IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на ноктите показва някои здравословни проблеми

31 август 2018 05 00

Липсата на витамини ги прави чупливи

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Повечето проблеми по ноктите не са сериозни и се лекуват лесно. Когато има някакви нарушения по тях обаче, може да бъде сигнал за заболяване.

Вертикалните ръбове и петната по ноктите могат да се развиват в резултат на леко нараняване или стареене. Хоризонталните ръбове също могат да се дължат на травма или заболяване с висока температура като например пневмония. Обикновено това се забелязва на повече от един нокът.

Обезцветяването, петната и отделянето на ноктите, загатва за развиване на инфекция, нараняване или заради прием на лекарство. Често срещано състояние е псориазисът, който също причинява промени на нокътя. Около 50% от хората с псориазис, ноктите могат да бъдат засегнати.

Често срещано е и пожълтяването им, което може да е както поради възрастта, така и следствие на тютюнопушене или гъбична инфекция. По-рядко е свързано със заболяване на щитовидната жлеза, диабет и респираторни заболявания.

Сухите, напуканите или крехки нокти може да са в резултат от инфекция или хипотиреоидизъм. Това може да се дължи и на недостиг на витамин А, B и C.

Когато ноктите се извиват нагоре, може да бъдат признак за анемия с недостиг на желязо или сърдечни заболявания.

Още за здравето на ноктите четете в Puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари