IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем - причинява или лекува акнето?

18 август 2023 14 40

Какво казват дерматолозите по въпроса

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ежедневното нанасяне на слънцезащита е важна стъпка във всяка рутинна грижа за кожата, като помага за предотвратяване на рак на кожата и преждевременно стареене. Но хората с чувствителна кожа, склонна към акне, често се замислят преди да нанесат каквито и да било продукти върху лицето си. Срахът от слънцезащитен крем, причиняващ или влошаващ акнето, може да им попречи да използват продукта спроед препоръките. 

Тъй като дерматолозите категорично съветват нанасянето и повторното поставяне на слънцезащитен крем да става всеки ден, тогава идва въпросът как точно да го правим, ако имаме кожа, склонна към акне. И дали е възможно продуктът да влоши състоянието ни, или пък напротив - ще ни помогне да се справим с него по-лесно?

Слънцезащитен крем - причинява или лекува акнето?

"Както почти всеки козметичен придукт, за някои хора слънцезащитните продукти потенциално ще причинят появата на пъпки", казва дерматологът Дъстин Портела. Колежката му, Елизабет Хейл, се съгласява и добавя, че всичко се свежда до вашата собствена кожа и нейната чувствителност. 

Портела отбелязва, че масовите слънцезащитни продукти на пазара, предназначени за тяло, е по-вероятно да причинят акне по лицето. За щастие, много марки вече имат и продукти, специално направени за лицето. Според дерматолозите, някои слънцезащитни продукти за лице съдържат съставки за борба с акнето и помагат за по-бързото възстановяване. 

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Намирането на слънцезащитен крем, който помага за предотвратяване и лечение на акне, е от съществено значение за тези, които са склонни към появата на пъпки. Изследванията не само показват, че слънцето не подобрява акнето, но някои проучвания сочат, че слънчевата светлина всъщност може да предизвика пъпки, както и да влоши белезите

Как да изберете правилния слънцезащитен продукт?

Ако искате да избегнете причиняването или влошаването на акне при използването на слънцезащитен крем, експертите имат няколко препоръки, които е добре да следвате. Първо, трябва да търсите продукти, предназначени специално за лице, а не да използвате един за цялото тяло, тъй като формулите са различни. Тези за лицето имат по-лека текстура и може също да включват съставки като ниацинамид, помагащ за намаляване на риска от акне. 

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

След това е важно да разгледате внимателно списъка със съставките. Не всички слънцезащитни продукти са еднакви. Някои формулировки съдържат известни съставки, причиняващи акне, докато други действително могат да подобрят състоянието ви. И двамата дерматолози предупреждават, че индивидуалната чувствителност на кожата може да варира, но има няколко съставки, които е препоръчително да търсите в продуктите

► Ниацинамид - Портела смята ниацинамида за една от любимите си съставки за кожа, предразположена към акне. Тя има широк спектър от свойства, включително лечение на пъпките, намаляване на производството на масло, борба с нежеланото обезцветяване и подобряване на текстурата. 

► Цинков оксид - Като цяло повечето слънцезащитни кремове на минерална основа, формулирани с цинков оксид, могат да поомгнат при лечение на акне. Той е не само противовъзпалителен, но също така помага за регуиране на производството на себум в кожата. 

► Антиоксиданти - Портела препоръчва да се търсят формули, които включват антиоксиданти, намаляващи възпалението, причиняващо акне. 

► Сквалан или серамиди - Слънцезащитните продукти, съдържащи сквалан или серамиди, насърчават здравословна бариера за влага на кожата. Това може да помогне за намаляване на риска от акне.

► Без аромат - Внимавайте със слънцезащитните продукти с добавен аромат, защото те могат да засилят възпалението и да обострят акнето. 

Слънцезащитни кремове, причиняващи акне

В допълнение към търсенето на съставките, борещи се с акнето, експертите препоръчват избягване на известни компоненти, които могат да влошат състоянието. Някои от тези съставки се добавят към продуктите, за да се подобрят усещането им върху кожата, докати други са видове слънцезащитни кремове. Ако изпитвате реакция към определен слънцезащитен крем, обърнете внимание на съставките във формулата и потърсете алтернативи.

 Тежки, оклузивни формули - Портела предупреждава, че слънцезащитните продукти, съдържащи тежки оклузиви, могат да влошат акнето. Тези съставки включват кокосово масло, какаово масло, минерално масло и пчелен восък.

► Химически слънцезащитен крем - Хейл казва, че химическите слънцезащитни филтри, като авобензон, могат да предизвикат реакция при кожа, склонна към акне. Вместо това помислете за слънцезащитен крем на минерална основа. 

► Добавен аромат - Както отбелязахме по-горе, добавеният аромат увеличава риска от дразнене, което потенциално води до акне. 

Красота и здраве – как да нанасяте слънцезащитния крем правилно?

Слънцезащита – 6 места по тялото, които пропускате

Бюти съвети – правилната слънцезащита за мазна кожа

Слънцезащита при белези

За съжаление, неприятностите от акнето не изчестват заедно с премахването на пъпките. Един от най-често срещаните проблеми, които хората виждат след това, е постинфламаторната хиперпигментация. Това са остатъчните червени или лилави петна, които могат да останат по кожата седмици до месеци. Тези белези се влошават и остават за по-дълго време, когато са изложени на слънце. Именно тук слънцезащитният крем може да бъде много полезен. 

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Слънцезащитният крем ще помогне за намаляване на риска от пост-възпалителна хиперпигментация и ще накара съществуващите лезии да избледнеят по-бързо. Все пак е важно да се отбележи, че продукът е малко вероятно да направи значителна разлика в структурата на белезите от акне. 

Този текст е само с информативен характер и не замества консултацията с дерматолог или лекар.

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари