IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво причинява изтъняване и оредяване на косата при жените?

1 април 2024 15 00

7 често срещани причини, разкрити от експертите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Причините за изтъняване на косата при жените варират от избор на начин на живот до медицински състояния. В тази статия ще ви изброим най-често срещаните, за които трябва да внимавате.

Ако се чудите какво причинява вашия косопад или сте забелязали напоследък промени в дебелината на косъма ви, не бързайте да се тревожите. В много случаи това е напълно нормален процес.

Всички наши космени фоликули преминават през фази на растеж, по време на които косата се удължава, последвана от период на почивка (наречен телогенна фаза). Това е, когато косата пада и нова коса я замества. Ако нещо се случи по време на последния етап от този цикъл, за да се предотврати повторното израстване, някои области може да започнат да изтъняват. Това може да бъде и една от основните причини за косопад при жените.

Гъстотата и текстурата на косата ни естествено се променят с възрастта, но някои избори на начин на живот могат да помогнат за ускоряване на процеса. Повечето жени няма да изпитат голямо изтъняване на косата, както при някои мъже, но е нормално да видите, че дебелината на косъма ви намалява с напредването на възрастта.

А ето и какво причинява изтъняване и оредяването на косата при жените най-често и дали косата ще може да порасне отново:

1. СТРЕС

Една от най-честите причини за косопад и изтъняване на косата при жените е стресът. Независимо дали става въпрос за постоянен лек стрес, който води до обичайно прегаряне, заболяване или стресиращо събитие в живота, натискът, който това оказва върху тялото, може да доведе до телогенен ефлувиум – вид алопеция.

Краищата на косата стават много тънки, което сигнализира за прекъсване на цикъла на растеж и падане на косата. Но е лесно за лечение и ако изтъняването на косата е причинено от стрес, вероятно ще я видите да расте отново с времето.

2. МЕНОПАУЗА

Един от най-често срещаните симптоми на менопаузата е изтъняването на косата. Смята се, че се причинява от хормонални промени, особено спад в нивата на естроген. Това намаляване на естрогена може да доведе до хормонален дисбаланс, водещ до прекомерен дихидротестостерон (DHT), хормон, който допринася за косопада при жените.

3. ЖЕНСКА АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ

Женската андрогенна алопеция е генетично заболяване, което възниква, когато космените фоликули постепенно се свиват с течение на времето, в съответствие с намаляващите нива на естроген и появата на симптомите на перименопаузата. Има тенденция да създава по-къси и по-тънки кичури коса, което прави косата да изглежда по-тънка като цяло.

Това е състояние, което има тенденция да се проявява в горната част на скалпа, където централната част започва да става по-широка и скалпът по-забележим.

4. БОЯДИСВАНЕ НА КОСАТА

Ако боядисвате косата си, химикалите в боята може да са виновни. Някои по-силни бои могат да са причината за изтъняване на косата при жените, тъй като те отслабват протеина на косата, накъсват кичурите и създават тънък вид в горната част на главата ви.

Може би не е изненадващо, че процесът на избелване и изсветляване причинява най-много щети, така че когато спрете да правите това, трябва да видите как косата ви започва да расте отново както обикновено.

5. ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС

Заедно със спада на хормони като естроген и прогестерон, изтъняването на косата може да бъде причинено от хормонален дисбаланс, причинен от свръхактивна или недостатъчна активност на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда в долната част на шията, която произвежда два ключови хормона, които влияят на всяка клетка в тялото: тироксин и трийодтиронин. Според изследване на университета Prince Sattam bin Abdulaziz, около половината от тези с хипертиреоидизъм (свръхфункционална щитовидна жлеза) и 33% от тези с хипотиреоидизъм (неактивна) ще изпитат известна загуба на коса.

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е друго състояние, свързано с хормоните, което може да причини изтъняване на косата при жените. Това обикновено засяга само по-млади жени или тези, диагностицирани с ранен преддиабет.

Изтъняването на косата може също да бъде страничен ефект на синтетични хормони като прогестини, които имитират хормона прогестерон и се включват в лекарства, спиралата Mirena и някои видове противозачатъчни хапчета.

6. БОЛЕСТ

Както беше отбелязано, свързаният със заболяване стрес може да причини загуба на коса. Както обаче може да се случи и със самото заболяване – и напоследък лекарите започнаха да виждат състоянието при тези с дълъг COVID. Също така е добре известно, че лечението, на което пациентът се подлага за рак, може да засегне окосмяването по цялото му тяло.

7. ДИЕТА

Ако на тялото ви липсват основните хранителни вещества, от които се нуждае за растежа на косата, вероятно ще видите промяна в дебелината и здравето на косата си. Може например да се нуждаете от биотин, витамин D и желязо, за да увеличите растежа на косата си.

„Ние сме това, което ядем“ се отнася много точно за косата ни. Косменият фоликул е втората най-бързо деляща се клетка в тялото, но несъществена, следователно винаги е на дъното на хранителната верига и в списъка с приоритети.

КАК ДА СЕ БОРИТЕ С ОРЕДЯВАНЕТО НА КОСАТА СИ?

Най-напред, ако видите увеличаване на косопада, изтъняване, усетите сърбеж, парене или лющене на скалпа, трябва да посетите личния си лекар или ендокринолог. Те ще могат да диагностицират състоянието, да започнат да откриват причината за изтъняване на косата ви, да предложат незабавни възможности за лечение и да ви помогнат да научите как да се сдобиете отново с по-гъста коса.

ДЕФИЦИТЪТ НА ВИТАМИНИ СВЪРЗАН ЛИ Е С ОРЕДЯВАНЕТО НА КОСАТА ПРИ ЖЕНИТЕ?

Да, абсолютно. В екстремни случаи вашата диета и хранителни навици могат да доведат до хранителни дефицити, които ограничават растежа на косата или причиняват изтъняването ѝ. Това са тези, за които трябва да внимавате:

Йод: Йодът е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод може да бъде свързан с проблеми с щитовидната жлеза на свой ред, което може да причини косопад.

Желязо: Ниските нива на желязо могат да нарушат притока на кръв и хранителни вещества, достигащи до космения фоликул.

Витамин B12: Витамин B12 помага на тялото да използва аминокиселините, от които се състоят градивните елементи на нашата коса. 

Витамин С: „Витамин С подпомага усвояването на желязото и помага за производството на колаген, който укрепва капилярите, които хранят косъма.

Омега-3: Омега-3 подпомагат хидратацията на скалпа и косъма.

Витамин D: Този витамин подпомага цикъла на космените фоликули, поддържайки повторния растеж и дебелината на косата.

Магнезий: Магнезият участва в клетъчната регенерация и циркулацията в скалпа, като помага да се доставят основни хранителни вещества до фоликулите. Ползите от магнезия включват насърчаване на здравия растеж на косата.

Ниските нива (дефицит) на хранителни вещества често са придружени от други симптоми, включително умора и лошо настроение, така че е добра идея да обърнете внимание и на тези симптоми.

МОЖЕ ЛИ КОСАТА ДА ИЗРАСНЕ И ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ СЛЕД ОРЕДЯВАНЕ?

Да, в много случаи косата може да порасне отново след изтъняване, ако причината е диагностицирана и лекувана или ако стресорът е преодолян. Ако например изтъняването на косата ви е причинено от стрес и преумора от работа и си вземете продължителен отпуск или спрете да използвате боя за коса, която уврежда фоликулите, косата ви вече не е изложена на причината за увреждането.

Естествено обаче това варира от човек на човек. Ще зависи от това коя от причините за изтъняване на косата при жените имате, достъпа до възможности за лечение и факторите, свързани с начина на живот.

За още новини от света на красотата, здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари