IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитно масло – безопасно ли е за кожата

30 май 2024 17 50

Дерматолози споделят мнението си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С наближаването на лятото и все по-големия интерес към слънцезащитните продукти, както трябва да бъде, козметичният пазар се разширява по-бързо от всякога. Поради това може би сте забелязали повече гримове със слънцезащитен фактор, спрейове и стикове за повторно нанасяне, а сега и нарастващ брой слънцезащитни масла. Напомнящи за маслата за тен по текстура, но наситени със SPF, тези продукти променят нещата, когато става въпрос за защита на кожата.

Но дали всъщност са също толкова безопасни и ефективни, колкото традиционния слънцезащитен спрей или лосион? Преди да хукнете към близката дрогерия и да търсите масло, което да ви осигури по-силен загар, но в същото време да ви снабди с известна защита срещу увреждане на кожата, вижте какво може да научите за този продукт. Тук разкриваме как точно да го използвате и колко добре действа.

Важността от слънцезащитата

Слънцезащитният крем е задължителен във всяка рутина и имате широк набор от подходящи опции, за да намерите най-добрия за вас. Все пак има няколко стандарта, на които трябва да обърнете внимание, когато пазарувате. Дерматолозите отбелязват, че трите основни фактора, които трябва да търсите в слънцезащитния крем, са фактор 30 или по-висок, широкоспектърна защита (UVA/UVB) и водоустойчивост.

коса, море,

Снимка: iStock

След като разберете основите, втората фаза е да изберете продукт, който е подходящ за вашата кожа и повода, за който ще го използвате. Ако обмисляте да заложите на слънцезащитно масло, тази статия е за вас.

Какво представлява слънцезащитното масло

Слънцезащитните масла са точно това, което си мислите – форма на слънцезащитен крем, която е на маслена основа. Овлажнява и омекотява кожата, оставя чист завършек и предпазва от ултравиолетова радиация.

Важно е да се отбележи, че маслото за тен със слънцезащитен фактор не е същото като слънцезащитното масло, тъй като последното не съдържа минерално масло, което повечето масла за тен имат. То може да помогне за подобряване на мекотата на кожата и бариерната функция, но също така абсорбира UV лъчите. Най-общо казано, маслата за тен не осигуряват адекватна защита, така че слънцезащитното масло е по-добра алтернатива на познатите кремове и лосиони.

слънцезащитно масло

Снимка: iStock

Като се има предвид това, дерматолозите отбелязват, че слънцезащитните масла са безопасни и чудесна алтернатива на лосионите. Те са страхотни за защита на кожата ви, но обикновено имат овлажняващ компонент, лесни са за разнасяне и имат по-лека текстура от кремове или лосиони. Също така обикновено придават блестящ, „остъклен“ вид на кожата след нанасяне.

Безопасно ли е слънцезащитното масло

Краткият отговор е Да. Слънцезащитните масла са също толкова ефективни, колкото и всяко друго слънцезащитно средство. Стига да нанасяте подходящо количество (около 30 грама за цялото тяло) и да повтаряте толкова често, колкото е необходимо – на всеки два часа или по-често, ако плувате или се потите повече – типът на слънцезащита няма значение. Затова е най-добре да изберете такава, която е подходяща за вашия тип кожа и каквато ще ви харесва да нанасяте отново и отново, стига да е с фактор минимум 30, защото така ще се предпазите най-ефективно от вредните UV лъчи.

слънцезащитно масло

Снимка: iStock

Експертите обаче отбелязват, че има подходящ начин за нанасяне на слънцезащитно масло, за да се гарантира, че е безопасно и ефективно. То обикновено е химически продукт, което означава, че активните съставки се абсорбират в кожата, където превръщат ултравиолетовите лъчи в топлинна енергия, която след това се освобождава от повърхността на кожата. За да бъдат ефективни слънцезащитните масла, те трябва да се оставят да попият поне 20 минути преди излагане на слънце.

Как да изберете правилния продукт

Подобно на много продукти на пазара в момента, не всички слънцезащитни версии са създадени еднакво и е важно да намерите такава, която пасва на вашия тип кожа и рутина. Търсете съставки, които ще допълнят активните в продукта. Те могат да включват хидратиращи масла и сквалан, овлажнители като алое или хиалуронова киселина и антиоксиданти като витамин Е. Ако имате чувствителна кожа, изберете слънцезащитно масло, което не съдържа оцветители или аромати. 

козметика istock

Снимка: iStock

Когато гледате за слънцезащитни продукти, включително масла, експертите отбелязват, че числата имат значение, така че обърнете им внимание и знайте, че по-високите обикновено са по-добри. Постоянно излизат нови проучвания, че по-високият SPF всъщност е по-полезен, така че не се колебайте да го вземете. Търсете хидратиращи съставки, както и антиоксиданти, които да помогнат в борбата с агресорите на околната среда.

Как да нанесете слънцезащитно масло

Ако искате лятната ви кожа да има бляскави оттенъци на глазирана поничка и сте решили да закупите слънцезащитно масло, правилната употреба е също толкова важна, колкото и изборът на правилния продукт. Най-добре е да разклатите маслото преди употреба и да нанесете обилно върху всички изложени на слънце зони приблизително 15-20 минути преди излизане. Осигурете си равномерно нанасяне, като държите бутилката със спрей на около 10-15 сантиметра от кожата. Не забравяйте да разтриете, за да избегнете пропускане на зони, и да нанесете отново на всеки два часа или по-често, ако плувате или се изпотявате.

слънцезащитно масло

Снимка: iStock

Процесът е подобен на прилагането на всяко друго масло или лосион за тяло и адекватното покритие е от ключово значение. Нормалните и сухи типове кожа може да са най-податливи на използването на слънцезащитни масла. Съставките в тези продукти ще действат като омекотител, за да омекотят кожата и да я направят по-гладка, както и да задържат влагата. Мазните типове кожа също могат да използват слънцезащитни масла, но бъдете по-внимателни, за да не изострите проблемите си.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари