IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да използвате ретинол върху тялото като истински професионалист

21 май 2024 11 00

Превърнете се в личния си дерматолог

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има голяма вероятност вече да сте използвали ретинол върху лицето си. Но мислили ли сте някога да се възползвате от предимствата на производното на витамин А за вашите ръце, крака и останалата част от тялото? Експертите по грижа за кожата казват, че можете да използвате тази мощна съставка против стареене върху тялото си, за да постигнете много от същите резултати, които виждате, когато прилагате ретинол върху лицето. Те включват избледняване на тъмни петна, насърчаване на обновяването на клетките и намаляване на фините линии и бръчки. 

Любопитни сте да опитате, но не сте сигурни откъде да започнете? Продължавайте да четете за всичко, което трябва да знаете за ретинола за тялото – от ползите до правилното приложение.

Ползи от ретинола за тялото

Хората могат да постигнат същите ползи от ретинол върху телата си, каквито виждат върху лицата си. Те включват потенциално забавяне на процеса на стареене, като намаляване на фините линии и бръчки, чрез увеличаване на клетъчния обмен и стимулиране на производството на колаген. Ретинолът може също така да подобри текстурата на кожата на тялото, да помогне при кожни проблеми като кератоза пиларис и да подобри цялостния външен вид на кожата чрез стягане и озаряване.

серум с

Снимка: iStock

Но това не е всичко. Ретинолът може също да намали увреждането от слънцето, белези и тъмни петна от акне. И може да стимулира колагена да стегне кожата, намалявайки креповата текстура, която се появява с възрастта. По-твърдата кожа също така намалява риска от синини и разкъсвания от леки наранявания, които могат да възникнат, когато кожата ни изтънява с течение на времето.

Избирането на правилния продукт

Кожата на всеки е различна, така че е важно да направите проучване, когато търсите продукт с ретинол за вашето тяло. Помислете да се консултирате с дерматолог, ако не сте сигурни какво да използвате или дали това е правилният продукт за вашата кожа. Внимавайте за концентрацията и ако не сте запознати с ретинола, започнете с малко число. Уверете се, че продуктът има и някаква овлажняваща съставка, тъй като ретинолът може да изсуши кожата.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Ако кожата ви е чувствителна, потърсете продукт за тяло с ретинол, специално формулиран за хора с чувствителна кожа. Следете и опаковката на продукта, докато пазарувате. Тъмната и плътна опаковка е важна за предпазване на продукта от влошаване поради излагане на слънце или въздух.

Как да използвате ретинол върху тялото

Ето няколко важни съвета, които да имате предвид, преди да поставите ретинол върху тялото си.

► Правилно нанасяне – в зависимост от концентрацията на ретинола, вероятно можете да го нанесете с ръцете си. Ако ръцете ви са чувствителни, можете да носите ръкавици за еднократна употреба или пък такива от памук.

Честота, количество и предпазни мерки – когато за първи път започнете да използвате ретинол върху тялото си, го правете само веднъж или два пъти седмично. Оттам нататък дерматолозите казват, че можете да го нанасяте през ден или да се придържате към седмичния метод. Ако използвате твърде много ретинол твърде бързо, може да изпитате странични ефекти като суха, лющеща се и раздразнена кожа. Можете също да опитате тестване върху кожата, което означава да нанесете част от продукта върху малка площ първо няколко пъти, за да сте сигурни, че кожата ви не е твърде чувствителна към определен продукт.

Кога да използвате ретинол

Ретинолът трябва да бъде използван върху тялото през нощта. Тънък слой от продукта може да бъде нанасян един път на ден, в най-добрия случай преди лягане. 

Комбинация с други продукти

Ако сте склонни към суха кожа, се препоръчва да нанесете друг по-силен емолиент след ретинола. Ако предпочитате масла, нанесете ги първи. Можете също така да сложите овлажнител преди ретинола. Дерматолозите препоръчват например да използвате хидратиращ овлажнител за тяло и след това да нанесете вашия продукт с ретинол отгоре.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Не забравяйте, че слънцезащитният крем е ключов, когато използвате ретинол върху тялото си. Продуктите с производното на витамин А могат да направят кожата ви по-чувствителна към излагане на слънце, така че бъдете особено внимателни и нанесете слънцезащитен крем с висок фактор, докато сте изложени на слънце. Може да помислите и за по-рядко използване на ретинол през лятото или да не го прилагате няколко дни, преди да излезете на слънце. 

Потенциални странични ефекти и предпазни мерки

Често срещан страничен ефект от използването на ретинол върху тялото може да бъде изсушаване на кожата. Също така има повишен риск от увреждане от слънцето, така че е много важно да нанасяте отново и отново слънцезащитен крем.

Някои хора изпитват също и зачервяване, сухота, дразнене и лющене, когато използват ретинол за първи път. Важно е да разберете, че той може да бъде също толкова изсушаващ върху тялото, колкото и върху лицето, така че внимавайте с честотата на нанасяне. Внимавайте с прекомерното прилагане, защото повечето невинаги е по-добре. За да сведете до минимум страничните ефекти, особено ефекта на изсушаване, нанесете овлажнител след ретинола и използвайте ретинол пестеливо върху тялото си. Избягвайте да нанасяте всеки ден, ако кожата ви е суха или раздразнена.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Изключително важно е да започнете с тестване върху малка площ от кожата, ако имате прекалена чувствителност или кожно заболяване като екзема или псориазис. След това въведете продукта бавно, започнете с много ниска концентрация на ретинол и използвайте продукт, специално предназначен за хора с чувствителна кожа.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари