеният мед има безброй предимства, но този от манука се издига още по-високо в класацията. На визуално ниво е много лесно да различите двата продукта, като мануката има по-тъмен цвят. 

Проучванията показват, че медът от манука се различава от обикновения мед поради наличието на съединение, наречено метилглиоксал (MGO), което го прави по-мощен в неговите антимикробни способности и антиоксидантна активност. Смята се, че този мед е по-полезен поради ниското си pH и по-високия осмоларитет, което го прави по-ефективен за предотвратяване на растежа на патогени. Освен това е по-ефективен и е по-малко вероятно да загуби ефикасност с течение на времето, тъй като е по-устойчив на светлина и топлина.

мед от

Снимка: iStock

Освен това, медът от манука съдържа също и ензими, витамини и минерали, които се запазват чрез процеса на зреене в сравнение с обикновения мед, който може да бъде нагрят до високи температури, а това премахва всички ползи, съдържащи се в него. Това е много важно и трябва да се внимава с него, тъй като, ако се формулира неправилно, медът от манука може да загуби своята антибактериална ефикасност. 

Също така е важно да търсите истински мед от манука, а не екстракт. За да се получи екстракт, медът трябва да бъде изсушен чрез замразяване, за да се отстрани цялата влага. Следователно така се премахват всички полезни ензими, аминокиселини и малки количества биоактивни вещества, наред с други неща. Като поддържаме меда в естественото му състояние, ние гарантираме, че силата и ползата от него ще бъдат истински. 

Кой може да се възползва от меда

Въпреки че дерматолозите казват, че много типове кожа могат да се възползват от различните употреби на локален мед от манука, те установяват, че хората с чувствителна или възпалена кожа и такава с нарушена кожна бариера, като суха или раздразнена, ще изпитат най-големи ползи. Подобряването на кожната бариера за хидратация и стимулирането на пътищата за възстановяване са жизненоважни за здравата кожа.

мед от

Снимка: iStock

Освен това, медът от манука е полезен за кожата, склонна към акне. Страхотен е, стига да не стои редом със задействащи съставки като масла, запушващи порите. Той е идеален за чувствителна кожа, тъй като всъщност е по-нежен от другите видове мед.

Мед – защо да го включите в грижата за кожата?

Пчелен мед за лице – какви са ползите?

Пчелен мед – любимата съставка за домашни маски на сестрите Дженър-Кардашян

Какво да търсите в козметиката

Както бе споменато по-горе, в грижата за кожата има много подвеждащи твърдения за манука, за които потребителите трябва да внимават. Когато той се транспортира извън Нова Зеландия в насипно състояние, той става податлив на фалшификации. Затова е добре хубаво да четете етикета, преди да закупите каквото и да било. 

мед от

Снимка: iStock

По отношение на това с кои други съставки за грижа за кожата медът от манука се съчетава добре, той се съчетава идеално с хидратанти като масла и глицерин, както и с пептиди. Освен това витамин С и хиалуронова киселина са двете популярни съставки, които се комбинират добре с новозеландския мед, а други пчелни съставки, които работят в хармония с него за обновяване на кожата, са прополисът и пчелното млечице. 

Популярните видове съставки, с които трябва да се избягва смесването на мед от манука са ретинол или високи нива на хидрокси киселини. Това е така, защото омекотяващите съставки на меда могат да влошат ексфолиантите и да причинят дразнене. 

Как да използвате меда в грижата за кожата

Дерматолозите препоръчват да включите меда от манука в ежедневието си. Това е безопасна и нежна съставка, която работи добре с повечето типове кожа и може да се включи в ежедневна грижа.

мед от

Снимка: iStock

Използвайте по-тежки балсами и кремове за тяло в зони, където ви трябва успокояване, подхранване и оклузивно уплътнение на кожата. Също така са чудесни за третиране на места с прекомерна сухота като петна от екзема или лакти. За лицето дерматолозите препоръчват използването на по-леки формули, които не са смесени с комедогенни съставки.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари